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Summary: Consistent with Texas Occupations Code §2001.454, an organization may use funds 
derived from the conduct of bingo to pay for travel expenses so long as it complies 
with 16 TAC §402.598 Charitable Use of Proceeds.  
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BAO # 2004-013
  
July 13, 2004 
   
Koshy Alexander, CPA 
Axley & Rode, LLP 
P.O. Box 1388 
Lufkin, Texas  75902-1388 
  
Re:  Request for Advisory Opinion relating to the use of bingo funds 
  
Dear Mr. Alexander: 
  
On May 14, 2004, the Texas Lottery Commission (the “Commission”) received your 
letter requesting an advisory opinion related to the use of bingo funds.   For your 
convenience, enclosed is a copy of Texas Occupations Code, sections 2001.451 through 
2001.459 and new rule 16 TAC §402.598 Charitable Use of Proceeds. These statutes and 
rule address issues related to the use of funds derived from the conduct of bingo. 
  
Specifically, the Disabled American Veterans Chapter No. 84, an exempt organization 
under §501(c) seeks guidance as to the use of net proceeds from bingo operations for “. . . 
travel expenses for chapter members to attend seminars, conventions, or retreats. . .” 
within and outside of the state of Texas. The main purpose of the events “. . . would be to 
provide instruction to the local chapters of the Disabled American Veterans on the 
manner and methods in which they can improve their work in the communities they 
service.”  Thus, the question presented is whether the use of bingo funds for such a 
purpose would be an authorized use of funds under §2001.453 pertaining to authorized 
uses of bingo account. 
  
  
  
  
ANSWER: 
  

http://www.txlottery.org/bingo/bingoviewOpinionRequest.cfm?RequestID=13


Texas Occupations Code §2001.453(a) provides that an organization may withdraw funds 
from the Bingo Account only for (1) payment of necessary and reasonable expenses 
incurred and paid in connection with the conduct of bingo, (2) charitable purposes, or (3) 
deposit into a bingo savings account pending disbursement to a charitable purpose.   
Therefore, the issue is whether the proposed use of bingo funds would be a necessary and 
reasonable expense incurred and paid in connection with the conduct of bingo or whether 
it would qualify as a disbursement for charitable purposes. 
  
Texas Occupations Code §2001.458(a) (3) provides in pertinent part: 
  
(a) An item of expense may not be incurred or paid in connection with the conduct of 
bingo except an expense that is reasonable or necessary to conduct bingo, including an 
expense for: 
  
(10) attending a bingo seminar or convention required under Section 2001.107. 
  
§2001.107 requires that certain persons complete an eight hour, commission-approved 
training program related to conducting and promoting bingo.  You do not indicate that the 
events you describe would offer such training.  Thus, the expenses for attending would 
not be permissible as reasonable and necessary expenses.  However, it may be possible 
that the travel expenses could be paid with funds derived from bingo.  The Bingo 
Enabling Act provisions relating to the distribution of charitable proceeds were recently 
revised during the 78th Legislature, Regular Session (effective September 1, 2003).  
Section 2001.454 of the Act now reads as follows: 
  
(a) A licensed authorized organization shall devote to the charitable purposes of the 
organization its net proceeds of bingo and any rental of premises. 
(b) Except as otherwise provided by law, the net proceeds derived from bingo and any 
rental of premises are dedicated to the charitable purposes of the organization only if 
directed to a cause, deed, or activity that is consistent with the federal tax exemption the 
organization obtained under 26 U.S.C. Section 501 and under which the organization 
qualifies as a nonprofit organization as defined by Section 2001.002.  If the organization 
is not required to obtain a federal tax exemption under 26 U.S.C. Section 501, the 
organization’s net proceeds are dedicated to the charitable purpose of the organization 
only if directed to a cause, deed, or activity that is consistent with the purposes and 
objectives for which the organization qualifies as an authorized organization under 
Section 2001.002. 
  
