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BAO # 2004-0122-00004 
  
March 22, 2004 
  
  
Video King Gaming Systems                   via registered mail 
d/b/a Power Bingo King                                   
Attn: Mark Newton, Director of Regulatory Compliance 
Unit 12-59 Scurfield Boulevard 
Winnepeg, Manitoba, Canada R3Y 1V2 
  
  
Re:       Request for Advisory Opinion relating to Texas Occupations Code 
§2001.218 
  
Dear Mr. Newton, 
  
On January 22, 2004, the Texas Lottery Commission (the “Commission”) 
received your email requesting an advisory opinion regarding Texas 
Occupations Code, Section 2001.218.  Your email presents several questions[1] 
to the Commission regarding the application of the prompt pay provisions in 
Section 2001.218 as it relates to the lease of card minding devices in Texas.  
  
Below are the questions posed in your letter followed by the Commission’s 
response. 
  
1.         The law states that accounts must be paid within 30 days of the date 
of delivery. With electronics you only have a single date of actual delivery 
which may be years in the past. We have a verbal OK that we can consider 
the date of invoice as the date of delivery. Our invoicing process to our 
distributors is done on a weekly flat rate basis, based on the number of 
units in the distributor’s possession.  So if a distributor is past due and we 
need to put them on a COD basis, do they have to pay for a week in 
advance based on our billing methodology or do they have to pay for the 
invoice prior to the following weeks billing?
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ANSWER:  During the 78th Legislative Regular Session, the Legislature 
passed and the Governor signed House Bill 2519 (“HB 2519”), which in part 
revised Texas Occupations Code, Section 2001.218(a).  In particular, HB 2519 
inserted the words “or lease,” so that the text of Section 2001.218 now reads as 
follows: 
  
(a)  Each sale or lease (emphasis added) of bingo supplies or equipment to a 
license holder under this chapter must be on terms of immediate payment or on 
terms requiring payment not later than the 30th day after the date of actual 
delivery. 
(b)  If a payment is not made when due, the seller shall immediately notify the 
commission.  The commission shall notify all manufacturers and distributors 
licensed in this state of the default. 
(c)  In the event of a default, a person may not sell or transfer bingo equipment 
or supplies to the purchaser in default on terms other than immediate payment 
on delivery until otherwise authorized by the commission. 
By adding the term “lease,” all the prompt payment requirements previously 
reserved for sales transactions apply to lease transactions.[2]  
Under Texas Occupations Code, Section 2001.218, a party may pay for the sale 
or lease of bingo equipment or supplies on terms requiring payment not later 
than the 30th day after the date of actual delivery.  The term “actual delivery” is 
not defined in the Section 2001.218, neither is it defined by case law construing 
Section 2001.218. 
  
Texas Occupations Code, Section 1.002 incorporates the Code Construction 
Act for the purpose of construing all the chapters contained within Texas 
Occupations Code.[3]  Thus, the Code Construction Act may be used to 
determine the meaning of the term “actual delivery” as it is used in Texas 
Occupations Code, Section 2001.218.  According to Texas Government Code, 
Section 311.011, 
  
(a)  Words and phrases shall be read in context and construed according to the 
rules of grammar and common usage. 
(b)  Words and phrases that have acquired a technical or particular meaning, 
whether by legislative definition or otherwise, shall be construed accordingly. 
  
  
“Actual delivery” is defined in Black’s Law Dictionary (7th Ed.) as, “[t]he act 
of giving real and immediate possession to the buyer or the buyer’s agent.”  
Yet, this definition is limited to the context of a sale transaction.  Pursuant to 
Texas Government Code, Section 311.011(a), the term “actual delivery” may 
be construed such that if application of the statute was limited to sales 
transactions, then a plain reading would indicate that the date of actual delivery 
was the date the purchaser physically received the bingo supplies or 
equipment.  However, in the context of a lease transaction, a plain reading of 
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the statute is not clear because the date the leasing party physically receives the 
bingo supplies or equipment may not correspond with the terms of the lease 
agreement with respect to use of such supplies or equipment and related 
payment.  
  
Pursuant to Texas Government Code, Section 311.011(b), the term “actual 
delivery” may be construed in accordance with a technical or particular 
meaning.  In conjunction with this request for advisory opinion, the 
Commission requested briefing by certain licensees and those involved in the 
bingo industry.  The Commission received several briefs indicating that the 
term “actual delivery” means the date of invoice in a lease transaction.  Thus, 
the term “actual delivery” has a technical or particular meaning. 
  
