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Austin, Texas 78705

Re: Bingo Advisory Opinion No. 2009-0507-0004

Dear Mr. Minch:

This advisory opinion responds to your request for a bingo advisory opinion received on
May 7, 2009. Specifically, you asked:

An authorized organization, which is a member of an accounting unit,

purports to conduct a "raffle" on the premises of a bingo hall during a

bingo occasion. The raffle apparently fails to conform to the requirements

of the Charitable Raffle Enabling Actl ....

The Bingo Enabling Act as noted in Sec. 2001.416. OTHER GAMES.

provides that a game of chance other than bingo or a raffle may not be

conducted or allowed during a bingo occasion.

Having failed to qualify as a "raffle", has the authorized organization

conducted a prohibited game of chance and violated the provisions of

the Bingo Enabling Act?

ANSWER:

Tex. Occ. Code § 2001.416 prohibits conducting or allowing during a bingo occasion all
games of chance except bingo, a raffle conducted under Tex. Occ. Code chapter 2002,

I Occupations Code, Title 13. Sports, Amusements, and Entertainment, Subtitle A. Gaming, Chapter 2002.
Charitable Raffles, Subchapter A. General Provisions, Sec. 2002.00 I Short Title. This chapter may be
cited as the Charitable Raffle Enabling Act.
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and an amusement machine that is not a gambling device. Attorney General Opinion
JC-0449 (2002) addressed the meaning of "game of chance" and stated:

Thus, the commonly understood meaning of a "game of chance" is a
game whose outcome is determined by chance rather than skill.

Application of the definition of game of chance depends on characteristics of the
particular game in question. A determination of whether there is a violation of
Tex. Occ. Code § 2001.416 would depend on findings of fact which we cannot make in
the opinion process. 2

SUMMAR Y

A determination of whether there is a violation of Tex. Occ. Code § 2001.416 would
depend on findings of fact which we cannot make in the opinion process.

This advisory opinion cannot be construed as a tax ruling or otherwise interpretive of the
Internal Revenue Code. The information provided is completely limited to the context of
the Bingo Enabling Act and the Charitable Bingo Administrative Rules.

This advisory opinion is based on the laws, rules and regulations in effect at the time of
its issuance. All of the information provided herein is subject to change in law.

This opinion is purely advisory in nature and is limited to the particular questions at issue
and to the facts presented in the request. Therefore, this opinion must not be relied upon
as a previous determination regarding any conduct which is not substantially consistent

Yours truly,

Philip D. Sanderson, Director
Charitable Bingo Operations Division

cc: Mary Ann Williamson, Chairman
David J. Schenck, Commissioner
J. Winston Krause, Commissioner
Gary Grief, Deputy Executive Director
Kimberly L. Kiplin, General Counsel

2 Your question is premised on your conclusion that the authorized organization in your example is not
conducting a charitable raffle in accordance with the Charitable Raffle Enabling Act (REA). This opinion
does not address the validity of your conclusion.
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