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Summary: Units and members are required to comply with reporting requirements under the Bingo 
Enabling Act and Bingo Administrative Rules. Since required unit reporting forms were 
not available, a unit may refer back to each charity’s quarterly reports for 2004 and 
count the individual over-distributions towards the amount owed by the unit insofar as 
the charity was a member of the unit.  
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August 23, 2005 
  
   
Melody Green 
16802 Park Hill 
Dallas, Texas  75248 
  
Re:  Reporting  
  
Dear Ms. Green: 
  
On June 28, 2005, the Texas Lottery Commission (Commission) received your advisory 
opinion request.  Below is your question followed by the Commission’s answer. 
  
Since the quarterly reports for unit accounting were not available until recently, each 
charity reported to the commission and paid taxes via their own separate reports and were 
given their own distribution letters.  If the distribution letters sent concerning the 
distribution due June 30, 2005 based upon the unit quarterly report for 20051 requires a 
certain amount of distribution, can the unit refer back three to four quarters of each 
charities quarterly reports for 2004 and count their individual over-distributions towards 
the amount owed for 20051, since the unit reports were not available, but each charity 
was in a unit for 2004? 
  
ANSWER: 
  
Tex. Occ. Code § 2001.438(f) provides:  
  
Each licensed authorized organization that is a member of the unit shall be jointly and 
severally liable for: 
(1)   compliance with the requirements of this subchapter and the rules of the commission 
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relating to the filing of required reports; 
. . . 
  
  
Charitable Bingo Administrative Rule 16 TAC § 402.203 (previously codified as 16 TAC 
§ 402.602) requires: 
  
(i)                  Unit Recordkeeping. 
(1)         Each unit must file a quarterly report, on a form prescribed by the Commission . 
. . 
(2)         Each member of a unit must file a quarterly report, on a form prescribed by the 
Commission . . . . 
  
Although § 402.602[1] was effective June 16, 2004 as published in 29 Tex. Reg. 5790,    
unit quarterly report forms were not available from the Charitable Bingo Operations 
Division until January 1, 2005.  As a result, licensed organizations continued to report 
and pay taxes individually, but a unit was not able to report on the prescribed 
Commission form.  Under these circumstances, if the unit quarterly report for the first 
quarter of 2005 requires a distribution, nothing in the Bingo Enabling Act or the 
Administrative Rules prohibits a unit from referring back to each charity’s quarterly 
reports for 2004 and counting the individual over-distributions towards the amount owed 
by the unit insofar as the charity was a member of the unit.  
  

______________________ 
  

SUMMARY 
  
Units and members are required to comply with reporting requirements under the Bingo 
Enabling Act and Bingo Administrative Rules.   Since required unit reporting forms were 
not available, a unit may refer back to each charity’s quarterly reports for 2004 and count 
the individual over-distributions towards the amount owed by the unit insofar as the 
charity was a member of the unit.  
  
  _______________________ 
   
This advisory opinion cannot be construed as a tax ruling or otherwise interpretive of the 
Internal Revenue Code.  The information provided is completely limited to the context of 
the Bingo Enabling Act and the Charitable Bingo Administrative Rules. 
  
This advisory opinion is based on the laws, rules and regulations in effect at the time of 
its issuance.  All of the information provided herein is subject to change in law.  
  
This opinion is purely advisory in nature and is limited to the particular questions at issue 
and to the facts presented in the request.   Therefore, this opinion must not be relied upon 
as a previous determination regarding any conduct which is not substantially consistent 
with the opinions and facts stated in the request. 
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Yours truly, 
  
  
  
William L. Atkins, Director 
Charitable Bingo Operations Division 
  
cc:   C. Tom Clowe, Jr., Chairman 
        James A. Cox, Jr., Commissioner 
        Rolando Olvera, Commissioner 
        Kimberly L. Kiplin, General Counsel 
                          
  

  
 
 

[1]  Recodified as 16 TAC § 402.203 effective March 21, 2005 as published in 30 Tex. Reg. 1630. 
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