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Summary: Whether an organization can have a drawing as described in your question depends on 
whether the drawing would qualify as a raffle conducted in compliance with Tex. Occ. 
Code, Chapter 2002 or as a door prize in accordance with Tex. Occ. Code, § 2001.420(c). 
If the drawing would qualify as neither, it would not be permissible.  
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March 31, 2006 
  
Linda Mercer 
601 Meadow Arbor 
Universal City, Texas  78148 
  
Re:  Your Request Regarding “Player of the Week” Drawing  
  
Dear Ms. Mercer: 
  
This advisory opinion responds to your request which was received by the Texas Lottery 
Commission (Commission) on January 26, 2006 and clarified on January 30, 2006. 
Below is your question followed by the Commission’s answer. 
  
Can an organization have a Player of the Week drawing which entitles the player to 
purchase a $27.00 package for $1.00 for the nights in which the organization holds bingo 
sessions? 
  
ANSWER: 
  
Whether an organization can have a drawing as described in your question depends on 
whether the drawing would qualify as a raffle conducted in compliance with Tex. Occ. 
Code, Chapter 2002, or as a door prize in accordance with Tex. Occ. Code,   Section 
2001.420(c).  If the drawing would qualify as neither, it would not be permissible.  Texas 
Occupations Code, § 2001.416(a) provides that “[a] game of chance other than bingo or a 
raffle conducted under Chapter 2002 may not be conducted or allowed during a bingo 
occasion.”  The Charitable Raffle Enabling Act defines a raffle as the award of one or 
more prizes by chance at a single occasion among a single pool or group of persons who 
have paid or promised a thing of value for a ticket that represents a chance to win a 
prize. Tex. Occ. Code, § 2002.002(6).    If the Player of the Week drawing is a raffle, it 
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must be conducted in accordance with the Charitable Raffle Enabling Act (CREA) (Tex. 
Occ. Code, Chapter 2002). 
  
The Bingo Enabling Act (BEA), at Texas Occupations Code, § 2001.420(c), provides that 
“[a] a licensed authorized organization or other person may not award or offer to award a 
door prize with a value of more than $250.”  Therefore a licensed authorized organization 
or other person may award a door prize as long as the prize does not exceed the 
prescribed limit. As set out in your question, the proposed Player of the Week drawing 
does not appear to violate the $250 limit. 
  
Neither the BEA nor the Charitable Bingo Administrative Rules (Rules) includes a 
definition for “door prize.  Texas case law has not defined the term.  The Code 
Construction Act, Tex. Gov’t Code § 311, provides: 
  
§ 311.011.  COMMON AND TECHNICAL USAGE OF WORDS. 
  
(a)  Words and phrases shall be read in context and construed 
   according to the rules of grammar and common usage. 
(b)Words and phrases that have acquired a technical or particular 
meaning, 
   whether by legislative definition or otherwise, shall be construed 
   accordingly. 
Webster’s Ninth New Collegiate Dictionary defines “door prize” as “a prize awarded to 
the holder of a winning ticket passed out at the entrance to an entertainment or function.”  
Therefore, a prize can be considered a “door prize” only if attendance is the sole 
requirement for a chance to win the prize.  In regard to your specific question, a prize in a 
Player of the Week drawing would be a “door prize” only if any person in attendance was 
eligible to win, regardless of whether the person had paid to play bingo. 

  ______________________ 
  

SUMMARY 
  
Whether an organization can have a drawing as described in your question depends on 
whether the drawing would qualify as a raffle conducted in compliance with Tex. Occ. 
Code, Chapter 2002 or as a door prize in accordance with Tex. Occ. Code, § 2001.420(c). 
   If the drawing would qualify as neither, it would not be permissible. 

  _______________________ 
   
This advisory opinion cannot be construed as a tax ruling or otherwise interpretive of the 
Internal Revenue Code.  The information provided is completely limited to the context of 
the Bingo Enabling Act and the Charitable Bingo Administrative Rules. 
  
This advisory opinion is based on the laws, rules and regulations in effect at the time of 
its issuance.  All of the information provided herein is subject to change in law.  
  
This opinion is purely advisory in nature and is limited to the particular questions at issue 
and to the facts presented in the request.   Therefore, this opinion must not be relied upon 



as a previous determination regarding any conduct which is not substantially consistent 
with the opinions and facts stated in the request. 
  
Yours truly, 
  
   
William L. Atkins, Director 
Charitable Bingo Operations Division 
  
cc:   C. Tom Clowe, Jr., Chairman 
        James A. Cox, Jr., Commissioner 
        Kimberly L. Kiplin, General Counsel 
  
 


