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Summary: Neither the Bingo Enabling Act (Tex. Occ. Code Chapter 2001) nor the Charitable Bingo 
Administrative Rules (16 TAC Chapter 402) prohibit a licensed commercial lessor from 
leasing commercial space from a landlord. However a licensed commercial lessor may 
not conduct bingo unless it is also licensed as an authorized organization. Tex. Occ. Code 
§2001.161. A licensed authorized organization that is a licensed commercial lessor may 
lease to other authorized organizations for the conduct of bingo. Tex. Occ. Code § 
2001.152. Rent for lease of premises for the conduct of bingo may not be paid to an 
unlicensed organization even though it has the same ownership as a licensed 
commercial lessor. 
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August 15, 2005 
  
   
J. Michael Black 
1177 W. Loop S. 
Suite 700 
Houston, Texas  77027 
  
Re:  Commercial Lessor Leasing  
  
Dear Mr. Black: 
  
On June 16, 2005, the Texas Lottery Commission (Commission) received your advisory 
opinion request.[1]  Below is your question followed by the Commission’s answer. 
  
If I own (a) a Commercial Lessor (Company A), and (b) another company, that is not 
licensed to conduct Bingo or to do anything related to Bingo, (Company B), can I lease 
commercial space from a landlord under the name of Company A, for the purpose of 
conducting Bingo and operating a game room, and then sub-lease the space I leased from 
the landlord to Company A, so Company A can (a) lease to various licensed authorized 
organizations and (b) pay rent to Company B, my other company? 
  
ANSWER: 
  
For ease of discussion, we are addressing your question in three parts. 
  

1. Can Company A, a commercial lessor, lease commercial space from a landlord 
for the purpose of conducting Bingo?  
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2. Can Company A sub-lease to various licensed authorized organizations?  
3. Can licensed authorized organizations pay rent to Company B, an unlicensed 

company under the same ownership as Company A?  
  
1.  Neither the Bingo Enabling Act, Tex. Occ. Code 2001, (BEA) nor Charitable Bingo 
Administrative Rules (16 TAC Chapter 402) prohibit a licensed commercial lessor from 
leasing commercial space from a landlord.  However a licensed commercial lessor may 
not conduct bingo unless it is also licensed as an authorized organization.  Tex. Occ. 
Code §2001.161 provides 
            
(a)    An authorized organization that holds a commercial lessor license to lease a 
premises on which bingo is conducted must hold a license to conduct bingo at the same 
premises. 
(b)    A licensed authorized organization may obtain only one commercial lessor license. 
(c)    The commission may issue a commercial lessor license to a licensed authorized 
organization only for the same premises where the organization is licensed to conduct 
bingo. 
  
2.      Can Company A sub-lease to various licensed authorized organizations? 
  
A licensed commercial lessor may lease to a licensed authorized organization.   Tex. Occ. 
Code § 2001.151 provides 
            
A person who leases premises on which bingo is conducted directly to a 
licensed authorized organization must be a licensed commercial lessor. 
  
Further, a licensed authorized organization that is a licensed commercial lessor may lease 
to other authorized organizations for the conduct of bingo.  Tex. Occ. Code § 2001.152 
provides 
            
(a)     The commission may issue a commercial lessor license only to: 
  
(1)       a licensed authorized organization that . . . leases a premises where bingo is or 
will be conducted . . . and that the organization . . . leases or offers for lease to one or 
more other authorized organizations for the conduct of bingo; 
              . . . 
  
3.      Can licensed authorized organizations pay rent to Company B, an unlicensed 
company under the same ownership as Company A? 
  
