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Mr. Steven W. Hieronymus, Manager                                                   via certified mail 
Trend Gaming Systems, LLC    
8868 Research Boulevard, Suite 500 
Austin, Texas 78758 
  
Re:       Request for Advisory Opinion relating to the transfer of bingo equipment through 
a capital lease structure as it relates to compliance with the Bingo Enabling Act and 
Charitable Bingo Administrative Rules. 
  
Dear Mr. Hieronymus: 
  
The Texas Lottery Commission (the “Commission”) received your request for an 
advisory opinion regarding the transfer of bingo equipment through a capital lease 
structure in Texas. 
  
Below are the issues identified in your email followed by the Commission’s response. 
  
“…Trend intends to offer various lease options, but also wants to make available a 
purchase option.  Given the more stable product cycle that now exists and the 
functionality of current products, we feel that a purchase option would be advantageous 
to many organizations.  While an ongoing software royalty would be required, this 
royalty would be small compared to current lease rates and would provide many 
organizations an opportunity to enhance their cash flow.  Many charities now jointly own 
equipment (blowers, etc.) or have a lead charity officially own the required regulated 
bingo equipment.  I would anticipate the same scenario with respect to cardminders. 
  
I am trying to arrange with a company that EGS uses in other markets a financing 
program to be made available to our Texas charities, but want to make sure that we have 
covered our regulatory bases.  Most financing of this sort is done through a capital lease 
structure.  At the end of a set term, the charity or charities would complete the purchase 
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for a dollar additional payment.  EGS would be the manufacturer and provide to Trend.  
Trend would provide to the charities, though the paperwork trail would indicate the 
lender as the buyer of the equipment.  The charities would have a lease obligation to the 
lender and would make monthly payments to the lender for the term of the agreement.  At 
the end of the term and for the additional $1.00 payment the charity or charities would 
then own the equipment.  The charitable organizations would be making a royalty 
payment to continue the use of the software and for rights to any TLC approved software 
upgrades.” 
  
ANSWER:  
  
Based on the information provided in your request for advisory opinion, it is understood 
that the bingo related products at issue in your request meet the definition of “Bingo 
Equipment” as provided in Texas Occupations Code §2001.002(5)[1].  
  
Section 2001.407 provides: 
  
              (a)  A licensed manufacturer may furnish, by sale or otherwise, bingo equipment 
or supplies to a licensed distributor.  Except as provided by Section 2001.257(b), a 
licensed manufacturer may not furnish, by sale or otherwise, bingo equipment or supplies 
to a person other than a licensed distributor. 
(b)  A licensed distributor may not furnish by sale, lease, or otherwise, bingo equipment 
or supplies to a person other than a licensed authorized organization, another licensed 
distributor, or a person authorized to conduct bingo under Section 2001.551(b)(3) or (4).  
A sale of bingo equipment or supplies authorized by this section must be made on terms 
requiring immediate payment or payment not later than the 30th day after the date of 
actual delivery. 
(c)  A licensed distributor may not receive by purchase or otherwise bingo equipment or 
supplies from a person other than a licensed manufacturer or another licensed distributor. 
(d)  A licensed authorized organization may lease or purchase electronic or mechanical 
card-minding devices, pull-tab dispensers, bingo machines, consoles, blowers, and flash 
boards directly from a licensed distributor. 
(e)  Except for a purchase made by a licensed authorized organization under Subsection 
(f), a licensed authorized organization or a person authorized to conduct bingo under 
Section 2001.551(b)(3) or (4) may not obtain by purchase or otherwise bingo equipment 
or supplies from a person other than a licensed distributor. 
(f)  With the prior written consent of the commission, a licensed authorized organization 
may make an occasional sale of bingo cards or of a used bingo flash board or blower to 
another licensed authorized organization. 
  
Based on the scenario described in your email, the licensed manufacturer would provide 
the bingo equipment to a licensed distributor who would then allow a licensed authorized 
organization to use the equipment so long as the licensed authorized organization made 
monthly payments to a lending or financial institution (the “lender”) who would hold title 
to the bingo equipment throughout the term of the lease.  At the end of the lease term, the 
licensed authorized organization would have the option to purchase the equipment for a 
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minimal amount, maybe $1.00.  Although the tangible bingo equipment would go from 
the licensed manufacturer to the licensed distributor to the licensed authorized 
organization, ownership of the bingo equipment would pass from the licensed 
manufacturer to the licensed distributor to the lender who would then be set to receive 
monthly payments from the licensed authorized organization. 
  
