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Summary: Making a contribution to the charity of an individual’s choice would not constitute paying 
or rewarding a volunteer bingo monitor financially with the use of charitable funds if the 
individual received no goods or services in exchange for the contribution. The 
organization must maintain records necessary to substantiate that the disbursements 
are for a cause, deed or activity that is consistent with the organization’s federal tax 
exemption or with the purposes and objectives for which the organization qualified as 
an authorized organization under Texas Occupations Code Chapter 2001. 

  
  

FIRST CLASS UNITED STATES MAIL 
and 

CERTIFIED MAIL NO.  7001 0360 0003 1357 8675 
RETURN RECEIPT REQUESTED 

                                                                                                
  
                                                                                                BAO # 2004-0624-019 
  
August 24, 2004 
  
  
  
Owen Anderson 
4165 Bluebonnet Hilltop Drive 
Fort Worth, Texas  76126                                                                    
  
Re:  Request for Advisory Opinion, #2004-0624-019 
  
Dear Mr. Anderson: 
  
On June 24, 2004, the Texas Lottery Commission (the “Commission”) received your 
letter requesting an advisory opinion related to charitable contributions.  Below are your 
questions followed by the Commission’s response. 
  
Benbrook Lakeshore Neighbors Association (BLNA) cannot pay monitors for their time 
or travel expenses, but the BLNA Board has voted to make donations to charities of 
choice of those who are willing to volunteer to monitor the Bingo session. 
  
Is this just another way of paying/rewarding a monitor (member of the BLNA) 
financially with the use of charitable funds?  An indirect payment to the individual for 
services rendered. 
  
As a result of the above action, funds were given to the Texas Christian University 
Alumni Association.  These funds were sourced from the “Texas Bingo Conductor’s 
Quarterly Report,” line 18, titled Charitable Distributions which in turn were placed in 
the BLNA’s checking account and then distributed to the TCU Alumni Association. 

http://www.txlottery.org/bingo/bingoviewOpinionRequest.cfm?RequestID=16


  
Is the TCU Alumni Association an association qualified to receive charitable funds? 
  
ANSWER: 
  
Texas Occupations Code §2001.453(a) provides that an organization may withdraw funds 
from its bingo account only for payment of necessary and reasonable expenses incurred 
and paid in connection with the conduct of bingo, charitable purposes, or deposit into a 
bingo savings account.  Authorized disbursements should be made from the 
organization’s bingo account. 
  
Texas Occupations Code §2001.454(b) provides in pertinent part: 
  
(b) Except as otherwise provided by law, the net proceeds derived from bingo and any 
rental of premises are dedicated to the charitable purposes of the organization only if 
directed to a cause, deed, or activity that is consistent with the federal tax exemption the 
organization obtained under 26 U.S.C. Section 501 and under which the organization 
qualifies as a nonprofit organization as defined by Section 2001.002.  If the organization 
is not required to obtain a federal tax exemption under 26 U.S.C. Section 501, the 
organization’s net proceeds are dedicated to the charitable purposes of the organization 
only if directed to a cause, deed, or activity that is consistent with the purposes and 
objectives for which the organization qualified as an authorized organization under 
Section 2001.002. 
  
If the contribution identified in your letter is used for charitable purposes consistent with 
those of BLNA, then the organization may choose to make contributions out of its bingo 
account.  If not, then the organization may not claim that the contribution costs are 
disbursements for charitable purposes.  
  
Making a contribution to the charity of an individual’s choice would not be a way of 
paying or rewarding a monitor (member of the BLNA) financially with the use of 
charitable funds if the individual received no goods or services in exchange for the 
contribution.  In this case the BLNA provided to the Commission a letter from Texas 
Christian University dated May 5, 2004, acknowledging receipt of a gift of $750.00 from 
BLNA.  The letter specifically states that no goods or services were provided in exchange 
for the gift.  Thus, there appears to be no indirect payment to the individual for services 
rendered. 
  
In addition, the organization must maintain records necessary to substantiate that the 
disbursements are for allowable charitable purposes.  If the organization can prove that 
the disbursements are directed to a cause, deed or activity that is consistent with the 
federal tax exemption the organization obtained under 26 U.S.C. Section 501 or with the 
purposes and objectives for which the organization qualified as an authorized 
organization under Section 2001.002, then those costs may be recognized as a charitable 
distribution and therefore an allowable use of funds derived from the conduct of bingo.  
As noted above, the organization must maintain records necessary to substantiate the 



authorized use of fund 
  

SUMMARY 
  
Making a contribution to the charity of an individual’s choice would not constitute 
paying or rewarding a volunteer bingo monitor financially with the use of charitable 
funds if the individual received no goods or services in exchange for the contribution.  
The organization must maintain records necessary to substantiate that the disbursements 
are for a cause, deed or activity that is consistent with the organization’s federal tax 
exemption or with the purposes and objectives for which the organization qualified as an 
authorized organization under Texas Occupations Code Chapter 2001. 

______________________ 
  
This advisory opinion cannot be construed as a tax ruling or otherwise interpretive of the 
Internal Revenue Code.  The information provided is completely limited to the context of 
the Bingo Enabling Act and the Charitable Bingo Administrative Rules. 
  
This advisory opinion is based on the laws, rules and regulations in effect at the time of 
its issuance.  All of the information provided herein is subject to change in law.  
  
This opinion is purely advisory in nature and is limited to the particular questions at issue 
and to the facts presented in the request.  Therefore, this opinion must not be relied upon 
as a previous determination regarding any conduct which is not substantially consistent 
with the opinions and facts stated in the request. 
  
  
Yours truly, 
  
  
  
William L. Atkins, Director 
Charitable Bingo Operations Division 
  
cc:        C. Tom Clowe, Jr., Chairman 
            Jim Cox, Jr., Commissioner 
            Rolando Olvera, Commissioner 
            Kimberly L. Kiplin, General Counsel 
            Sandra Joseph, Assistant General Counsel 
            Marshall McDade, Audit Manager 
  
 


