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Leon J. Brandt                          
826 Strange Drive                                            
Richmond, Texas 77469-3933 
  
Re:       Request for Advisory Opinion relating to the use of bingo funds 
  
Dear Mr. Brandt: 
  
On June 7, 2004, the Texas Lottery Commission (the “Commission”) received your letter 
requesting an advisory opinion related to the charitable use of funds derived from bingo.  
Accordingly, I have enclosed a copy of Texas Occupations Code, Section 2001.454 and 
Charitable Bingo Administrative Rule 16 TAC 402.598, both of which relate to the 
charitable use of bingo proceeds. 
  
The following is a restatement of the questions posed in your letter followed by the 
Commission’s response. 
  
During my most recent school attendance, I posed a question to the instructor and he 
referred me to the board for an opinion or advisement.  The question is:  Can one 
fraternal organization, ie. Veterans of Foreign Wars give to another such as the American 
Legion as a charitable contribution from the Bingo proceeds?  Also can one organization 
such as the VFW give a charitable contribution to the Ladies Auxiliary of the same post?  
We do not practice this procedure, but your enlightenment by an answer will be greatly 
appreciated.  The question was posed as some veteran’s organizations are in need of extra 
finances for various needs. 
  
One other point is that we were informed of a self teaching class on video tape for each 
post to show as a training school instead of traveling to other locations.  Is this a reality as 
yet or when? 

http://www.txlottery.org/bingo/bingoviewOpinionRequest.cfm?RequestID=15


  
The section of the Act relating to the distribution of charitable proceeds was recently 
amended during the 78th Legislature, Regular Session (effective September 1, 2003).  
Texas Occupations Code, Section 2001.454 now reads as follows: 
  
(a)  A licensed authorized organization shall devote to the charitable purposes of the 
organization its net proceeds of bingo and any rental of premises. 
(b)  Except as otherwise provided by law, the net proceeds derived from bingo and any 
rental of premises are dedicated to the charitable purposes of the organization only if 
directed to a cause, deed, or activity that is consistent with the federal tax exemption the 
organization obtained under 26 U.S.C. Section 501 and under which the organization 
qualifies as a nonprofit organization as defined by Section 2001.102.  If the organization 
is not required to obtain a federal tax exemption under 26 U.S.C. Section 501, the 
organization’s net proceeds are dedicated to the charitable purpose of the organization 
only if directed to a cause, deed, or activity that is consistent with the purposes and 
objectives for which the organization qualifies as an authorized organization under 
Section 2001.102. 
  
An organization may now claim a charitable distribution if money derived from the net 
proceeds of bingo is directed to a cause, deed or activity that is consistent with the federal 
tax exemption of the organization.[1]  If the fraternal organization can prove that the 
distribution of money to another fraternal organization or auxiliary is directed to a cause, 
deed or activity that is consistent with the federal tax exemption the organization 
obtained under 26 U.S.C. Section 501, then that use of funds may be recognized as a 
charitable distribution and therefore an allowable use of funds derived from the conduct 
of bingo.  As noted above, the organization must maintain records necessary to 
substantiate that the use of funds is directed to a cause, deed or activity that is consistent 
with the federal tax exemption of the organization.  
  
Subsequent to the amendment of Texas Occupations Code, Section 2001.454, the 
Commission promulgated a new rule relating to the charitable use of proceeds derived 
from the conduct of bingo.  16 TAC 402.598 was adopted by the Commission on May 
27, 2004 and became effective on June 16, 2004.  The new rule describes the type of 
information an organization must maintain to identify its charitable purpose and to 
substantiate its charitable distributions.  In addition, subsection (e) of the rule provides in 
pertinent part: 
  
(e) A use of net proceeds, which would not be considered as a cause, deed, or activity 
dedicated to the charitable purposes of the organization and not consistent with the 26 
U.S.C. Section 501 tax exemption of the organization or the purposes or objective for 
which the organization qualifies as an authorized organization, are any use of proceeds 
which: 
  (1) inures to the benefit of any private shareholder, individual, officers, governing body 
or member other than as reasonable compensation for services rendered; 
  (2) has no documentation to substantiate the use of net proceeds; or 
  (3) does not further the organization's cause, deed or activity consistent with the federal 

http://www.txlottery.org/bingo/bingoViewOpinion.cfm?OpinionID=13#_ftn1#_ftn1


tax exempt application or other written purposes furnished to the commission that are 
consistent with the organization's tax exemption. 
  
Thus, if the distribution of bingo proceeds by one fraternal organization to another 
fraternal organization or auxiliary inured to the benefit of an individual listed in 
subsection (e)(1), if the organization was unable to maintain records to substantiate the 
use of proceeds, or if the distribution did not further the organization’s cause, deed or 
activity consistent with its tax exempt purpose, then the distribution would not be an 
allowable charitable distribution of proceeds derived from the conduct of bingo. 
  
Even if a fraternal organization could prove that the distribution of bingo proceeds to 
another fraternal organization or auxiliary was an authorized charitable distribution, there 
are statutory limitations on how those funds may be used.  Texas Occupations Code, 
Section 2001.455 provides: 
  
A person given bingo proceeds for a charitable purpose may not use the donation: 
(1) to pay for services rendered or materials purchased in connection with the conduct of 
bingo by the donor organization; or 
(2) for a purpose that would not constitute a charitable purpose if the activity were 
conducted by the donor organization. 
With regard to your request concerning the operator training video tape, it has not been 
completed.  You may want to check on the progress and availability of the video tape by 
contacting the Charitable Bingo Operations Division at 1-800-246-4677. 

  
  

______________________ 
  

SUMMARY 
  
If a fraternal organization can prove that the distribution of money to another fraternal 
organization or auxiliary is directed to a cause, deed or activity that is consistent with the 
federal tax exemption of the donating organization obtained under 26 U.S.C. Section 501, 
then that use of funds may be recognized as a charitable distribution and therefore an 
allowable use of funds derived from the conduct of bingo.  
  

______________________ 
  
  
This advisory opinion cannot be construed as a tax ruling or otherwise interpretive of the 
Internal Revenue Code.  The information provided is completely limited to the context of 
the Bingo Enabling Act and the Charitable Bingo Administrative Rules. 
  
This advisory opinion is based on the laws, rules and regulations in effect at the time of 
its issuance.  All of the information provided herein is subject to change in law.  
  
This opinion is purely advisory in nature and is limited to the particular questions at issue 



and to the facts presented in the request.   Therefore, this opinion must not be relied upon 
as a previous determination regarding any conduct which is not substantially consistent 
with the opinions and facts stated in the request. 
  
  
Yours truly, 
  
  
  
William L. Atkins, Director 
Charitable Bingo Operations Division 
  
  
Cc:       C. Tom Clowe, Jr., Chairman 
            James A. Cox, Jr., Commissioner 
            Rolando Olvera, Commissioner 
            Kimberly L. Kiplin, General Counsel 
                          
 
 

[1] Section 2001.002 (19) “Nonprofit organization” means an unincorporated association or a corporation 
           that is incorporated or holds a certificate of authority under the Texas Non-Profit  
           Corporation Act (Article 1396-1.01 et seq., Vernon’s Texas Civil Statutes).  The 
           organization: 

1. may not distribute any of its income to its members, officers, or governing  
        body, other than a reasonable compensation for services; and 

1. must have obtained tax exempt status under Section 501(c), Internal Revenue  
       Code of 1986. 
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