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BAO # 2004-0203-00005
  
April 5, 2004 
  
  
Video King Gaming Systems                                                                 via registered mail 
d/b/a Power Bingo King                                   
Attn: Mark Newton, Director of Regulatory Compliance 
Unit 12-59 Scurfield Boulevard 
Winnepeg, Manitoba, Canada R3Y 1V2 
  
  
Re:       Request for Advisory Opinion relating to Title 16, Texas Administrative Code 
§402.555 
  
Dear Mr. Newton: 
  
On February 3, 2004, the Texas Lottery Commission (the “Commission”) received your 
email requesting an advisory opinion regarding Title 16, Texas Administrative Code 
§402.555.  Your email presents several questions to the Commission regarding the testing 
and approval of computer hardware and software in relation to card-minding devices.  
  
Below are the issues identified in your email followed by the Commission’s response. 
  
1.         Hardware suppliers:  The new rules allow for the testing and approval of 
standard “off-the-shelf” computer PC’s to be used as part of a networked card 
minding system. Typically it is more economical for distributors to purchase these 
units locally, but the rules are a bit unclear on this topic. What we specifically want 
to do is allow our distributors to purchase systems onto which they will load our 
approved software and then install these systems at licensed locations. This raises 
the following questions: 

1. Is the sale of “off-the-shelf” computers for use in bingo halls restricted to 
licensed bingo manufacturers or can they be purchased from computer 
manufacturers such as Dell.  

  
ANSWER:  The use of computer hardware in connection with either a fixed base or 
portable bingo card-minding device is considered to be the use of bingo equipment.  The 
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receipt of bingo equipment, by purchase or otherwise, is limited by Texas Occupations 
Code, Section 2001.407(c) & (e), which states: 
  
(c) A licensed distributor may not receive by purchase or otherwise bingo equipment or 
supplies from a person other than a licensed manufacturer or another licensed distributor. 
  
(e)  Except for a purchase made by a licensed authorized organization under Subsection 
(f), a licensed authorized organization or a person authorized to conduct bingo under 
Section 2001.551(b)(3) or (4) may not obtain by purchase or otherwise bingo equipment 
or supplies from a person other than a licensed distributor. 
  
Subsection (f) of the statute provides that upon prior written approval of the Commission, 
a licensed authorized organization may make an occasional sale of certain bingo 
equipment to another licensed authorized organization.[1]  Notwithstanding this 
exception, a licensed authorized organization must purchase or otherwise obtain bingo 
equipment and supplies from a licensed distributor and a licensed distributor must 
purchase or otherwise receive bingo equipment and supplies from either a licensed 
manufacturer or another licensed distributor. 
  
Computer hardware which is used as part of a card-minding device in the conduct of 
bingo is considered bingo equipment.  Texas Occupations Code, Section 
2001.002(5)(A)(ii) provides in pertinent part: 
  
“Bingo equipment” means equipment used, made or sold for the purpose of use in bingo.  
The term: 
(A) includes: 
(ii) an electronic or mechanical cardminding device 
  
Title 16, Texas Administrative Code §402.555(a)(2) defines the terms “card-minding 
system” and “card-minding device” as follows: 
  
(2) Card-minding system. Any electronic or computerized device and related hardware 
and software that is interfaced with or connected to equipment used to conduct a game of 
bingo as defined in Occupations Code, §2001.002. A card-minding system consists of the 
following two parts: 
  
(A) Card-minding device. An electronic or mechanical device, either portable or fixed-
base, that is used by a bingo player to mark representations of bingo card faces stored in 
the device. A portable card-minding device refers to a hand-held, custom-built or 
customized, single purpose device designed to be used by a player to play bingo. A fixed-
base card-minding device refers to a stationary computer on which a manufacturer's 
proprietary software is used by a player to play bingo. A card-minding device may be 
designed to be played in conjunction with paper. 
  
(B) Site system. Computer hardware, software, and peripheral equipment, that is located 
at the bingo premises, is controlled by the licensed authorized organization, and 
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interfaces with, connects with, controls or defines the operational parameters of card-
minding devices and must include, but is not limited to, the following components: point 
of sale station, a caller station verifier, required printers, dial-up modem, proprietary 
executable software, report generation software and an accounting system and database. 
All references to and requirements of site systems and card-minding systems throughout 
this rule shall be applicable to manufacturers of card-minding devices designed to be 
played with paper, but the function or action required by the rule may be performed in a 
manner other than electronically. 
  
