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Mr. Tres Gray                                                                          via certified mail 
Trend Gaming Systems, LLC    
8868 Research Boulevard, Suite 500 
Austin, Texas 78758 
  
Re:       Request for Advisory Opinion concerning the implementation of recently enacted 
rules governing electronic bingo systems 
  
Dear Mr. Gray: 
  
The Texas Lottery Commission (the “Commission”) received your request for an 
advisory opinion regarding the implementation of recently enacted rules governing 
electronic bingo systems. 
  
Below are the issues identified in your email followed by the Commission’s response. 
  
This is a request for an advisory opinion concerning the implementation of recently 
enacted rules governing electronic bingo systems.  The current rules regulating electronic 
bingo require that the systems meet certain criteria to be approved for use in the state of 
Texas.  New rules were enacted that were substantially different than previous electronic 
bingo system requirements.  These new rules resulted in manufacturers having to 
reprogram and redesign their electronic bingo systems to meet the new criteria.  Several 
manufacturers have resubmitted their products and received approval of their new 
electronic bingo systems from the Texas Lottery Commission.  
  
The question now arises as to the timing of the implementation of the new approved 
electronic bingo systems.  The previously approved electronic bingo systems no longer 
comply with the regulations outlined in the Charitable Bingo Administrative Rules, yet 
these systems are still being used.  Many of the new rules relating to electronic bingo 
systems were devised due to a problem with a manufacturer’s product allowing players to 
obtain fraudulent bingos.  This equipment is still being utilized even though the specific 
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manufacturer has had a new complying system approved. Obviously the new rules were 
adopted to protect the public interest against fraud, yet equipment is being utilized that 
does not meet the standard set by the Texas Lottery Commission in protecting those 
interests. 
  
The advisory opinion I am seeking is in what time frame a manufacturer is required to 
replace non-complying equipment. 
  
There is also a question relating to the Distributor’s role in implementing the new bingo 
systems.  Once a manufacturer has a new complying system approved, is the Distributor 
in a position of distributing an unapproved system should the non-complying bingo 
systems remain in use and what would the Distributor and Manufacturer’s liability be in 
supplying and/or distributing unapproved products in Texas. 
  
In your request for advisory opinion, you inquire about the requirements and conditions 
imposed on manufacturers and distributors with regard to the “rules governing electronic 
bingo systems.”  The Commission has not promulgated rules relating to electronic bingo 
systems.  However, the Commission has promulgated rule 16 TAC 402.555 relating to 
card-minding devices.  The questions posed in your request for advisory opinion will be 
answered in the context of 16 TAC 402.555. 
  
ANSWER:  
  
On August 5, 2003, the Commission voted to adopt new administrative rule 16 TAC 
402.555 (the “rule”).   The rule became effective on August 26, 2003[1], and replaced the 
previous version of the rule which was repealed.  A copy of the new rule is attached for 
your review. 
  
In your request for advisory opinion, you state that you are seeking an advisory opinion 
regarding, “…what time frame a manufacturer is required to replace non-complying 
equipment.”  Subsection (b) of the rule provides in pertinent part: 
  
(b) Approval of Card-Minding System Components. 
  (1) Proprietary software may not be sold, leased, or otherwise furnished, including 
demonstrated except as provided by subsection (i)(5) of this section, to any person in this 
state, for use in the conduct of bingo until a card-minding system containing the identical 
software has first been presented to the commission by its manufacturer, at the 
manufacturer's expense, and has been approved by the commission for use within the 
state. 
  (2) A portable card-minding device may not be sold, leased, or otherwise furnished, 
including demonstrated except as provided by subsection (i)(5) of this section, to any 
person in this state, for use in the conduct of bingo until a portable card-minding device 
which is identical to the card-minding device intended to be sold, leased, or otherwise 
furnished has first been presented to the commission by its manufacturer, at the 
manufacturer's expense, and has been approved by the commission for use within the 
state. 
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Thus, except for approved demonstrations, unapproved card-minding system components 
may not be sold, leased, or otherwise furnished in Texas.  However, the rule does not 
establish a time frame in which the manufacturer of a previously approved card-minding 
device is required to replace it with a new device in the Texas market.  Neither does the 
rule require a manufacturer to withdraw from the Texas marketplace those card-minding 
devices which have been previously approved by the Commission, so long as the device 
has not been modified or changed subsequent to its approval.     
  
