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Summary: Neither the Bingo Enabling Act (Tex. Occ. Code Chapter 2001) nor the Charitable Bingo 
Administrative Rules (16 TAC Chapter 402) prohibits a worker from purchasing bingo 
paper on behalf of a patron during an intermission or between games. A registered bingo 
worker who has taken the operator training class and received a certificate of 
completion, but who is not a member of the organization licensed to conduct bingo may 
not hold a position of operator. 
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826 Strange Drive 
Richmond, Texas 77469-3933 
  
Re:  Bingo Workers  
  
 Dear Mr. Brandt: 
  
On February 7, 2005, the Texas Lottery Commission (Commission) received your e-mail 
requesting an advisory opinion related to bingo equipment. Below are your questions 
followed by the Commission’s response. 
  
1. Can a worker, during intermission or between games, take money from a customer and 
buy additional bingo paper for them? 
  
2. It appears that any person who is a registered bingo worker (with badge) can work at 
any bingo halls.  My question;(sic) can a person who is a registered bingo worker and has 
taken the class and received a certificate of completion and is not a member of the 
organization licensed to conduct bingo, hold a position of operator? 
  
  
ANSWER: 
  
In response to question one, neither the Bingo Enabling Act (Tex. Occ. Code Chapter 
2001) nor the Charitable Bingo Administrative Rules (16 TAC Chapter 402) prohibits a 
registered worker from purchasing bingo paper on behalf of a patron during an 
intermission or between games. 
  

http://www.txlottery.org/bingo/bingoviewOpinionRequest.cfm?RequestID=47


In response to question two, a registered bingo worker who has taken the operator 
training class and received a certificate of completion, but who is not a member of the 
organization licensed to conduct bingo, may not hold a position of operator.  An operator 
must be a member of the organization.[1]

            
______________________ 

  
SUMMARY 

  
Neither the Bingo Enabling Act (Tex. Occ. Code Chapter 2001) nor the Charitable Bingo 
Administrative Rules (16 TAC Chapter 402) prohibits a worker from purchasing bingo 
paper on behalf of a patron during an intermission or between games.  A registered bingo 
worker who has taken the operator training class and received a certificate of completion, 
but who is not a member of the organization licensed to conduct bingo may not hold a 
position of operator. 
  _______________________ 
   
This advisory opinion cannot be construed as a tax ruling or otherwise interpretive of the 
Internal Revenue Code.  The information provided is completely limited to the context of 
the Bingo Enabling Act and the Charitable Bingo Administrative Rules. 
  
This advisory opinion is based on the laws, rules and regulations in effect at the time of 
its issuance.  All of the information provided herein is subject to change in law.  
  
This opinion is purely advisory in nature and is limited to the particular questions at issue 
and to the facts presented in the request.   Therefore, this opinion must not be relied upon 
as a previous determination regarding any conduct which is not substantially consistent 
with the opinions and facts stated in the request. 
  
  
Yours truly, 
  
  
  
William L. Atkins, Director 
Charitable Bingo Operations Division 
  
  
cc:    C. Tom Clowe, Jr., Chairman 
        James A. Cox, Jr., Commissioner 
        Rolando Olvera, Commissioner 
        Kimberly L. Kiplin, General Counsel 
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[1]   See Tex. Occ. Code §2001.411. 
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