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Duncan Edwards, Service Coordinator
Plano Community Home West

3905 American Drive

Plano, TX 75075

Re:  Bingo Advisory Opinion Request No. 2008-0401-0007
Dear Mr. Edwards:

This advisory opinion responds to your request received on April 1, 2008. Below are your
questions followed by our answer.

1. Can a visiting family member attend a Bingo session at our Senior Living facility?

2. We are currently considered exempt from licensing until June 25, 2009. I was told that
jurisdiction in these matters may be passing from the TLC to our local District Attorney.
Can you confirm this and also tell me when this change will occur?

ANSWER:

The Bingo Enabling Act (BEA) does not provide for the Commission to require persons exempt
under Tex. Occ. Code §2001.551 to apply for an exemption. Therefore, on April 29, 2008, the
Commission approved repeal of Bingo Administrative Rule 16 TAC §402.406 relating to
Exemptions from Licensing Requirements. The rule is not necessary because the BEA does not
require an exempt organization to obtain Commission approval of exempt status. As a result, the
Charitable Bingo Operations Division no longer considers requests for exemptions from
licensing.

Although the BEA requires generally that a person conducting bingo must be licensed,
§2001.551(b) provides that some circumstances do not require licensing, including bingo
conducted

(3) on behalf of an organization of individuals 60 years of age or over, a
senior citizens' association, a senior citizens' community center program
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operated or funded by a governmental entity, the patients in a hospital or
nursing home, residents of a retirement home, or the patients in a Veteran's
Administration medical center or a military hospital, solely for the purpose
of amusement and recreation of its members, residents, or patients, when:

(A) no player or other person furnishes anything
of more than nominal value for the opportunity to participate; and
(B) the prizes awarded or to be awarded are nominal; . . .

An entity that conducts bingo in accordance with §2001.551(b)(3) is exempt from obtaining a
license to conduct bingo. One of the requirements of §2001.551(b)(3) is that bingo is conducted
“solely for the purpose of amusement and recreation of its members, residents or patients.” If a
bingo session is conducted only for this purpose and participation and prize costs are nominal, a
visiting family member may attend.

Each entity is responsible for ensuring its compliance with §2001.551(b). Section 2001.551(c)
provides that conducting, promoting, or administering bingo that does not comply with
§2001.551(b) is a third degree felony. A county or district attorney may bring an action in state
court to stop unlawful conduct of bingo.

SUMMARY

The Bingo Enabling Act does not provide for the Commission to require persons exempt under
Tex. Occ. Code §2001.551 to apply for an exemption. If a bingo session is conducted by an
entity in accordance with §2001.551(b)(3) only for the purpose of amusement and recreation of
its members, residents, or patients and participation and prize costs are nominal, a visiting family
member may attend. A county or district attorney may bring an action in state court to stop
unlawful conduct of bingo.

This advisory opinion cannot be construed as a tax ruling or otherwise interpretive of the Internal
Revenue Code. The information provided is completely limited to the context of the Bingo
Enabling Act and the Charitable Bingo Administrative Rules.

This advisory opinion is based on the laws, rules and regulations in effect at the time of its
issuance. All of the information provided herein is subject to change in law.

This opinion is purely advisory in nature and is limited to the particular questions at issue and to
the facts presented in the request. Therefore, this opinion must not be relied upon as a previous



determination regarding any conduct which is not substantially consistent with the opinions and

facts stated in the request.
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Philip D. Sanderson, Director
Charitable Bingo Operations Division
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