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May 1, 2017

Kris Keller
7515 Shadylane Drive
San Antonio, TX 78209

Re:  Bingo Advisory Opinion Request No. 2017-0306-0002
Dear Mr. Keller,

This opinion responds to your request for a bingo advisory opinion received on March 6, 2017,
in which you asked two questions. Below are your questions and our responses.

Question 1:

Is a licensed organization allowed to run a bingo game in which one ball draw can be
used to award multiple prizes of $50 or less using multiple bingo cards?

Answer:

No. Bingo is defined in the Bingo Enabling Act (“BEA”) as “a specific game of chance,
commonly known as bingo or lotto, in which prizes are awarded on the basis of designated
numbers or symbols conforming to randomly selected numbers or symbols.” TEX. Occ. CODE §
2001.002(4). Furthermore, the Texas Lottery Commission has issued multiple rules applicable
to the operation of bingo. See, e.g., TEX. ADMIN. CODE § 402.200 (entitled “General Restrictions
on the Conduct of Bingo”) (the “Conduct Rules™).

Assuming that your question involves a game of chance in which only one bingo ball is drawn,
such a game cannot qualify as a game of bingo under either the statutory definition or the
Conduct Rules. The BEA definition of bingo references “designated numbers or symbols.” A
game that is played with only one ball cannot have “numbers or symbols.” In addition, the
Conduct Rules repeatedly refer to bingo game mechanics in the plural. A bingo caller must “be
the only person to handle the bingo balls during each bingo game” — which means that multiple
balls will be called. § 402.200(k)(2). The caller will “call all numbers” — which means that
multiple numbers will be called. § 402.200(k)(3). And the caller must “return the bingo balls to
the bingo receptacle” at the end of the game — which means that multiple balls were pulled from
the receptacle. § 402.200(k)(5). The verification rules state that the “numbers” appearing on the
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winning card must be verified (§ 402.200(1)(1)) and a player may request verification of those
“numbers.” § 402.200(1)(2). Finally, the Conduct Rules require that a “pattern” is required for a
bingo game to be won. § 402.200(h)(3)(C) (“the patterns needed to win”) & § 402.200(k)(4)(A)
(“the pattern needed to win”). “Pattern” is not defined in the BEA or the Conduct Rules, but
generally encompasses more than one element. See, e.g., Oxford English Dictionary (3rd Ed.
2010) (“a repeated decorative design™); Black’s Law Dictionary (10th ed. 2014) (a recognizably
consistent series); Merriam-Webster Dictionary (11th ed. 2009) (“a repeated form or design™).

Any game of chance played by the draw of a single ball alone is not a game of bingo as
contemplated by the BEA or the Conduct Rules. Therefore, a game in which one ball draw is
used to award multiple prizes is not an authorized game of bingo. A licensed organization would
not be permitted to conduct such a game during a bingo occasion. BEA § 2001.416(a) (“A game
of chance other than bingo . . . may not be conducted or allowed during a bingo occasion.”).
Such a game may violate provisions of the Penal Code or other relevant law, a conclusion
beyond the scope of this opinion.

If instead, your question refers to a game of bingo played on multiple sheets of identical bingo
cards, whereupon “one ball draw” causes a player to win a prize of $50 or less as many times as
they had bingo cards, that type of game would be subject to the prize limits in the BEA. The
BEA states that a bingo prize for a single game may not have a value of more than $750 for a
single game. § 2001.420(a). Furthermore, the aggregate value of prizes at a single bingo
occasion must not exceed $2,500, except for prizes from pull-tab bingo and “bingo games that
award individual prizes of $50 or less.” § 2001.420(b).

A bingo game where one ball draw causes one player to win $50 many times over based on
duplicate bingo cards is not a bingo game that is awarding individual prizes of $50 or less as
contemplated by the BEA. Such a game would guarantee that the winner will receive more than
$50 as a bingo prize. Even if the cards are technically separated, for that bingo game, the prizes
were all won based on identical cards and must count together as an “individual prize” for
purposes of the statute.

Therefore, these game prizes could not qualify for the exception outlined in Section
2001.420(b)(2). Allowing such a game to avoid the statutory limitations would be contrary to
both the plain text and the spirit of the statute. That type of bingo game would be subject to the
prize limitations outlined above; namely, that the prize in the game would be subject to the $750
prize limit and count towards the $2,500 limit for that bingo occasion.

Question 2:

If computers are being routed from one bingo hall to another bingo hall and the
computers are transported on public property, would the computers during the time they
are on public property be considered off bingo premises?



Answer:

Generally, yes. “Premises” is defined in the BEA as the “area subject to the direct control of and
actual use by a licensed authorized organization or group of licensed authorized organizations to
conduct bingo.” § 2001.022(22). While you do not define “public property,” for the purposes of
this opinion, “public property” means “state- or community-owned property not restricted to any
one individual’s use or possession.” Black’s Law Dictionary (10th ed. 2014). To the extent you
specifically mean public roads and streets that connect bingo premises but are not in themselves
used to conduct bingo, such public property cannot meet the statutory definition of bingo
premises.

To be considered a bingo premises, the property must be under the control of the licensed
authorized organization or where bingo prizes are awarded. Generally speaking, public property
will not meet this standard. There could be situations where public property is used by a licensed
authorized organization in order to conduct bingo. In those cases, that public property could
potentially be considered bingo premises.

Please keep in mind the requirements that licensed authorized organizations must meet with
regard to their bingo equipment and supplies, even when transporting said equipment on public
property, as outlined in Bingo Advisory Opinion No. 2014-0227-0002, dated April 28, 2014, and
in the relevant rules and statutes. In addition, this opinion is in no way approving or
disapproving of the practice of transporting bingo equipment and supplies via public property.

SUMMARY

A licensed organization cannot conduct a game whereby one ball draw is used to award multiple
prizes during a bingo occasion because such a game is not bingo. The game of bingo requires
that more than one ball is drawn, as shown by reference to the relevant statute and rules.

A bingo game whereby one ball draw causes a player to win a prize of $50 or less as many times
as they had identical bingo cards is subject to the statutory prize limits. Such a game guarantees

a prize to an individual player greater than $50 and cannot qualify for the $50 statutory
exception.

Computers being transported from one bingo hall to another on public roads and streets are
considered off bingo premises. Public property is not considered bingo premises when is it not is

under the control of the licensed organization and actually used to conduct bingo or award bingo
prizes.

This advisory opinion cannot be construed as a tax ruling or otherwise interpretive of the Internal
Revenue Code. The information provided is completely limited to the context of the BEA and
the Charitable Bingo Administrative Rules.



This advisory opinion is based on the laws, rules and regulations in effect at the time of its
issuance. All of the information provided herein is subject to change in law.

This opinion is purely advisory in nature and is limited to the particular questions at issue and to
the facts presented in the request. Therefore, this opinion must not be relied upon as a previous

determination regarding any conduct which is not substantially consistent with the opinions and
facts stated in the request.

Sincerely,

WM owae s Ropudr

Alfonso D Royal III, Director
Charitable Bingo Operations Division

cc: J. Winston Krause, Chairman
Carmen Arrieta-Candelaria, Commissioner
Peggy A. Heeg, Commissioner
Doug Lowe, Commissioner
Robert Rivera, Commissioner
Gary Grief, Executive Director
Bob Biard, General Counsel



