
 
BAO 2003-1006-0001 Date Issued: 12/05/2003 View Request RQ 2003-1006-

0001

Summary:  
  
  
  
  
  

CERTIFIED MAIL NO. 7001 2510 0001 6206 4364 
RETURN RECEIPT REQUESTED 

  
  
                                                                                                BAO # 2004-1006-
00001 
  
December 5, 2003 
  
  
Beth Kisor, President                            
Benbrook Lakeshore Neighbor’s Association   
5270 Starlight Drive S.                                     
Fort Worth, Texas 76126 
  
Re:       Request for Advisory Opinion relating to the use of bingo funds 
  
Dear Ms. Kisor, 
  
On October 6, 2003, the Texas Lottery Commission (the “Commission”) 
received your letter requesting an advisory opinion related to the charitable 
status of your organization and the allowable use of funds derived from bingo.  
Your letter presents several questions to the Commission regarding the 
appropriate use of funds from the organization’s Bingo Account.  Accordingly, 
I have enclosed a copy of Texas Occupations Code, sections 2001.451 through 
2001.459.  Each of these statutes address issues related to the use of funds 
derived from the conduct of bingo. 
  
The following is a restatement of the questions posed in your letter followed by 
the Commission’s response. 
  
1.         Would we be considered a charity?  
  
ANSWER:  According to Texas Occupations Code §2001.059(a), “a person 
may request from the commission an advisory opinion regarding compliance 
with this chapter and the rules of the commission.”  The scope of an advisory 
opinion is limited to compliance with the Bingo Enabling Act (the “Act”) and 
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the Charitable Bingo Administrative Rules.  Whether your organization is a 
charity is determined by its status with the Internal Revenue Service (IRS).  An 
advisory opinion as to compliance with the Act cannot address whether an 
organization is a “charity.”  
  
QUESTIONS 2 - 10 
  
Before answering the remaining questions, some general information regarding 
the appropriate use of funds derived from the conduct of bingo would be 
informative.  Section 2001.453(a)(1) and (2) of the Act provides, in pertinent 
part, that an organization may draw a check on its bingo account for the 
payment of necessary and reasonable bona fide expenses incurred and paid in 
connection with the conduct of bingo, or for the disbursement of net proceeds 
derived from the conduct of bingo for charitable purposes.  Thus, your 
remaining questions regarding the appropriate use of bingo funds are answered 
in the context of the provisions of the Act which relate to authorized expenses 
and charitable distributions. 
  
An organization may not use money from the Bingo Account for expenses it 
claims are necessary and reasonable unless the expenses were incurred and 
paid in connection with the conduct of bingo.  Sections 2001.458 and 2001.459 
of the Act provide examples of items that are considered necessary and 
reasonable bona fide expenses, if directly related to the conduct of bingo.  
Based on the facts presented, each of the expenses identified in your letter 
relate to costs incurred and paid in connection with activities other than the 
conduct of bingo.  
  
The section of the Act relating to the distribution of charitable proceeds was 
recently changed during the 78th Legislature, Regular Session (effective 
September 1, 2003).  Currently, the staff is engaged in informal rulemaking 
regarding an administrative rule pertaining to the distribution of charitable 
proceeds.  At this time, many of the issues surrounding the distribution of 
charitable proceeds are being considered as part of the informal rulemaking 
process.  Therefore, this advisory opinion may not be able to provide specific 
“Yes or No” answers with regard to some of the questions posed in your letter.  
As an interested party, you may want to consider participating in the 
rulemaking process by providing informal comment on the current draft rule, 
“Use of Net Proceeds for Charitable Purposes”.  This may be accomplished by 
contacting the Charitable Bingo Division at 1-800-BINGO-77 (1-800-246-
4677) or by visiting the bingo website at www.txbingo.org. 
  
Section 2001.454 of the Act now reads as follows: 
  
(a)  A licensed authorized organization shall devote to the charitable purposes 
of the organization its net proceeds of bingo and any rental of premises. 
(b)  Except as otherwise provided by law, the net proceeds derived from bingo 



and any rental of premises are dedicated to the charitable purposes of the 
organization only if directed to a cause, deed, or activity that is consistent with 
the federal tax exemption the organization obtained under 26 U.S.C. Section 
501 and under which the organization qualifies as a nonprofit organization as 
defined by Section 2001.102.  If the organization is not required to obtain a 
federal tax exemption under 26 U.S.C. Section 501, the organization’s net 
proceeds are dedicated to the charitable purpose of the organization only if 
directed to a cause, deed, or activity that is consistent with the purposes and 
objectives for which the organization qualifies as an authorized organization 
under Section 2001.102. 
  
