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Summary: According to Texas Occupations Code §§2001.453 and 454, an organization 
may use funds derived from the conduct of bingo to pay for items of 
expense for building construction and maintenance so long as the expenses 
are for charitable purposes consistent with those of the organization.  
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                                                                                                BAO # 2004-0623-
021 
  
August 23, 2004                                                           
  
  
W. T. Evans, Finance Officer 
Thomas A Langford, Commander 
AMVETS Post 007 
P.O. Box 3026 
Odessa, Texas  79760 
  
Re:       Request for Advisory Opinion relating to the use of bingo funds 
  
Dear Mr. Evans and Mr. Langford: 
  
On June 23, 2004, the Texas Lottery Commission (the “Commission”) received 
your letter requesting an advisory opinion related to the use of bingo funds for 
the purpose of constructing and furnishing a building to be used by boy and girl 
scouts and as a community center for citizens in your area.  For your 
convenience, enclosed is a copy of Texas Occupations Code, sections 2001.451 
through 2001.459.  Each of these statutes addresses issues related to the use of 
funds derived from the conduct of bingo. 
  
Below is your question followed by the Commission’s response: 
  
On December 27th, 2002 we purchased approximately one and a half acres of 
land in the amount of $20,000 for the purpose of building a scout hut building 
and camping ground for both the boy and girl scouts and also to build a 
building to be used by scouts and as a community center for the citizens in our 
area…. 

http://www.txlottery.org/bingo/bingoviewOpinionRequest.cfm?RequestID=20


  
Our desire is to use Bingo funds and donations for this project and we have 
already received permission to not have to pay Ad Valorem Taxes on this 
property.  Our plans are for a 50 by 100ft. Building[sic] complete with air 
conditioning.  The cost will be less than $100,000 which we request you let us 
use from our Bingo fund. 
  
ANSWER: 
  
Texas Occupations Code §2001.453(a) provides that an organization may 
withdraw funds from its bingo account only for payment of necessary and 
reasonable expenses incurred and paid in connection with the conduct of bingo, 
charitable purposes, or deposit into a bingo savings account.  Authorized 
disbursements should be made from the organization’s bingo account. 
  
Texas Occupations Code §2001.454(b) provides 
  
(b) Except as otherwise provided by law, the net proceeds derived from bingo 
and any rental of premises are dedicated to the charitable purposes of the 
organization only if directed to a cause, deed, or activity that is consistent with 
the federal tax exemption the organization obtained under 26 U.S.C. Section 
501 and under which the organization qualifies as a nonprofit organization as 
defined by Section 2001.002.  If the organization is not required to obtain a 
federal tax exemption under 26 U.S.C. Section 501, the organization’s net 
proceeds are dedicated to the charitable purposes of the organization only if 
directed to a cause, deed, or activity that is consistent with the purposes and 
objectives for which the organization qualifies as an authorized organization 
under Section 2001.002. 
  
If the building identified in your letter is used for charitable purposes consistent 
with those of AMVETS Post 007, then your organization may choose to pay 
for the building out of its bingo account. If not, then your organization may not 
claim that the building costs are disbursements for charitable purposes.  Thus, 
those costs may or may not be allowable as disbursements for charitable 
purposes under Texas Occupations Code, §§2001.453 and 454.  
  
In addition, the organization must maintain records necessary to substantiate 
that the disbursements are for allowable charitable purposes.  If the 
organization can prove that the disbursements are directed to a cause, deed or 
activity that is consistent with the federal tax exemption the organization 
obtained under 26 U.S.C. Section 501, then those costs may be recognized as a 
charitable distribution and, therefore, an allowable use of funds derived from 
the conduct of bingo.  As noted above, the organization must maintain records 
necessary to substantiate that the use of funds is directed to a cause, deed or 
activity that is consistent with the federal tax exemption of the organization.  
  



______________________ 
  

SUMMARY 
  
According to Texas Occupations Code §§2001.453 and 454, an organization 
may use funds derived from the conduct of bingo to pay for items of expense 
for building construction and maintenance so long as the expenses are for 
charitable purposes consistent with those of the organization. 

  
______________________ 

  
  
This advisory opinion cannot be construed as a tax ruling or otherwise 
interpretive of the Internal Revenue Code.  The information provided is 
completely limited to the context of the Bingo Enabling Act and the Charitable 
Bingo Administrative Rules. 
  
This advisory opinion is based on the laws, rules and regulations in effect at the 
time of its issuance.  All of the information provided herein is subject to change 
in law.  
  
This opinion is purely advisory in nature and is limited to the particular 
questions at issue and to the facts presented in the request.   Therefore, this 
opinion must not be relied upon as a previous determination regarding any 
conduct which is not substantially consistent with the opinions and facts stated 
in the request. 
  
  
Yours truly, 
  
  
  
  
William L. Atkins, Director 
Charitable Bingo Operations Division 
  
  
Cc:       C. Tom Clowe, Jr., Chairman 
            James A. Cox, Jr., Commissioner 
            Rolando Olvera, Commissioner 
            Kimberly L. Kiplin, General Counsel 
           Marshall McDade, Audit Manager 
           Sandra Joseph, Assistant General Counsel 
                           

 