This transaction is not consistent with the provisions of the Bingo Enabling Act, Texas 
Occupations Code, Section 2001.407.  First, subsection (b) prohibits the transfer, by sale, 
lease or otherwise,[emphasis added] of bingo equipment from a licensed distributor to 
anyone other than a licensed authorized organization, another licensed distributor, or an 
organization exempted under Section 2001.551(b)(3) or (4).  In the scenario described in 
your request, the lender would not qualify as a licensed authorized organization[2], 
licensed distributor[3] or an entity exempted under Section 2001.551(b)(3) or (4)[4].  Thus, 
the licensed distributor, in this case Trend Gaming Systems LLC, would not be able to 
transfer the bingo equipment to the lending institution.  Second, subsection (e) provides 
that except as part of an occasional sale between licensed authorized organizations, a 
licensed authorized organization may not obtain bingo equipment, by purchase or 
otherwise, from a person other than a licensed distributor.  Unless the lender described in 
your request is a licensed distributor, the capital lease structure, as described, would 
violate subsection (e).  
  
It is important to note that the Bingo Enabling Act provides that some violations of the 
Act reach the level of a criminal offense.  Section 2001.553 provides in pertinent part: 
  
(a)  A person commits an offense if a person sells or attempts to induce the sale of bingo 
equipment, supplies, or automated bingo services to a licensed authorized organization 
and the person is not licensed to do so… 
  
(c)  An offense under this section is a Class A misdemeanor. 
  
Based on the facts presented in your request for an advisory opinion, the lender would be 
selling bingo equipment without a license to a licensed authorized organization.  Thus, 
the lender may be subject to criminal prosecution. 

______________________ 
  

SUMMARY 
  
            The Bingo Enabling Act does not allow for the transfer of bingo equipment by 
sale or otherwise from a licensed distributor to a lending or financial institution which is 
not itself a licensed distributor, nor does the Act allow for the transfer of bingo equipment 
from a non-licensed entity to a licensed authorized organization for use in the conduct of 
bingo. 

______________________ 
  
This advisory opinion cannot be construed as a tax ruling or otherwise interpretive of the 
Internal Revenue Code.  The information provided is completely limited to the context of 
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the Bingo Enabling Act and the Charitable Bingo Administrative Rules. 
  
This advisory opinion is based on the laws, rules and regulations in effect at the time of 
its issuance.  All of the information provided herein is subject to change in law.  
  
This opinion is purely advisory in nature and is limited to the particular questions at issue 
and to the facts presented in the request.  Therefore, this opinion must not be relied upon 
as a previous determination regarding any conduct which is not substantially consistent 
with the opinions and facts stated in the request. 
  
Yours truly, 
  
  
  
William L. Atkins, Director 
Charitable Bingo Operations Division 
  
  
cc:        C. Tom Clowe, Jr., Chairman 
            James A. Cox, Jr., Commissioner 
            Rolando Olvera, Commissioner 
  
Kimberly L. Kiplin, General Counsel     
 
 

[1] (5) "Bingo equipment" means equipment used, made, or sold for the purpose of use in 
bingo.  The term: 
(A) includes: 
(i) a machine or other device from which balls or other items are withdrawn to determine 
the letters and numbers or other symbols to be called; 
(ii) an electronic or mechanical cardminding device; 
(iii) a pull-tab dispenser; 
(iv) a bingo card; 
(v) a bingo ball; and 
(vi) any other device commonly used in the direct operation of a bingo game; and 
(B) does not include: 
(i) a bingo game set commonly manufactured and sold as a child's game for a retail price 
of $20 or less unless the set or a part of the set is used in bingo subject to regulation under 
this chapter; or 
(ii) a commonly available component part of bingo equipment such as a light bulb or 
fuse. 
  
[2] See Texas Occupations Code, Section 2001.101. 
[3] See Texas Occupations Code, Section 2001.002(9) and Section 2001.206, et seq. 
[4] Texas Occupations Code, Section 2001.551(b)(3)&(4) provide as follows: 
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(b)  A person conducting, promoting, or administering bingo commits an offense if the 
person conducts, promotes, or administers bingo other than: 
(3)  on behalf of an organization of individuals 60 years of age or over, a senior citizens' association, a 
senior citizens' community center program operated or funded by a governmental entity, the patients in a 
hospital or nursing home, residents of a retirement home, or the patients in a Veteran's Administration 
medical center or a military hospital, solely for the purpose of amusement and recreation of its members, 
residents, or patients, when: 
(A) no player or other person furnishes anything of more than nominal value for the 
opportunity to participate; and 
(B)  the prizes awarded or to be awarded are nominal; or 
(4)  on behalf of a business conducting the game for promotional or advertising purposes 
if: 
(A)  the game is conducted by or through a newspaper or a radio or television station; 
(B)  participation in the game is open to the general public and is not limited to customers 
of the business; 
(C)  playing materials are furnished without charge to a person on request; and 
(D)  no player is required to furnish anything of value for the opportunity to participate. 
  
 


