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Henry M. Grage, Quartermaster 
VFW Post 3966 
P.O. Box 594               
Devine, Texas 78016 
  
  
Re:       Request for Advisory Opinion relating to the use of bingo funds 
  
  
Dear Mr. Grage: 
  
On March 29, 2004, the Texas Lottery Commission (the “Commission”) received your 
letter requesting an advisory opinion related to the use of bingo funds for items such as 
insurance and utilities for the building in which the “Post” is housed.  For your 
convenience, enclosed is a copy of Texas Occupations Code, sections 2001.451 through 
2001.459.  Each of these statutes address issues related to the use of funds derived from 
the conduct of bingo. 
  
The following is the question posed in your letter followed by the Commission’s 
response. 
  
Our Post presently has no fundraisers, therefore; our funds are running short.  We have 
been relying on our bingo games to help with our commitments.  But, now that we can no 
longer use those funds, our post and building accounts have dwindled desperately low, 
due to the bills that keep coming in.  At present, our post account is down to $1,574.54, 
and our building account is likewise down to $1,122.00. 
  
I received our insurance bill of $3,945.00, which I have had that to pay in installments 
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and still owe $1,479.00.  If I were to pay it off, our balance would be only $95.54, which 
is not enough to pay our light bill, not to mention all the other bills. 
  
Our building, like everyone else’s is always in need of repair and upkeep in one area or 
another, i.e. light bulbs, paint, maintenance man, etc. 
  
We are asking your permission and approval to withdraw funds periodically from our 
bingo account in order to meet our demands. 
  
ANSWER:  Pursuant to Texas Occupations Code §2001.059(a), a person may request an 
advisory opinion regarding compliance with the Bingo Enabling Act and Charitable 
Bingo Administrative Rules.  An advisory opinion cannot be construed as permitting or 
granting pre-approval for the expenditure or use of bingo funds. The use of funds derived 
from the conduct of bingo may or may not be prohibited based on the facts and 
circumstances surrounding the transaction in which the funds are expended.  A 
determination whether an expenditure or use of bingo funds is authorized can only be 
made after all the information surrounding the transaction is known.  Your request for an 
advisory opinion mentions utility, maintenance and insurance costs.  The following is an 
explanation of the general conditions in which these costs may be considered an 
authorized item of expense or a charitable distribution. 
  
Texas Occupations Code §2001.453(a) provides that an organization may withdraw funds 
from the Bingo Account only for payment of necessary and reasonable expenses incurred 
and paid in connection with the conduct of bingo, charitable purposes, or deposit into a 
Bingo Savings Account.  If the organization designates funds to pay for reasonable and 
necessary expenses related to the conduct of bingo pursuant to Texas Occupations Code 
§2001.458, then payment should be made out of the organization’s Bingo Account. 
  
Texas Occupations Code §2001.458(a)(6) and (8) provides in pertinent part: 
  
(a) An item of expense may not be incurred or paid in connection with the conduct of 
bingo except an expense that is reasonable or necessary to conduct bingo, including an 
expense for: 
  
(6) stated rental or mortgage and insurance expenses;… 
  
(8) fees for callers, cashiers, ushers, janitorial services, and utility supplies and services. 
  
If the “Post” building identified in your letter is used to conduct licensed bingo occasions, 
then your organization may choose to pay for the insurance and utility costs associated 
with the conduct of bingo out of its Bingo Account.  If the building is not used to conduct 
licensed bingo occasions, then your organization may not claim that the utility and 
insurance costs are reasonable and necessary to conduct bingo.  Thus, those costs would 
not be allowable as an item of expense under Texas Occupations Code, Section 
2001.458.  If the building is used to conduct licensed bingo and non-bingo activities, then 
it would be necessary to separate the utility and insurance costs related to the conduct of 



bingo from the expenses related to the non-bingo activities.  In addition, the organization 
must maintain records necessary to substantiate the items of expense related to the 
conduct of bingo. 
  
However, it may be possible that the utility and insurance costs related to non-bingo 
activities may be paid with funds derived from bingo.  The Bingo Enabling Act 
provisions relating to the distribution of charitable proceeds were recently revised during 
the 78th Legislature, Regular Session (effective September 1, 2003). 
  
Section 2001.454 of the Act now reads as follows: 
  
(a)  A licensed authorized organization shall devote to the charitable purposes of the 
organization its net proceeds of bingo and any rental of premises. 
(b)  Except as otherwise provided by law, the net proceeds derived from bingo and any 
rental of premises are dedicated to the charitable purposes of the organization only if 
directed to a cause, deed, or activity that is consistent with the federal tax exemption the 
organization obtained under 26 U.S.C. Section 501 and under which the organization 
qualifies as a nonprofit organization as defined by Section 2001.102.  If the organization 
is not required to obtain a federal tax exemption under 26 U.S.C. Section 501, the 
organization’s net proceeds are dedicated to the charitable purpose of the organization 
only if directed to a cause, deed, or activity that is consistent with the purposes and 
objectives for which the organization qualifies as an authorized organization under 
Section 2001.102. 
  
An organization may now claim a charitable distribution if money derived from the net 
proceeds of bingo is directed to a cause, deed or activity that is consistent with the federal 
tax exemption of the organization.[1]  If the organization can prove that the utility and 
insurance costs associated with non-bingo activities are directed to a cause, deed or 
activity that is consistent with the federal tax exemption the organization obtained under 
26 U.S.C. Section 501, then those costs may be recognized as a charitable distribution 
and therefore an allowable use of funds derived from the conduct of bingo.  As noted 
above, the organization must maintain records necessary to substantiate that the use of 
funds is directed to a cause, deed or activity that is consistent with the federal tax 
exemption of the organization.  
  
  

______________________ 
  

SUMMARY 
  
  
According to Texas Occupations Code §2001.458(a)(6) and (8), an organization may use 
funds derived from the conduct of bingo to pay for utility and insurance costs as items of 
expense for a building in which bingo is conducted so long as the costs are reasonable 
and necessary to the conduct of bingo, and the costs are paid out of the Bingo Account. 
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______________________ 
  
  
  
This advisory opinion cannot be construed as a tax ruling or otherwise interpretive of the 
Internal Revenue Code.  The information provided is completely limited to the context of 
the Bingo Enabling Act and the Charitable Bingo Administrative Rules. 
  
This advisory opinion is based on the laws, rules and regulations in effect at the time of 
its issuance.  All of the information provided herein is subject to change in law.  
  
This opinion is purely advisory in nature and is limited to the particular questions at issue 
and to the facts presented in the request.   Therefore, this opinion must not be relied upon 
as a previous determination regarding any conduct which is not substantially consistent 
with the opinions and facts stated in the request. 
  
  
  
Yours truly, 
  
  
  
  
William L. Atkins, Director 
Charitable Bingo Operations Division 
  
  
Cc:       C. Tom Clowe, Jr., Chairman 
            James A. Cox, Jr., Commissioner 
            Rolando Olvera, Commissioner 
Kimberly L. Kiplin, General Counsel 
                          
 
 

[1] Section 2001.002 (19) “Nonprofit organization” means an unincorporated association or a corporation 
that is incorporated or holds a certificate of authority under the Texas Non-Profit Corporation Act (Article 
1396-1.01 et seq., Vernon’s Texas Civil Statutes).  The organization: 
(A)  may not distribute any of its income to its members, officers, or governing body, other than a       
reasonable compensation for services; and 
(B)  must have obtained tax exempt status under Section 501(c), Internal Revenue Code of 1986. 
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