An organization may now claim a charitable distribution if money derived from the net 
proceeds of bingo is directed to a cause, deed or activity that is consistent with the federal 
tax exemption of the organization.[1]  If the organization can prove that the travel 
expenses associated with non-bingo activities are directed to a cause, deed or activity that 
is consistent with the federal tax exemption the organization obtained under 26 U.S.C. 
Section 501, then those costs may be recognized as a charitable distribution and therefore 
an allowable use of funds derived from the conduct of bingo.   As noted above, the 
organization must maintain records necessary to substantiate that the use of funds is 

http://www.txlottery.org/bingo/bingoViewOpinion.cfm?OpinionID=14#_ftn1#_ftn1


directed to a cause, deed or activity that is consistent with the federal tax exemption of 
the organization. 
  
The Commission adopted new rule § 402.598 Charitable Use of Proceeds on May27, 
2004, and it became effective on June 16, 2004.  The rule directly addresses 
reimbursement for travel expenses as follows: 
  
(f) Reimbursement or direct payment for member or employee travel expenses. 
Reimbursement or direct payment for member or employee travel expenses will only be 
considered a cause, deed, or activity dedicated to the charitable purposes and consistent 
with the 26 U.S.C. Section 501 tax exemption of the organization or the purposes or 
objective for which the organization qualifies as an authorized organization if the 
following records are provided to the commission upon request: 
 
(1) the itinerary of the seminar, convention, or retreat showing that the purpose of the 
seminar, convention, or retreat was primarily to discuss the charitable functions and 
purposes consistent with the 26 U.S.C. Section 501 tax exemption of the organization or 
the purposes or objective for which the organization qualifies as an authorized 
organization; and 
 
(2) the original receipts and cancelled checks, or true and correct copies of the same, 
showing the date and amount of the contribution for actual out-of-pocket reasonable and 
necessary expenses such as hotel, airline tickets, meals, etc. and the corresponding 
request for payment or reimbursement maintained by the organization. 
  
If an organization wishes to claim charitable distributions for travel expenses incurred by 
members to attend seminars, conventions and retreats, then the organization must 
maintain the records and documentation required by 16 TAC 402.598(e) and make that 
information available to the Commission upon request. 

______________________ 
  

SUMMARY 
  
Consistent with Texas Occupations Code §2001.454, an organization may use funds 
derived from the conduct of bingo to pay for travel expenses so long as it complies with 
16 TAC §402.598 Charitable Use of Proceeds. 
  

______________________ 
   
This advisory opinion cannot be construed as a tax ruling or otherwise interpretive of the 
Internal Revenue Code.   The information provided is completely limited to the context 
of the Bingo Enabling Act and the Charitable Bingo Administrative Rules. 
  
This advisory opinion is based on the laws, rules and regulations in effect at the time of 
its issuance.   All of the information provided herein is subject to change in law.  
  



This opinion is purely advisory in nature and is limited to the particular questions at issue 
and to the facts presented in the request.   Therefore, this opinion must not be relied upon 
as a previous determination regarding any conduct which is not substantially consistent 
with the opinions and facts stated in the request. 
  
  
Yours truly, 
  
  
  
William L. Atkins, Director 
Charitable Bingo Operations Division 
  
  
Cc:  C. Tom Clowe, Jr., Chairman 
        James A. Cox, Jr., Commissioner 
        Rolando Olvera, Commissioner 
        Kimberly L. Kiplin, General Counsel 
                          
  
 
 

[1] Section 2001.002 (19) “Nonprofit organization” means an unincorporated association or a corporation 
           that is incorporated or holds a certificate of authority under the Texas Non-Profit  
           Corporation Act (Article 1396-1.01 et seq., Vernon’s Texas Civil Statutes).  The 
           organization: 

A. may not distribute any of its income to its members, officers, or governing body, other than a 
reasonable compensation for services; and  
B. must have obtained tax exempt status under Section 501(c), Internal Revenue Code of 1986.  
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