Generally, there is a presumption that a statute will be applied prospectively[2] instead of 
retroactively unless it can be ascertained from the plain language of the statute that the 
legislature intended the law to apply retroactively. [3]  This presumption is provided for in 
Texas Government Code, §311.022 which states in pertinent part, 
  
“A statute is presumed to be prospective in its operation unless expressly made 
retrospective.” 
  
Thus, most statutes are applied prospectively because the plain language of the statute 
does not indicate otherwise.  Likewise, this rule of construction regarding the prospective 
application of statutes applies to rules and regulations with equal force.[4]  Any 
determination as to the applicability of an administrative rule must come from the plain 
language of the rule.  After reviewing the rule at issue, there is no express statement of 
retroactive applicability.  Thus, the new rule applies prospectively. 
  
Any modification to an approved device must be resubmitted for further approval.  
Subparagraph (b)(2) of the old card-minding rule provided in pertinent part that, “[a]ny 
modification must be approved by the commission.”  Thus, although a manufacturer 
obtains approval of a device, any modifications or changes to the device to incorporate 
advanced technology must be re-submitted for Commission approval.  The new card 
minding rule provides for procedures in evaluating and approving technological 
advancements in card-minding systems.  If a bingo licensee wants to use a previously 
approved card minding device, they are allowed to do so as long as the device was 
approved by the Commission and no subsequent modifications were made.  If 
modifications or changes are made to an approved device, the manufacturer must then re-
submit the components for testing and approval in accordance with the new rule.  
  
With regard to your inquiry concerning the distributor’s role in implementing the 
standards provided in the new rule, a distributor should never be put in the position of 
distributing an unapproved system in Texas.  However, as indicated above, the fact that a 
card-minding device was approved for use in Texas by the Commission prior to the 
effective date of the new rule does not automatically make that card-minding device non-
compliant or unapproved.  Subsection (e) of the new rule outlines the requirements 
placed on the distributors of card-minding systems in Texas.  
  

______________________ 
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SUMMARY 
  
            16 TAC 402.555 relating to card-minding systems applies prospectively to 
systems submitted to the Commission for approval on or after August 26, 2003.  
However, any modification to a prior approved card-minding device would require the 
review and approval of the Commission based on the standards provided in 16 TAC 
402.555 prior to use in Texas.   

______________________ 
  
This advisory opinion cannot be construed as a tax ruling or otherwise interpretive of the 
Internal Revenue Code.  The information provided is completely limited to the context of 
the Bingo Enabling Act and the Charitable Bingo Administrative Rules. 
  
This advisory opinion is based on the laws, rules and regulations in effect at the time of 
its issuance.  All of the information provided herein is subject to change in law.  
  
This opinion is purely advisory in nature and is limited to the particular questions at issue 
and to the facts presented in the request.  Therefore, this opinion must not be relied upon 
as a previous determination regarding any conduct which is not substantially consistent 
with the opinions and facts stated in the request. 
  
Yours truly, 
  
  
  
William L. Atkins, Director 
Charitable Bingo Operations Division 
  
  
cc:        C. Tom Clowe, Jr., Chairman 
            James A. Cox, Jr., Commissioner 
            Rolando Olvera, Commissioner 
            Kimberly L. Kiplin, General Counsel     
 
 

[1] Links to applicable statutes and Commission promulgated administrative rules may be viewed by 
accessing the Commission webpage at www.txlottery.org. 
[2] See Texas Constitution, Article I section 16, “No bill of attainder, ex post facto law, retroactive law, or 
any law impairing the obligation of contracts, shall be made.” 
[3] See Hicks v. Humble Oil and Refining Company, 970 S.W.2d 90, 94 (Tex.Civ.App.-
Houston [14th Dist.] 1998, pet. denied).  See also Ex parte Abell, 613 S.W.2d 255 (Tex. 
1981). 
[4] Id. at 94. 
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