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BAO # 2007-0625-0016 

 
August 28, 2007 
 
Mr. Jason Mata     
1610 Buena Vista 
San Antonio, Texas 78207 

 
Re:  Bingo Advisory Opinion Request No. 2007-0625-0016; Use of Proceeds 
  
Dear Mr. Mata: 
  
This advisory opinion responds to your request received on June 25, 2007.  You ask: 
 

1. Can the bingo revenues that are distributed to our general [fund] be used 
to enhance our program services by using the revenues or some of the 
revenues to build facilities that would be used to perform our charitable 
purposes? 
 
2. With regards to the Quarterly Report, Expenses, line item 23.  Can an 
organization form an association and instead of paying lease, can they 
purchase the hall that they sponsor bingo in through the Mortgage 
Payment?  If not, what exactly is a Mortgage Payment and in what 
scenario does this expense apply? 

 
In response to our request, you provided information on July 9, 2007 about the purpose of 
your organization.  The organization was designated a 501(c)(3) for the purpose(s) of 
offering social services to poor and needy individuals.  The social services include but are 
not limited to advocating for public benefits, financial assistance, securing housing, 
offering food through a food pantry, clothes, and household appliances (when available), 
sponsoring youth program activities, and neighborhood beautification projects. 
 
ANSWER: 
 
Tex. Occ. Code §2001.454 states in part that “proceeds derived from bingo and any rental 
of premises are dedicated to the charitable purposes of the organization only if directed to 
a cause, deed, or activity that is consistent with the federal tax exemption the organization 
obtained under 26 U.S.C. Section 501 and under which the organization qualifies as a  



nonprofit organization as defined by Section 2001.002.”  You indicated that your 
organization was designated a 501(c)(3) for the purpose(s) of offering social services to 
poor and needy individuals.  As such, the organization may use proceeds derived from 
bingo that are distributed to its general fund to build facilities that would be used to 
perform its 501(c)(3) charitable purposes. 
 
Neither the Bingo Enabling Act (Tex. Occ. Code ch. 2001) (Act) nor the Charitable 
Bingo Administrative Rules (16 TAC ch. 402) prohibits a licensed authorized 
organization from forming an association in order to purchase a hall to conduct bingo.    
However, if the association is not licensed to conduct bingo, mortgage payments would 
not be reported on the Bingo Quarterly Report line item 23 (Mortgage and or insurance 
expense payment).  A licensed authorized organization should report on the Bingo 
Quarterly Report line item 23, the amount paid out in mortgage and or insurance 
payments and any associated property taxes for property it owns and utilizes for the 
conduct of bingo.  If the property is used for any activity other than bingo, only the 
percentage of use associated with the conduct of bingo may be paid from the bingo 
account and reported on line item 23.   
 

_____________________________ 
 
 

SUMMARY 
 
The organization may use proceeds derived from bingo that are distributed to its general 
fund to build facilities that would be used to perform its 501(c)(3) charitable purposes.  
Neither the Bingo Enabling Act (Tex. Occ. Code ch. 2001) (Act) nor the Charitable 
Bingo Administrative Rules (16 TAC ch. 402) prohibits a licensed authorized 
organization from forming an association in order to purchase a hall to conduct bingo.    
However, if the association is not licensed to conduct bingo, mortgage payments would 
not be reported on Bingo Quarterly Report line item 23.  If the property is used for any 
activity other than bingo, only the percentage of use associated with the conduct of bingo 
may be paid from the bingo account and reported on line item 23. 

 
 
                               _______________________________ 
 

This advisory opinion cannot be construed as a tax ruling or otherwise interpretive of the 
Internal Revenue Code.  The information provided is completely limited to the context of 
the Bingo Enabling Act and the Charitable Bingo Administrative Rules. 
  
This advisory opinion is based on the laws, rules and regulations in effect at the time of 
its issuance.  All of the information provided herein is subject to change in law.  
  

 2



This opinion is purely advisory in nature and is limited to the particular questions at issue 
and to the facts presented in the request.   Therefore, this opinion must not be relied upon 
as a previous determination regarding any conduct which is not substantially consistent 
with the opinions and facts stated in the request. 
  
Yours truly, 
  
  
  
Philip D. Sanderson, Director 
Charitable Bingo Operations Division 
  
cc:   James A. Cox, Jr., Chairman 
       C. Tom Clowe, Jr., Commissioner 
       Anthony J. Sadberry, Executive Director 
       Kimberly L. Kiplin, General Counsel 
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