Thus, any computer hardware used in connection with either a fixed base or portable 
bingo card-minding device is bingo equipment, and therefore, the receipt of such 
computer hardware is limited to licensed distributors and licensed authorized 
organizations as provided by Texas Occupations Code, Section 2001.407(c) & (e). 
  
Computer hardware that is used in connection with a site system, and which is not used 
as part of a fixed base or portable card-minding device, is not considered bingo 
equipment for purposes of Texas Occupations Code, Section 2001.407(c) & (e) because 
the term “site system” is not included in the definition of “Bingo equipment” in Texas 
Occupations Code, Section 2001.002(5).  Thus, on its face it may appear that the sale of 
this “site system” hardware is not limited to manufacturers, distributors and licensed 
authorized organizations.  However, each licensed manufacturer seeking approval from 
the Commission must submit all components of a card-minding system so that the 
Commission may determine whether the system conforms with the requirements and 
restrictions contained in Texas Occupations Code, Chapter 2001 and the applicable 
charitable bingo administrative rule.[2]  When a licensed manufacturer submits “site 
system” computer hardware to the Commission for approval as part of a card-minding 
system, the hardware becomes a secondary component[3] which is subject to testing and 
regulation,[4] and the hardware may not be sold, leased or otherwise furnished without 
approval from the Commission.[5]  If the card-minding system is approved, the “site 
system” hardware, as a secondary component, may be maintained or replaced by the 
manufacturer [emphasis added] without the prior written approval of the Commission, as 
long as this activity does not affect the operation of any proprietary software or the 
manner in which a bingo game is played.[6]  
  
Unless computer hardware is submitted to the Commission for testing or approval by a 
licensed manufacturer and approved for use as bingo equipment or a secondary 
component, a licensed distributor or a licensed authorized organization may not obtain, 
by purchase or otherwise, that item of computer hardware for use in connection with the 
conduct of bingo as either a fixed base or portable card-minding device or associated site 
system. 
  

2. What documentation is required to be submitted to the TLC test lab to allow 
them to evaluate if testing these computers is required?  

  
ANSWER:  Based on the answer to the previous questions, this question is moot.  All 
computer hardware used in connection with a card-minding system must be submitted to 
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the Commission for testing, or the Commission must be otherwise be notified as provided 
by the provisions of 16 TAC §402.555. 
  

3. What documentation is required to be maintained by both the distributor 
and manufacturer to track the installation or relocation of these units?  

  
ANSWER: Based on the answer to Question No. 1.1, this question is moot. 16 TAC 
§402.555(h) details the records which licensed manufacturers, licensed distributors and 
licensed authorized organizations must maintain regarding card-minding devices and 
systems. 
2.         Report Generation: We understand that the report generation software 
contained within the Card Minding System cannot be changed without testing and 
approval by the TLC. However there are other methods of generating reports form 
[sic] the transactional databases that does [sic] not require the changing of software. 
For example the database could be transferred to another machine and the reports 
generated there, or 3rd party report generation software could be used to access the 
information. This raises the following questions: 

1. If the information required by rule to be reported is contained within the 
reports approved by the TLC, are we permitted to supplement these with 
customized reports? We can design “report layouts” that can be used by the 
approved software to generate these reports, what we need to know is if we 
can add the report layouts to existing installed software.  

  
ANSWER:  A licensed manufacturer may supplement existing reports, so long as the 
Commission approved report generating software required by 16 TAC §402.555 is not 
modified[7] absent Commission approval, the electronic format of the report is approved 
by the Commission,[8] and the information required to be filed by licensed 
manufacturers[9] is provided in those reports. 
  

2. If we use third party software to access the information contained within the 
transactional database does the TLC require prior testing of the third party 
software? We use “Crystal Reports” to design our reports currently, which 
also has [sic] a dynamic report format generation utility that could be used to 
design reports ad-hoc.  

  
ANSWER:  The Commission does not require testing of stand alone third party software 
used to access information contained within the transactional database, so long as the 
Commission approved report generating software required by 16 TAC §402.555 is not 
modified[10] absent Commission approval.  However, if the third party reporting software 
is connected to the card-minding system, it is a secondary component.[11]  Thus, the 
Commission must be informed, in writing, of the connected software the manufacturer 
intends to use prior to implementation,[12] and the Commission must approve the 
connected software prior to its use in connection with a card-minding system.[13]     
  

  
______________________ 
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SUMMARY 

  
            Pursuant to 16 TAC §402.555, computer hardware and software used in 
connection with a card-minding system must be approved by the Commission prior to use 
in Texas. 

