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Re: Bingo Advisory Opinion Request # 2009-0922-0001

Dear Mr. Bunkley:

This advisory opinion responds to your request received on September 22, 2008.
Specifically, you asked:

Is a charity that is licensed to conduct bingo allowed to sell pull tabs and
then allow their customers to sign and deposit these pull tabs into a bucket
or other receptacle and then draw one pull tab and award the bucket of pull
tabs to the customer whose signature is on the pull tab that was drawn?

ANSWER:

The activity described in your request appears to be an event game that the Texas Lottery
Commission has not approved as required by Tex. ace. Code §2001.408 and Charitable
Bingo Administrative rule 16 TAC §402.300 pertaining to pull-tab bingo. §2001.408
provides that "[s]ubject to the commission's rules, bingo may be played using a pull-tab
bingo ticket." Rule §402.300(b) states that "the manufacturer must ... present their pull­
tab bingo ticket to the Commission for approval ... with a letter of introduction including
style of play for review .... " Subsection (h)(6) further provides:

... Pull-tab bingo tickets used as event tickets must contain more than two
instant winners. Event ticket winner(s) are determined by some subsequent
action such as a drawing of ball(s), spinning wheel, opening of a seal on a
flare(s) or any other method approved by the Commission so long as that
method has designated numbers, letters, or symbols that conform to the
randomly selected numbers or symbols.
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Accordingly, a charity licensed to conduct bingo may not sell pull tabs and allow its
customers to sign and deposit the pull tabs into a bucket or other receptacle and then draw
one pull tab and award the bucket of pull tabs to the customer whose signature is on the
pull tab that was drawn without the Commission's approval of the pull-tab and style of
play.

SUMMARY

In accordance with Tex. Occ. Code §2001.408 and Charitable Bingo Administrative rule
16 TAC §402.300 pertaining to pull-tab bingo, a charity licensed to conduct bingo may
not sell pull tabs and allow its customers to sign and deposit the pull tabs into a bucket or
other receptacle and then draw one pull tab and award the bucket of pull tabs to the
customer whose signature is on the pull tab that was drawn without the Commission's
approval of the pull-tab and style of play.

This advisory opinion cannot be construed as a tax ruling or otherwise interpretive of the
Internal Revenue Code. The information provided is completely limited to the context of
the Bingo Enabling Act and the Charitable Bingo Administrative Rules.

This advisory opinion is based on the laws, rules and regulations in effect at the time of
its issuance. All of the information provided herein is subject to change in law.

This opinion is purely advisory in nature and is limited to the particular questions at issue
and to the facts presented in the request. Therefore, this opinion must not be relied upon
as a previous determination regarding any conduct which is not substantially consistent
with the opinions and facts stated in the request.

Yours truly,

(!f!!::
Charitable Bingo Operations Division

cc: James A. Cox, Jr., Chairman
David J. Schenck, Commissioner
Mary Ann Williamson, Commissioner
Gary Grief, Deputy Executive Director
Kimberly L. Kiplin, General Counsel
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