The Commission’s construction or interpretation of the Bingo Enabling Act is 
entitled to serious consideration so long as it is reasonable and does not 
contradict the plain language of the statute.[4]   Based on the analysis above, it 
is not clear from a plain reading of the statute, the meaning of the term “actual 
delivery” in the context of a lease transaction.  It is reasonable to construe a 
term in accordance with the Code Construction Act.  Pursuant to Texas 
Government Code, Section 311.011(b), the Commission construes the meaning 
of the term “actual delivery” as the date of invoice for the lease of bingo 
equipment and supplies. 
  
Texas Occupations Code, Section 2001.218(c) provides in pertinent part, 
  
(c) In the event of a default, a person may not sell or transfer bingo equipment 
or supplies to the purchaser in default on terms other than immediate payment 
on delivery until otherwise authorized by the commission. 
  
Thus, when a person becomes delinquent under a lease agreement for bingo 
equipment and supplies, that person may continue to lease bingo equipment 
and supplies only on terms of immediate payment on delivery, which in the 
context of a lease transaction means the date of invoice. 
  
2.         How do we handle disputed amounts? There are occasions when we 
make mistakes on the invoices and we have to investigate them. While the 
investigation is ongoing we do not expect our customer to remit payment 
for the questioned transactions. Would we be required to report these 
instances of non-payment if the dispute took more than 30 days to 
investigate?
  
ANSWER:  The statute is silent as to how disputed amounts impact the prompt 
payment requirements.  However, in accordance with Texas Occupations Code, 
Section 2001.218, some form of payment or consideration should be made. 
  
3.         If we have a customer who is late with payment and we want to 
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notify the state what format does the notification have to take? (verbal, 
mail, email, fax) Do we disclose the name of the distributor only? Do we 
include the dollar amount outstanding? Do we submit copies of invoices, 
etc.?
  
ANSWER:  Texas Occupations Code, Section 2001.218(b) provides in 
pertinent part: 
  
(b) If a payment is not made when due, the seller shall immediately notify the 
commission.  The commission shall notify all manufacturers and distributors 
licensed in this state of the default. 
  
The statute is silent as to what should be included in the notification.  Likewise, 
there is no administrative rule which addresses this issue.  However, as a 
practical matter, there is certain information which the Commission must know 
in order to comply with statutory requirements.  The Commission has provided 
a notification form which may be filled out and submitted.  In addition, a 
manufacturer or distributor may notify the Commission by providing the 
information in another format.  
  
4.         If a distributor is in default to us do we enforce COD immediately 
coincidentally with notification of the TLC or do we wait for the 
notification that the TLC puts out to all manufacturers and distributors? 
If we enforce it immediately it may take quite a period of time before our 
competitors are notified during which they do not have to enforce COD 
standards, thus providing a competitive advantage.  So can you explain the 
process and timing of the notification procedures that TLC will be using? 
  
ANSWER:  Texas Occupations Code, Section 2001.218 provides in pertinent 
part: 
  
(c) In the event of a default, a person may not sell or transfer bingo equipment 
or supplies to the purchaser in default on terms other than immediate payment 
on delivery until otherwise authorized by the commission. 
  
As soon as it is determined that a purchaser is in default, bingo equipment or 
supplies should not be sold or otherwise transferred (including a lease) except 
on terms of immediate payment on delivery.  The Delinquent Purchaser List is 
sent by electronic mail to all licensed manufacturers and distributors in Texas 
every Monday morning. 
  
5.         Outstanding debt: When the new act came into effect there were no 
provisions to deal with outstanding debt. The TLC allowed us to take until 
the end of the year to clear these up. If we have current accounts past due 
do we report the individuals now? Or do we report only if they are 
delinquent on invoices that they receive after Jan 1, 2004?



  
ANSWER:  The effective date of HB 2519 was September 1, 2003.  Thus, with 
respect to the leasing of bingo equipment and supplies, if any person is more 
than 30 days past due on a lease invoice subsequent to September 1, 2003, the 
Commission must be notified that those persons are in default. 
  
6.         How do we implement an "Immediate payment on delivery'[sic] 
system when we are talking about electronic downloads? We have the 
technological ability to stop the use of the devices in the halls but do we 
have the right to interfere with a charities operation to enforce payment 
from a distributor? We do not want to disrupt the operation of the 
electronics in the hall as that will directly affect the charities ability to 
raise money.
  
ANSWER:  The statute is silent as to the cessation of services as it affects a 
third party, which in your example, may be a charity or another distributor.  
However, the parties may agree on how to implement immediate payment on 
delivery in the event it becomes necessary to do so under the provisions of 
Texas Occupations Code Section 2001.218. 
  
7.         What are the circumstances under which the TLC will remove the 
COD restriction?
  
ANSWER:  Subsection (c) provides in pertinent part: 
  
(c) In the event of a default, a person may not sell or transfer bingo equipment 
or supplies to the purchaser in default on terms other than immediate payment 
on delivery until otherwise authorized by the commission. 
  