Based on this new language, an organization may claim a charitable 
distribution if money derived from the net proceeds of bingo is directed to a 
cause, deed or activity that is consistent with the federal tax exemption of the 
organization, and so long as the organization does not pay its members, 
officers, or governing body, other than reasonable compensation for services 
provided. 
  
2.         [Paraphrased] Could we prorate the cost of insurance, utilities and 
management for the 501(c)(3) groups that used the community center and 
use this portion for our organization’s expenses?  If so, are there 
guidelines for this? 
  
ANSWER:  Based on the facts presented in your letter, the costs associated 
with your community center would not be considered necessary and reasonable 
expenses incurred and paid in connection with the conduct of bingo.  
  
However, these costs may be considered a charitable distribution under section 
2001.454 of the Act.  The cost of insurance, utilities and management of your 
community center may be prorated and that portion of the costs associated with 
the participating organizations may be claimed as a charitable distribution so 
long as the charities are not charged to use the community center. 
  
Based on the legislative changes to section 2001.454, your organization may 
claim that the necessary costs incurred in maintaining the community center are 
for charitable purposes if maintaining a community center is a cause, deed and 
activity that is consistent with the organization’s tax exempt status with the 
IRS. 
  
3.         Newsletters are mailed about once a quarter to all residents of the 
area, whether dues paying members or not.  Would the expenses of 
providing non-member residents be able to come from our Bingo 
Account? 
  
ANSWER:  Based on the facts presented in your letter, the costs associated 
with your newsletters would not be considered necessary and reasonable 



expenses incurred and paid in connection with the conduct of bingo. 
  
However, the costs incurred during the preparation and delivery of newsletters 
to residents within the neighborhood may be considered a charitable 
distribution.  If the issuance of newsletters is a cause, deed or activity 
consistent with the tax exempt status of the organization, then your 
organization may direct funds from the Bingo Account for that purpose as a 
charitable distribution. 
  
4.         How about the expense of a flagpole for the Community Center? 
  
ANSWER:  Based on the facts presented in your letter, the costs associated 
with your community center or the flagpole would not be considered necessary 
and reasonable expenses incurred and paid in connection with the conduct of 
bingo. 
  
The costs associated with the flagpole may be considered a charitable 
distribution and therefore an allowable use of funds from the Bingo Account so 
long as the flagpole is a cause, deed or activity consistent with the tax exempt 
status of the organization.  The construction of a flagpole would most clearly 
be consistent with the tax exempt status of a non-profit organization formed for 
a patriotic purpose. 
  
  
5.         One year there was a resident family (not dues paying members of 
the BLNA) who suffered the loss of their homes due to a fire.  A neighbor 
allowed them to live in their guest house for a month and our organization 
paid for their utility bill while there.  We took that from Bingo Account 
funds.  Was this permissible? 
  
ANSWER:  Based on the facts presented in your letter, the costs associated 
with your community center would not be considered necessary and reasonable 
expenses incurred and paid in connection with the conduct of bingo. 
  
However, the use of Bingo Account funds for this reason may be permissible 
as a charitable distribution if this is a cause, deed or activity consistent with the 
federal tax exemption status acquired by your organization from the IRS.  If the 
IRS granted your organization a Chapter 501 exemption because it would be 
engaged in activities consistent with financial aid to residents, then this use of 
funds could be considered a charitable distribution. 
  
6.         What about the practice of cost recovery where funds are used 
from the Bingo Account and paid back?  An example of this was when we 
sponsored a Fire Ant Clinic for several neighborhood groups and 
purchased an organic bait product at cost, then collected the same amount 
to pay back. 



  
ANSWER:  As provided in Section 2001.453 of the Act, a licensed authorized 
organization may use funds from its Bingo Account to pay necessary and 
reasonable expenses incurred and paid in connection with the conduct of bingo 
or for charitable purposes.  Based on the facts presented, it appears that the 
term “cost recovery” is in essence a loan because the money is borrowed from 
the Bingo Account and subsequently paid back.  The practice of taking money 
from the Bingo Account as a loan is not authorized under the Act, and 
therefore, is not an appropriate use of funds derived from the conduct of bingo. 
  
7.         In the past we have hired youth to mow the lawn at the Community 
Center.  Could payment for this be taken from the Bingo funds? 
  
