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Summary: Neither the Bingo Enabling Act (Tex. Occ. Code Chapter 2001) nor the Charitable Bingo 
Administrative Rules (16 TAC Chapter 402) permits a licensed bingo conductor to give 
bingo players a thank-you card with a gift certificate enclosed for the purpose of 
advertising. An advertisement about a particular bingo occasion is not required to 
include the tax identification number of the licensed authorized organization. 
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August 8, 2005 

BAO # 2005-0601-0048
  
Jerry Howard 
P.O. Box 936 
China, TX  77613 
   
Re:       Bingo Activities 
  
Dear Mr. Howard: 
  
On June 1, 2005, the Texas Lottery Commission (Commission) received your request for 
a bingo advisory opinion.  In response to a request from this office, you provided 
additional information on June 8, 2005.  Below are your questions followed by the 
Commission’s responses. 
  
Your request sets out two questions: 
  
#1: Would it be legal to hand a "thank you" card out to all the bingo players with a $1 
certificate inside as appreciation, with the specification that the certificate could only be 
used to purchase a tear sheet or concession stand item? 
  
#2: We are having a special bingo night with one of our temporary licenses. We would 
like to place an article in the paper regarding this. The licensee has asked and was told as 
long as all the information from the license was included in the article. Does that mean I 
have to include our tax payer number in the ad? 
  
ANSWERS: 
  
Your first question is about the provision of thank-you cards that include gift certificates 
for concessions.  In response to a request from this office for additional information, you 

http://www.txlottery.org/bingo/bingoviewOpinionRequest.cfm?RequestID=53


stated that you would personally provide the cards and that “the $1 appreciation gifts can 
come from the bar.”  
  
Only a licensed authorized organization, licensed commercial lessor, or the Texas Lottery 
Commission may advertise bingo.  Tex. Occupations Code § 2001.415.  One way in 
which a licensed authorized organization may advertise bingo is by paying to have gift 
certificates printed.  Id. § 2001.458. See 16 T.A.C. § 402.503 (rules regarding bingo gift 
certificates). A licensed authorized organization may not, however, advertise bingo by 
paying the underlying costs of a gift certificate. BAO # 2004-0602-015 (2004). 
  
In response to our questions, you indicate that “the bar” would be covering the 
underlying costs of the gift certificates.  You do not, however, identify whether the bar is 
operated by the licensed authorized organization, a commercial lessor, or a third party. 
  
If the bar is operated by the licensed authorized organization, the bar may not cover the 
underlying costs of the gift certificates if the purpose is to advertise bingo.  Consistent 
with BAO # 2004-0602-015, a licensed authorized organization may not advertise bingo 
by paying the underlying costs of gift certificates.  However, there is no such prohibition 
for commercial lessors, regardless whether the purpose of doing so is to advertise bingo. 
  
Further, since the Bingo Enabling Act only permits licensed authorized organizations, 
commercial lessors and the Commission to advertise bingo, a third party may not pay the 
underlying costs of the gift certificates if the purpose of doing so is to advertise bingo. 
  
Your second question is whether you must include the tax identification number of the 
licensed authorized organization in an advertisement about a particular bingo occasion.  
There is nothing in the applicable statute or rules that requires the inclusion of the tax 
identification number of the licensed authorized organization in an advertisement about a 
particular bingo occasion.  See 16 T.A.C. § 402.200(a) (advertising of a bingo occasion 
must identify conductor by name). 

  
_______________________ 

  
SUMMARY 

  
Neither the Bingo Enabling Act (Tex. Occ. Code Chapter 2001) nor the Charitable Bingo 
Administrative Rules (16 TAC Chapter 402) permits a licensed bingo conductor to give 
bingo players a thank-you card with a gift certificate enclosed for the purpose of 
advertising.  An advertisement about a particular bingo occasion is not required to 
include the tax identification number of the licensed authorized organization. 
                                                                                  _______________________ 
   
This advisory opinion cannot be construed as a tax ruling or otherwise interpretive of the 
Internal Revenue Code.  The information provided is completely limited to the context of 
the Bingo Enabling Act and the Charitable Bingo Administrative Rules. 
  



This advisory opinion is based on the laws, rules and regulations in effect at the time of 
its issuance.  All of the information provided herein is subject to change in law.  
  
This opinion is purely advisory in nature and is limited to the particular questions at issue 
and to the facts presented in the request.   Therefore, this opinion must not be relied upon 
as a previous determination regarding any conduct which is not substantially consistent 
with the opinions and facts stated in the request. 
  
Yours truly, 
  
  
  
William L. Atkins, Director 
Charitable Bingo Operations Division 
  
cc:   C. Tom Clowe, Jr., Chairman 
        James A. Cox, Jr., Commissioner 
        Rolando Olvera, Commissioner 
        Kimberly L. Kiplin, General Counsel 
                          
  

  
 


