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Summary: Consistent with Texas Occupations Code Section 2001.551(b)(3), a senior 
citizen’s organization may play bingo without obtaining a charitable bingo 
license when no more than a nominal value is charged to play and prizes are 
nominal; a bingo fund raiser would not be permissible under this section. As 
an alternative, if the Crockett Senior Center Board applies and is licensed as 
an authorized organization under Texas Occupations Code §2001.101, the 
Board could hold bingo occasions to raise funds for charitable purposes. 
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BAO # 2004-0704-023 
  
September 7, 2004                                                       
  
  
Ms. Nancy Hale 
P. O. Box 133 
Ozona, Texas  76126 
  
Re:       Request for Advisory Opinion Relating to Bingo Licensing 
  
Dear Ms. Hale: 
  
On July 7, 2004, the Texas Lottery Commission (Commission) received your 
request for an advisory opinion related to bingo licensing.  Below is your 
question followed by the Commission’s response. 
  
The Crockett Senior Center Board would like to have a bingo party for sr. 
citizens with donated prizes.  Is this okay?  Could we charge for cards?  Could 
we use cash for prizes?  Could we have a bingo fund raiser at the Halloween 
carnival? 
  
ANSWER: 
  
It is permissible for the Crockett Senior Center Board (Board) to have a bingo 
party for senior citizens with donated prizes.  Texas Occupations Code 
§2001.551(b)(3) provides the following: 
  
(b) A person conducting, promoting, or administering bingo commits an 
offense if the person conducts, promotes, or administers bingo other than: 
 . . . 
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(3) on behalf of an organization of individuals 60 years of   age or over, a 
senior citizens' association, a senior citizens' community center program 
operated or funded by a governmental entity, the patients in a hospital or 
nursing home, residents of a retirement home, . . . solely for the purpose of 
amusement and recreation of its members, residents, or patients, when: 
(A) no player or other person furnishes anything  of more than nominal value 
for the opportunity to participate; and 
(B) the prizes awarded or to be awarded are nominal; 
 . . . .            
According to this statute, the Board may charge no more than a nominal value 
for the opportunity to play bingo.  The statute does not prohibit the use of cash 
for prizes.  
  
Because of the limitations imposed on organizations playing bingo in 
accordance with Texas Occupations Code §2001.551(b)(3), a bingo fundraiser 
at the Halloween carnival would not be permissible under that section.  
However, Texas Occupations Code §2001.551(b)(1) allows a person to conduct 
bingo under a license and is not similarly limited.1     
  
Unless the Board is licensed to conduct charitable bingo, the Board may not 
conduct bingo to raise funds.  If the Board obtained a license to conduct bingo, 
it could have a bingo party with donated prizes; it could charge more than a 
nominal amount for the opportunity to play; it could, consistent with Texas 
Occupations Code §2001.420, offer a prize of not more than $750.00 for a 
single game and an aggregate of not more than $2500.00 per occasion; and it 
could have a charitable bingo fund raiser.2    
  
Texas Occupations Code §2001.101(a) provides that an authorized 
organization eligible for a license to conduct bingo is one of the following: 
  
(1)  a religious society that has existed in this state for at least eight years; 
(2)  a nonprofit organization: 
(A) whose predominant activities are for the support of  medical research or 
treatment programs; and 
(B)  that for at least three years: 
(i)  must have had a governing body or 
      officers elected by a vote of members or 
      by a vote of delegates elected by the 
      members; or 
(ii) must have been affiliated with a state or 
      national organization organized to perform 
      the same purposes as the nonprofit organization; 
(3)  a fraternal organization; 
(4)  a veterans organization; or 
(5)  a volunteer fire department. 
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______________________ 
  

SUMMARY
  

Consistent with Texas Occupations Code Section 2001.551(b)(3), a senior 
citizen’s organization may play bingo without obtaining a charitable bingo 
license when no more than a nominal value is charged to play and prizes are 
nominal; a bingo fund raiser would not be permissible under this section.  As 
an alternative, if the Crockett Senior Center Board applies and is licensed as an 
authorized organization under Texas Occupations Code §2001.101, the Board 
could hold bingo occasions to raise funds for charitable purposes.  

  
______________________ 

  
This advisory opinion cannot be construed as a tax ruling or otherwise 
interpretive of the Internal Revenue Code.  The information provided is 
completely limited to the context of the Bingo Enabling Act and the Charitable 
Bingo Administrative Rules. 
  
This advisory opinion is based on the laws, rules and regulations in effect at the 
time of its issuance.  All of the information provided herein is subject to change 
in law.  
  
This opinion is purely advisory in nature and is limited to the particular 
questions at issue and to the facts presented in the request.  Therefore, this 
opinion must not be relied upon as a previous determination regarding any 
conduct which is not substantially consistent with the opinions and facts stated 
in the request. 
  
Yours truly, 
  
  
  
  
William L. Atkins, Director 
Charitable Bingo Operations Division 
  
Cc:       C. Tom Clowe, Jr., Chairman 
            James A. Cox, Jr., Commissioner 
            Rolando Olvera, Commissioner 
            Kimberly L. Kiplin, General Counsel 
            Bruce Miner, Licensing Manager 
            Sandra Joseph, Assistant General Counsel 
  

  
______________________ 



  
FOOTNOTES

  
Footnote 1 
Texas Occupations Code§2001.551(b)(1) provides as follows: 
(b) A person conducting, promoting, or administering bingo commits an 
offense if the person conducts, promotes, or administers bingo other than: 
                     (1)  under a license issued under this chapter; 
  
Footnote 2 
Texas Occupations Code §2001.453(a)(2) provides as follows: 
 
          (a) A licensed authorized organization may draw a check on its bingo 
account only for: 
                    (1) the payment of necessary and reasonable bona fide expenses, 
including compensation of personnel, as permitted under Section 2001.458 
incurred and paid in connection with the conduct of bingo; 
                    (2) the disbursement of net proceeds derived from the conduct of 
bingo to charitable  purposes; or 
                    (3) the transfer of net proceeds derived from the conduct of bingo 
to the organization’s bingo savings account pending a disbursement to a 
charitable purpose.  

 