ANSWER:       Based on the facts presented in your letter, the costs associated 
with your community center would not be considered necessary and reasonable 
expenses incurred and paid in connection with the conduct of bingo. 
  
The use of Bingo Account funds for this purpose would be permissible as a 
charitable distribution, based on the assumption that the maintenance of the 
community center and the adjoining grounds is a cause, deed or activity 
consistent with the federal tax exempt status granted to your organization by 
the IRS. 
  
8.         We had thought about contracting with a Scout troop to pick up 
litter on the main County Road accessing our community.  Could this be 
linked with a charitable donation to the troop? 
  
ANSWER:       Based on the facts presented in your letter, the costs associated 
with your community center would not be considered necessary and reasonable 
expenses incurred and paid in connection with the conduct of bingo. 
  
Yes.  The sponsorship of a Scout troop or a general donation to the Boy Scouts 
would be an appropriate use of funds derived from bingo as a charitable 
distribution if considered a cause, deed or activity consistent with the federal 
tax exemption status granted to your organization by the IRS.  
  
9.         And we have had to have the help of a CPA in filing the IRS 
requirements to remain a Nonprofit organization.  Since this is necessary 
to being able to be licensed for Charitable Bingo, could this be payable 
from our Bingo Account? 
  
ANSWER:       Based on the facts presented in your letter, the costs associated 
with your community center would not be considered necessary and reasonable 
expenses incurred and paid in connection with the conduct of bingo. 
  
The use of Bingo Account funds for this reason may be permissible as a 



charitable distribution if this is a cause, deed or activity consistent with the 
federal tax exemption status acquired by your organization from the IRS. 
  
10.       And should the entire Bingo Account be liquidated annually as 
distributions are paid out to charities.  Or can a reserve be carried over.  If 
so, what are the guidelines as to how much may be carried over? 
  
ANSWER:       There is no express provision in the Bingo Enabling Act which 
calls for the complete liquidation of the Bingo Account on an annual basis.  
However, section 2001.457 of the Act entitled, “Required Disbursements to 
Charity” provides, in pertinent part, 
  
“(a)  Before the end of each quarter, a licensed authorized organization shall 
disburse for charitable purposes an amount not less than 35 percent of the 
organization's adjusted gross receipts from the preceding quarter, less the 
amount of authorized expenses not to exceed six percent of the gross receipts. 
(b)  If a licensed authorized organization fails to meet the requirements of this 
section for a quarter, the commission in applying appropriate sanctions may 
consider whether, taking into account the amount required to be distributed 
during that quarter and the three preceding quarters and the charitable 
distributions for each of those quarters, the organization has distributed a total 
amount sufficient to have met the 35 percent requirement for that quarter and 
the three preceding quarters combined. 
(c)  A licensed authorized organization that has ceased to conduct bingo for any 
reason and that has unexpended bingo funds shall disburse those funds to 
charitable purposes before the end of the next calendar quarter after the 
calendar quarter in which the organization ceases to conduct bingo. 
(d)  In this section: 
(1)      "Adjusted gross receipts" means gross receipts less the amount of cost of 
goods purchased by an organization and prizes paid in the preceding quarter; 
and 
(2)      "Cost of goods purchased by an organization" means the cost of bingo 
paper or pull-tab bingo tickets purchased by the organization.” 
  
Notwithstanding other provisions within the Act, all licensees conducting 
bingo must make the 35% required charitable disbursements and accurately 
report that information to the Commission.  However, there is no specific 
statutory requirement that the Bingo Account be liquidated annually. 

______________________ 
  
This advisory opinion cannot be construed as a tax ruling or otherwise 
interpretive of the Internal Revenue Code.  The information provided is 
completely limited to the context of the Bingo Enabling Act and the Charitable 
Bingo Administrative Rules. 
  
This advisory opinion is based on the laws, rules and regulations in effect at the 



time of its issuance.  All of the information provided herein is subject to change 
in law.  
  
This opinion is purely advisory in nature and is limited to the particular 
questions at issue and to the facts presented in the request.   Therefore, this 
opinion must not be relied upon as a previous determination regarding any 
conduct which is not substantially consistent with the opinions and facts stated 
in the request. 
  
  
Yours truly, 
  

  
  
  

  
William L. Atkins, Director 
Charitable Bingo Operations Division 
  
  
Cc:       C. Tom Clowe, Jr., Chairman 
            James A. Cox, Jr., Commissioner 
            Rolando Olvera, Commissioner 
  
Kimberly L. Kiplin, General Counsel 
                          
  

 


