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Summary: Neither the Bingo Enabling Act (Texas Occupations Code Chapter 2001) nor the 
Charitable Bingo Administrative Rules (16 Tex. Admin. Code Chapter 402) address 
eligibility requirements for being a bookkeeper. A licensed organization is required to 
maintain records to substantiate payments as necessary and reasonable expenses that 
are included on required reports to the Commission. 
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Martin Sachnik 
FOE63 Secretary 
213 Estelle 
Houston, TX  77003 
  
Re:  Bingo Workers 
  
Dear Mr. Sachnik: 
  
On November 2, 2004, the Texas Lottery Commission (the “Commission”) received your 
request for an advisory opinion related to bingo workers.  Below is your question 
followed by the Commission’s response. 
  
Regarding eligibility to work for a bingo operation, is it lawful for the bookkeeper to be 
married to the bingo operation owner (re: Bingo Paradise Inc. no. 30113446618)?  It 
appears that under the section 2001.411d3 and 2001.154a5 clauses of the Bingo Enabling 
Act that no worker can be married to anyone with more than a 10% interest in the 
operation. 
  
Regarding the primary operator and other workers, is there any provision for proof of 
services rendered which would permit them to be paid wages? eg. signed timesheets or 
time punch cards.  
  
ANSWER: 
  
In response to your first question, neither the Bingo Enabling Act (Act) (Texas 

http://www.txlottery.org/bingo/bingoviewOpinionRequest.cfm?RequestID=33


Occupations Code Chapter 2001) nor the Charitable Bingo Administrative Rules, 16 
TAC 402, address eligibility requirements for being a bookkeeper.  
  
Your request referred to Texas Occupations Code Section 2001.154(a)(5) and Section 
2001.411(d)(3) as appearing to prohibit a worker from being married to anyone with 
more than a 10% interest in the operation.  Those sections in pertinent part state the 
following: 
  
            Section 2001.154. Ineligible Persons. 
(a)    The commission may not issue a commercial lessor license to or renew a 
commercial lessor license of: 
  
(1)    a person convicted of a felony, criminal fraud, a gambling or gambling-related 
offense, or a crime of moral turpitude if less than 10 years has elapsed since termination 
of a sentence, parole, mandatory supervision, or community supervision served for the 
offense; 
(2)    a public officer who receives any consideration, direct or indirect, as owner or 
lessor of premises offered for conducting bingo: 
(3)    a person who extends credit to, loans money to, or pays or provides for the payment 
of license fees for an authorized organization; 
(4)    a distributor or manufacturer; 
(5)    a person in which a person covered by Subdivision (1), (2), (3), or (4) or a person 
married or related in the first degree by consanguinity or affinity, as determined under 
Chapter 573, Government Code, to one of those persons has greater than a 10 percent 
proprietary, equitable, or credit interest or in which one of those persons is active or 
employed; 
. . . 
  
            Section 2001.411. Persons Operating or Conducting Bingo. 
  
(d) The commission, without regard to a person’s membership status in a licensed 
authorized organization, by rule may restrict involvement in the conduct, promotion, or 
administration of bingo by: 
. . . 
(3) a person related in the first degree by consanguinity or affinity, as determined under 
Chapter 573, Government Code, to a person having an interest in or active in a licensed 
commercial lessor. 
. . . 
  
Section 2001.154(a)(5) provides that the Commission may not issue to or renew the 
commercial essor license of a person[1] in which a person covered by Subdivision (1), (2), 
(3), or (4), or a person married to a person covered by Subdivision (1), (2), (3), or (4),  
has greater than a 10% credit interest.  This statute does not prohibit a worker from being 
married to anyone with more than a 10% interest in the commercial lessor license. 
  
In response to your second question, there is no “provision for proof of services rendered 
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which would permit” the operator and other workers to be paid.  However, Section 
2001.453 of the Act provides the following: 
  
(a)    A licensed authorized organization may draw a check on its bingo account only for: 
  
(1)   . . . necessary and reasonable bona fide expenses, including compensation of 
personnel, as permitted under Section 2001.458 incurred and paid in connection with the 
conduct of bingo; 
. . . 
  
Section 2001.458 provides the following: 
  
(a) An item of expense may not be incurred or paid in connection with the conduct of 
bingo except an expense that is reasonable or necessary to conduct bingo, including an 
expense for: 
                  . . . 
  
(7) bookkeeping, legal, or accounting services related to bingo; 
(8) fees for callers, cashiers, ushers, janitorial services, and utility supplies and services. 
      . . . 
  
A licensed authorized organization is required by Section 2001.505 of the Act to submit 
quarterly reports to the Commission stating each item of expense.  A licensed authorized 
organization is also required to maintain records to substantiate payments as necessary 
and reasonable expenses. 
  

___________________ 
  

SUMMARY 
  

Neither the Bingo Enabling Act (Texas Occupations Code Chapter 2001) nor the 
Charitable Bingo Administrative Rules (16 Tex. Admin. Code Chapter 402) address 
eligibility requirements for being a bookkeeper.  A licensed organization is required to 
maintain records to substantiate payments as necessary and reasonable expenses that are 
included on required reports to the Commission. 

______________________ 
  
This advisory opinion cannot be construed as a tax ruling or otherwise interpretive of the 
Internal Revenue Code.  The information provided is completely limited to the context of 
the Bingo Enabling Act and the Charitable Bingo Administrative Rules. 
  
This advisory opinion is based on the laws, rules and regulations in effect at the time of 
its issuance.  All of the information provided herein is subject to change in law.  
  
  
  



This opinion is purely advisory in nature and is limited to the particular questions at issue 
and to the facts presented in the request.  Therefore, this opinion must not be relied upon 
as a previous determination regarding any conduct which is not substantially consistent 
with the opinions and facts stated in the request. 
  
Yours truly, 
  
  
  
  
William L. Atkins, Director 
Charitable Bingo Operations Division 
  
cc:        C. Tom Clowe, Jr., Chairman 
            James A. Cox, Jr., Commissioner 
            Rolando Olvera, Commissioner 
            Kimberly L. Kiplin, General Counsel 
            
  
  
 
 

[1] Section 2001.002 provides the following definition: 
        (20) “Person” means an individual, partnership, corporation, or other group. 
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