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Summary: A non-annual, temporary license holder is not required to maintain a separate bingo 
account, and expenses associated with the bingo occasion may be paid out of the 
licensed authorized organization’s general operating account. The provision of Tex. Occ. 
Code § 2001.313 related to the registry of bingo workers does not apply to an authorized 
organization that does not have an annual license to conduct bingo who receives a 
temporary license to conduct bingo. A non-annual, temporary license holder is not 
required to furnish a bond or other security.  
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March 6, 2006 
  
Christina Deajon 
Associate General Counsel 
Archdiocese of Galveston-Houston 
Post Office Box 907 
Houston, Texas  77001 
  
Re:  Bingo Licensing and Expenses  
  
Dear Ms. Deajon: 
  
This advisory opinion responds to your request which was received by the Texas Lottery 
Commission (Commission) on January 4, 2006. Below are your questions followed by 
the Commission’s answers. 
  
1.        Is a non-annual, temporary license holder required to maintain a separate bingo 
account or may expenses associated with the bingo occasion be paid out of the licensed 
authorized organization’s general operating account?  
2.      Are a temporary license holder’s workers/operators required to undergo a criminal 
background check and be listed on the bingo worker registry? 
3.      Is a non-annual, temporary license holder required to furnish security (i.e. bond, 
certificate of deposit or other security to secure payment of prize fees) to the Texas 
Lottery Commission? 
ANSWERS: 
  
1. A non-annual, temporary license holder is not required to maintain a separate bingo 
account, and expenses associated with the bingo occasion may be paid out of the licensed 

http://www.txlottery.org/bingo/bingoviewOpinionRequest.cfm?RequestID=62


authorized organization’s general operating account. Tex. Occ. Code § 2001.103 (d) (2) 
provides that an organization operating under a temporary license is subject to the other 
provisions of the Bingo Enabling Act       “. . . to the extent that they can be made 
applicable.”  The Charitable Bingo Operations Division does not consider Tex. Occ. 
Code § 2001.451(a) requiring a licensed organization to maintain a separate bingo 
checking account to be applicable to a non-annual, temporary license holder.[1]

  
2.   Charitable Bingo Administrative Rule 16 TAC § 402.402(l) provides: 
  
The provision of the Occupations Code, § 2001.313 related to the registry of bingo 
workers does not apply to an authorized organization that does not have an annual license 
to conduct bingo who receives a temporary license to conduct bingo. 
3.  A non-annual, temporary license holder is not required to furnish a bond or other 
security.  Charitable Bingo Administrative Rule 16 TAC § 402.603 (a) Texas 
Occupations Code §2001.103 (d) (2) provides that an organization operating under a 
temporary license is subject to the other provisions of the Bingo Enabling Act to the 
extent that can be made applicable. (3) provides that “[e]ach application for an annual 
license to conduct bingo occasions must be accompanied by a bond or other security.” 
(emphasis added).  There is not a similar requirement for a non-annual, temporary license 
holder. 

______________________ 
  

SUMMARY 
  
A non-annual, temporary license holder is not required to maintain a separate bingo 
account, and expenses associated with the bingo occasion may be paid out of the licensed 
authorized organization’s general operating account.  The provision of Tex. Occ. Code      
§ 2001.313 related to the registry of bingo workers does not apply to an authorized 
organization that does not have an annual license to conduct bingo who receives a 
temporary license to conduct bingo.  A non-annual, temporary license holder is not 
required to furnish a bond or other security.  

 _______________________ 
   
This advisory opinion cannot be construed as a tax ruling or otherwise interpretive of the 
Internal Revenue Code.  The information provided is completely limited to the context of 
the Bingo Enabling Act and the Charitable Bingo Administrative Rules. 
  
This advisory opinion is based on the laws, rules and regulations in effect at the time of 
its issuance.  All of the information provided herein is subject to change in law.  
  
This opinion is purely advisory in nature and is limited to the particular questions at issue 
and to the facts presented in the request.   Therefore, this opinion must not be relied upon 
as a previous determination regarding any conduct which is not substantially consistent 
with the opinions and facts stated in the request. 
  
Yours truly, 

http://www.txlottery.org/bingo/bingoViewOpinion.cfm?OpinionID=56#_ftn1#_ftn1


  
  
  
William L. Atkins, Director 
Charitable Bingo Operations Division 
  
cc:   C. Tom Clowe, Jr., Chairman 
        James A. Cox, Jr., Commissioner 
        Kimberly L. Kiplin, General Counsel 
 
 

[1]  Courts give deference to an agency’s interpretation of a statute. “. . . [C]onstruction of 
a statute in the rules of the administrative agency charged with the statute's enforcement 
‘is entitled to 'serious consideration,' so long as the construction is reasonable and does 
not contradict the plain language of the statute." Tarrant Appraisal Dist. v. Moore, 845 
S.W.2d 820, 823 (Tex. 1993) (quoting Standford v. Butler, 181 S.W.2d 269, 273 (Tex. 
1944)). 
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