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Summary: Neither the Bingo Enabling Act nor the Charitable Bingo Administrative Rules prohibits a 
licensed, authorized organization from placing a limit on the number of electronic 
machines a person may play or a restriction on who may purchase the use of them so 
long as the limitations or restrictions do not violate TEX. OCC. CODE § 2001.412. 
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BAO # 2005-0304-0045
  
April 26, 2005 
   
Foy Belvin 
331 N. Longview Street 
Apt. B-5 
Kilgore TX  75662 
  
Re:  Bingo equipment  
  
Dear Mr. Belvin: 
  
On March 4, 2005, the Texas Lottery Commission (Commission) received your advisory 
opinion request.  Below is your question followed by the Commission’s answer. 
  
Please advise if it is legal for a charity to place not only a limit on the number of 
electronic machines a person may play at a single session of bingo, and or place a 
restriction on who may purchase them. 
  
  
ANSWER: 
  
Tex. Occ. Code § 2001.412 (the Bingo Enabling Act) provides: 
  
A person may not be denied admission to a bingo game or the 
opportunity to participate in a game because of race, color, creed, 
religion, national origin, sex, or disability or because the person is 
not 
a member of the licensed authorized organization conducting the bingo 
game. 
  
Neither the Bingo Enabling Act nor the Charitable Bingo Administrative Rules (16 Tex. 
Admin. Code Chapter 402) prohibits a licensed, authorized organization from placing a 
limit on the number of electronic machines a person may play or a restriction on who 
may purchase the use of them so long as the limitations or restrictions do not violate Tex. 
Occ. Code   § 2001.412. 

http://www.txlottery.org/bingo/bingoviewOpinionRequest.cfm?RequestID=50


  
______________________ 

  
SUMMARY 

  
Neither the Bingo Enabling Act nor the Charitable Bingo Administrative Rules prohibits 
a licensed, authorized organization from placing a limit on the number of electronic 
machines a person may play or a restriction on who may purchase the use of them so long 
as the limitations or restrictions do not violate Tex. Occ. Code § 2001.412. 
  _______________________ 
   
This advisory opinion cannot be construed as a tax ruling or otherwise interpretive of the 
Internal Revenue Code.  The information provided is completely limited to the context of 
the Bingo Enabling Act and the Charitable Bingo Administrative Rules. 
  
This advisory opinion is based on the laws, rules, and regulations in effect at the time of 
its issuance.  All of the information provided herein is subject to change in law.  
  
This opinion is purely advisory in nature and is limited to the particular questions at issue 
and to the facts presented in the request.   Therefore, this opinion must not be relied upon 
as a previous determination regarding any conduct which is not substantially consistent 
with the opinions and facts stated in the request. 
  
Yours truly, 
  
  
  
William L. Atkins, Director 
Charitable Bingo Operations Division 
  
cc:   C. Tom Clowe, Jr., Chairman 
        James A. Cox, Jr., Commissioner 
        Rolando Olvera, Commissioner 
        Kimberly L. Kiplin, General Counsel 
                          
  

  
  
 


