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Re:  Request for Advisory Opinion, #2004-0917-0030 
  
Dear Mr. Anderson: 
  
On September 17, 2004, the Texas Lottery Commission (the “Commission”) received 
your e-mail requesting an advisory opinion related to license holders.  Below is your 
request followed by the Commission’s response. 
This regards the Benbrook Lakeshore Neighbors Association with 
Taxpayer #1-75-2071751-7. 
AND 
In response to your reply BAO#2004-0712-022 
  
I miss stated (sic) the question: 
  
1.  Can a Home Owners Association (Non-Profit Texas Corporation) be 
     a Bingo license  Holder? 
  
2.  Can the above then enter into a Trust Agreement with other Bingo 
     License  Holders? 
  
ANSWER: 
  
In response to your first question, a homeowners association that is a non-profit Texas 
corporation may be a bingo license holder as long as it qualifies as an authorized 
organization and meets eligibility requirements. A homeowners’ association may hold a 
license to conduct 
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bingo if it qualifies as a fraternal organization[1] consistent with Texas Occupations Code 
§2001.101, which provides the following: 
(a)  The commission may license a person who is an authorized organization  
      eligible for a license to conduct bingo if the person is . . . 
         (3)  a fraternal organization; . . . 
(b)  A fraternal organization: 
         (1)  must have been organized in this state for at least three years; 
         (2)  must have had during the three-year period a bona fide membership actively 
and  
               continuously engaged as an organization in furthering its authorized purposes; 
and 
         (3)  may not have authorized a person on behalf of its membership, governing body, 
or  
               officers to support or oppose a particular candidate for public office . . . . 
In response to your second question, a homeowners’ association that is a licensed 
authorized organization may enter into a trust agreement with other bingo license holders 
in accordance with Texas Occupations Code §2001.439 which provides the following: 
(a)  Notwithstanding any other provision of this subchapter, a unit may be formed 
pursuant to a 
       trust agreement between two or more licensed authorized organizations that conduct 
bingo 
       at the same location. . . . 

           ___________________ 
  

SUMMARY 
  

A homeowners’ association that is a non-profit Texas corporation may be a bingo license 
holder if it meets the definition and eligibility requirements set forth in Texas 
Occupations Code Chapter 2001.  A homeowners’ association that is a licensed 
authorized organization may enter into a trust agreement with other bingo license holders 
in accordance with Texas Occupations Code §2001.439 

______________________ 
  
This advisory opinion cannot be construed as a tax ruling or otherwise interpretive of the 
Internal Revenue Code.  The information provided is completely limited to the context of 
the Bingo Enabling Act and the Charitable Bingo Administrative Rules. 
  
This advisory opinion is based on the laws, rules and regulations in effect at the time of 
its issuance.  All of the information provided herein is subject to change in law.  
  
This opinion is purely advisory in nature and is limited to the particular questions at issue 
and to the facts presented in the request.  Therefore, this opinion must not be relied upon 
as a previous determination regarding any conduct which is not substantially consistent 
with the opinions and facts stated in the request. 
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Yours truly, 
  
  
  
  
William L. Atkins, Director 
Charitable Bingo Operations Division 
  
cc:        C. Tom Clowe, Jr., Chairman 
            James A. Cox, Jr., Commissioner 
            Rolando Olvera, Commissioner 
            Kimberly L. Kiplin, General Counsel 
 
 

[1] Texas Occupations Code §2001.002 (11)(A)   
“Fraternal organization” means: 
    (A) a nonprofit organization organized to perform and engaged primarily in performing charitable, 
benevolent, patriotic, employment-related, or educational functions that meet the other requirements of this 
chapter;. . . . 
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