Based on this subsection, the Commission removes a purchaser from the 
Delinquent Purchaser List when a purchaser is no longer delinquent to any 
licensed manufacturer or distributor. 
  
8.         Once a distributor is in default, does the TLC need notification of 
when payments that cure such default are subsequently received?
  
ANSWER:  The statute is silent, but as a practical matter, the Commission 
needs notification when a default has been cured. 
  
9.         If a distributor is on the COD only list because of electronic unit 
payment defaults, does that make them ineligible to be sold any other 
bingo products other than on COD terms?
  
ANSWER:  Yes, Texas Occupations Code, Section 2001.218 (c) provides in 
pertinent part: 
  



(c) In the event of a default, a person may not sell or transfer bingo equipment 
or supplies to the purchaser in default on terms other than immediate payment 
on delivery until otherwise authorized by the commission. 
  
Thus, the terms of immediate payment apply to the purchaser or lessee who is 
in default.  Until the purchaser or lessee is removed from the Delinquent 
Purchaser List by the Commission, no manufacturer or distributor may sell or 
otherwise transfer bingo equipment or supplies to that purchaser or lessee 
except on terms of immediate payment. 
  
10.       If a distributor is past due and if we receive payments in advance of 
future electronic usage, can these payments be applied to the oldest 
invoices on the account?  The affect of doing this will cause the 
distributors account to not have the aging of the older invoices to become 
extremely stagnant while they pay additional monies to bring the account 
back under the 30 day terms.
  
ANSWER:  How the seller applies payments is not controlled by the provisions 
of the Bingo Enabling Act.  However, a purchaser shall remain on the 
Delinquent Purchaser List until all past due amounts have been paid and the 
purchaser is current on all amounts owing. 
  

  
______________________ 

  
SUMMARY

  
  
Pursuant to recent legislative changes, Texas Occupations Code §2001.218 
provides that the lease of bingo supplies or equipment must be on terms of 
immediate payment or on terms requiring payment not later than the 30th day 
after the date of actual delivery. 
  

______________________ 
  
  
This advisory opinion cannot be construed as a tax ruling or otherwise 
interpretive of the Internal Revenue Code.  The information provided is 
completely limited to the context of the Bingo Enabling Act and the Charitable 
Bingo Administrative Rules. 
  
This advisory opinion is based on the laws, rules and regulations in effect at the 
time of its issuance.  All of the information provided herein is subject to change 
in law.  
  
This opinion is purely advisory in nature and is limited to the particular 



questions at issue and to the facts presented in the request.  Therefore, this 
opinion must not be relied upon as a previous determination regarding any 
conduct which is not substantially consistent with the opinions and facts stated 
in the request. 
  
Yours truly, 
  
  
  
  
William L. Atkins, Director 
Charitable Bingo Operations Division 
  
Cc:       C. Tom Clowe, Jr., Chairman 
            James A. Cox, Jr., Commissioner 
            Rolando Olvera, Commissioner 
  
Kimberly L. Kiplin, General Counsel     
 
 

 
[1] While the statute is silent regarding some of the issues raised in your request for advisory 
opinion, the parties may be able to address these issues by the terms of the parties’ agreement 
to the extent such an agreement is not in conflict with the Bingo Enabling Act or Charitable 
Bingo administrative rules. 
[2] The phrase “or lease” was added to subsection (a) of the statute, but no changes were made 
to subsections (b) and (c) to incorporate the applicability of those provisions to lease 
transactions.  The Commission received no briefing on this issue.  However, pursuant to Texas 
Government Code, Section 311.021(2), (3), and (4), all of Section 2001.218 is construed as 
applicable to the lease of bingo equipment and supplies.  Texas Government Code, Section 
311.021 provides in pertinent part: 
  
In enacting a statute, it is presumed that: 
                                (1)  compliance with the constitutions of this state 
                                and the United States is intended; 
                                (2)  the entire statute is intended to be effective;                          
                                (3)  a just and reasonable result is intended;                                
                                (4)  a result feasible of execution is intended;  and                         
                                (5)  public interest is favored over any private interest. 
               
[3] See Texas Government Code, Section 1.002.  “Chapter 311, Government Code (Code 
Construction Act), applies to the construction of each provision in this code except as 
otherwise expressly provided by this code.” 
  
[4] See Broadhurst v. Employees Retirement System of Texas, 83 S.W.3d 320, 323 (Tex.App.—
Austin 2002, pet. denied)(stating, “[a]n administrative agency’s construction or interpretation 
of a statute, which the agency is charged with enforcing, is entitled to serious consideration by 
reviewing courts, so long as that construction is reasonable and does not contradict the plain 
language of the statute.  
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