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Re:  Use of Bingo Proceeds 

  
Dear Mr. Bunkley: 
  
This advisory opinion responds to your November 16, 2006, request (and additional 
information you provided to our office).  The following summarizes your request and 
additional information: 
 

Is it allowable for a charitable organization, that is conducting bingo, to 
use bingo proceeds to purchase a computer for use in office and 
administrative matters? 

 
The computer would be used solely to support the charity’s operations. 
 
The computer’s intended use would be to fill the charity’s office and 
administrative needs.  It would also be used to assist the charity’s bingo 
operation for functions such as viewing the TLC website to schedule 
training or use the bingo services center, but it would not be used in the 
actual bingo hall to perform nightly reconciliations. 

 
ANSWER: 
 
§§2001.453 and 2001.454 of the Bingo Enabling Act are pertinent to your question.  
§2001.453 provides that a licensed authorized organization may draw a check on its 
bingo account for “. . . the disbursement of net proceeds derived from the conduct of 
bingo to charitable purposes . . . .”  §2001.454(b) provides  
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. . . the net proceeds derived from bingo . . . are dedicated to the charitable 
purposes of the organization only if directed to a cause, deed or activity that is 
consistent with the federal tax exemption the organization obtained under 16 
U.S.C. Section 501 and under which the organization qualifies as a nonprofit 
organization as defined by Section 2001.002. 

 
 In accordance with §§2001.453 and 2001.454(b), bingo proceeds that have been 
disbursed as a charitable distribution to a licensed authorized organization may be used to 
purchase a computer if the expense is consistent with the organization’s 16 U.S.C. 
Section 501 tax exemption designation.  
 
 The organization should report the expenditure as a charitable distribution under 
"Exempt Administrative" on Schedule A of its quarterly report. 

  
___________________ 

SUMMARY 

In accordance with §§2001.453 and 2001.454(b), bingo proceeds that have been 
disbursed as a charitable distribution to a licensed authorized organization may be used to 
purchase a computer if the expense is consistent with the organization’s 16 U.S.C. 
Section 501 tax exemption designation.  

______________________ 
  
 
This advisory opinion cannot be construed as a tax ruling or otherwise interpretive of the 
Internal Revenue Code.  The information provided is completely limited to the context of 
the Bingo Enabling Act and the Charitable Bingo Administrative Rules. 
  
This advisory opinion is based on the laws, rules and regulations in effect at the time of 
its issuance.  All of the information provided herein is subject to change in law.  
  
This opinion is purely advisory in nature and is limited to the particular questions at issue 
and to the facts presented in the request.   Therefore, this opinion must not be relied upon 
as a previous determination regarding any conduct which is not substantially consistent 
with the opinions and facts stated in the request. 
  
Yours truly, 
  
  
  
Philip D. Sanderson, Assistant Director 
Charitable Bingo Operations Division 
  
cc:   James A. Cox, Jr., Chairman 
       C. Tom Clowe, Jr., Commissioner 
       Anthony J. Sadberry, Executive Director 
       Kimberly L. Kiplin, General Counsel 
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