  
Rent for lease of premises for the conduct of bingo must be paid to a licensed commercial 
lessor.   Tex. Occ. Code § 2001.401 provides 
  
A person may not, for direct or indirect consideration, lease or otherwise make a premises 
available for conducting bingo unless the person is: 



  
  (1) a licensed commercial lessor; or 
  (2) a person who leases or otherwise makes available premises 
  to an organization that has been issued a temporary license. 
  (emphasis added) 
  
Moreover, Tex. Occ. Code § 2001.501 provides 
  
(a)     A tax is imposed on the rental of premises for the conduct of bingo under this 
chapter. 
(b)    The tax rate is three percent of the gross rentals received by a licensed commercial 
lessor or other licensed authorized organization for the rental of premises on which bingo 
is conducted.
(emphasis added) 
  
Finally, Tex. Occ. Code § 2001.504 provides 
  
(a)     A tax . . . imposed under this subchapter is due and is payable by the license holder 
or a person conducting bingo without a license to the commission . . . . 
  
Thus, a licensed commercial lessor or an authorized organization is responsible for 
paying rental tax.  Therefore, the Bingo Enabling Act clearly implies that rental expenses 
must be paid to a license holder.   This requirement is necessary to prevent circumvention 
of the payment of rental tax. 
  
Read as a whole, the clear intent of the Bingo Enabling Act is that an authorized 
organization will pay rent to a licensed commercial lessor.  Tex. Occ. Code § 2001.406 
provides the following additional requirements related to rent: 
  
(a)      The rent charged by a licensed commercial lessor to a licensed authorized 
organization to conduct bingo may not exceed $600 for each bingo occasion conducted 
on the lessor’s premises unless the organization subleases the premises to one or more 
other licensed authorized organizations to conduct bingo, in which event the rent charged 
by the licensed commercial lessor may not exceed $600 for each day. 
(b)      Rent for premises used for the conduct of bingo must be paid in a lump sum.  The 
lump sum must include all expenses authorized by Section 2001.458 that are paid by the 
licensed authorized organization to the lessor in connection with the use of the premises. 
. . . 
  

______________________ 
  

SUMMARY 
  
Neither the Bingo Enabling Act (Tex. Occ. Code Chapter 2001) nor the Charitable Bingo 
Administrative Rules (16 TAC Chapter 402) prohibit a licensed commercial lessor from 
leasing commercial space from a landlord.  However a licensed commercial lessor may 



not conduct bingo unless it is also licensed as an authorized organization.  Tex. Occ. 
Code §2001.161.   A licensed authorized organization that is a licensed commercial 
lessor may lease to other authorized organizations for the conduct of bingo.    Tex. Occ. 
Code § 2001.152.  Rent for lease of premises for the conduct of bingo may not be paid to 
an unlicensed organization even though it has the same ownership as a licensed 
commercial lessor. 
  _______________________ 
   
This advisory opinion cannot be construed as a tax ruling or otherwise interpretive of the 
Internal Revenue Code.  The information provided is completely limited to the context of 
the Bingo Enabling Act and the Charitable Bingo Administrative Rules. 
  
This advisory opinion is based on the laws, rules and regulations in effect at the time of 
its issuance.  All of the information provided herein is subject to change in law.  
  
This opinion is purely advisory in nature and is limited to the particular questions at issue 
and to the facts presented in the request.   Therefore, this opinion must not be relied upon 
as a previous determination regarding any conduct which is not substantially consistent 
with the opinions and facts stated in the request. 
  
Yours truly, 
  
  
  
William L. Atkins, Director 
Charitable Bingo Operations Division 
  
cc:   C. Tom Clowe, Jr., Chairman 
        James A. Cox, Jr., Commissioner 
        Rolando Olvera, Commissioner 
        Kimberly L. Kiplin, General Counsel 
                          
  

  
 
 

[1]  This opinion addresses the question your request presented rather than the fact 
scenario that appears inconsistent with the question.  In addition, this response assumes 
that the commercial lessor (Company A) in your question has been licensed by the Texas 
Lottery Commission.  Furthermore, your question includes reference to “operating a 
game room.”  The Commission has no jurisdiction over operation of a game room and 
this opinion does not address that aspect of your question. 
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