______________________ 
  
  
This advisory opinion cannot be construed as a tax ruling or otherwise interpretive of the 
Internal Revenue Code.  The information provided is completely limited to the context of 
the Bingo Enabling Act and the Charitable Bingo Administrative Rules. 
  
This advisory opinion is based on the laws, rules and regulations in effect at the time of 
its issuance.  All of the information provided herein is subject to change in law.  
  
This opinion is purely advisory in nature and is limited to the particular questions at issue 
and to the facts presented in the request.   Therefore, this opinion must not be relied upon 
as a previous determination regarding any conduct which is not substantially consistent 
with the opinions and facts stated in the request. 
  
Yours truly, 
  
  
  
  
William L. Atkins, Director 
Charitable Bingo Operations Division 
  
  
cc:        C. Tom Clowe, Jr., Chairman 
            James A. Cox, Jr., Commissioner 
            Rolando Olvera, Commissioner 
            Kimberly L. Kiplin, General Counsel     

[1] See Texas Occupations Code, Section 2001.407(f), which provides: 
  
(f) With the prior written consent of the commission, a licensed authorized organization 
may make an occasional sale of bingo cards or of a used bingo flash board or blower to 
another licensed authorized organization. 
  
[2] See 16 TAC §402.555(c)(1)(A), which provides in pertinent part: 
  
(A) Submissions must include all associated hardware, software, written operating 
manuals and technical information, to the extent not already in the commission's 
possession, in order to allow the commission to determine whether the components 
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submitted and the card-minding system that will contain the components complies with 
the Occupations Code, Chapter 2001 and charitable bingo administrative rules. 
[3] See 16 TAC §402.555(a)(8), which defines a secondary component as follows: 
(8) Secondary component. Additional software or hardware components, provided by the 
manufacturer, that are part of or are connected to a card-minding system that does not 
affect the conduct of the game of bingo. Secondary components may include computer 
screen backgrounds, battery charge up software routines, printers, printer software 
drivers, and charging racks. 
  
[4] See 16 TAC §402.555(b)(4), which provides in pertinent part: 
  
(4) The commission shall determine whether all proprietary software and portable card-
minding devices required to be tested, as well as other components of card-minding 
systems, conform with the requirements and restrictions contained in the Occupations 
Code, Chapter 2001 and charitable bingo administrative rules. The decision by the 
commission to approve or disapprove any component of a card-minding system is 
administratively final. 
  
[5] See 16 TAC §402.555(b)(3), which provides in pertinent part: 
  
(3) Secondary components, including hardware components of fixed-base card-minding 
devices and non-proprietary software, may not be sold, leased, or otherwise furnished, 
including demonstrated except as provided by subsection (i)(5) of this section, to any 
person in this state, for use in the conduct of bingo unless approved by the commission 
for use within the state. However, manufacturers may conduct routine maintenance 
activities and replace secondary components of a card-minding system without prior 
commission approval as long as this activity does not affect the operation of any 
proprietary software or the manner in which a bingo game is played. 
  
[6] Id. 
[7] See 16 TAC 402.555(c)(1)(B)(ii), which provides in pertinent part: 
  
(ii) Software modifications that require testing and a subsequent fee are alterations to the 
proprietary software that affects the requirements or restrictions as identified in this rule 
or Occupations Code, Chapter 2001 while not making substantial changes to previously 
approved proprietary software or hardware platforms. 
  
[8] See 16 TAC 402.580(e)(1), which provides in pertinent part: 
  
(1) A manufacturer or distributor shall file a report on a form prescribed by the 
commission or in an electronic format prescribed by the commission, reflecting each sale 
or lease of bingo equipment, and to the total sales of cards, sheets, pads and instant bingo 
to a person or organization in this state or for use in this state. 
  
[9] Id. 
[10] See footnote 7. 
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[11] See footnote 3. 
[12] See 16 TAC §402.555(c)(2), which provides in pertinent part: 
  
(2) The commission must be informed via a written communication of all secondary 
components of a card-minding system that a manufacturer intends to be sold, leased, or 
otherwise furnished for use in the conduct of bingo prior to such use. 
 [13] See footnote 5. 
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