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BAO # 2006-0316-0009
  
June 6, 2006 
  
Jeff Jalovec 
Applied Concepts, Inc. 
19668 Progress Drive 
Strongsville, Ohio   44149 
  
Re:  Bingo Equipment  
  
Dear Mr. Jalovec: 
  
This advisory opinion responds to your request which was received by the Texas Lottery 
Commission (Commission) on March 16, 2006. Below is your request. 
  
Would you please advise us of the Commission’s position concerning the playing of pick 
games with electronic bingo card minding systems.  These are electronic bingo card 
minding devices and/or point-of-sale systems.  I have reviewed the Administrative Code 
and am unclear as to the regulations(s) concerning this aspect of charitable gaming. 
  
In a letter dated March 21, 2006 the Commission requested additional information.  The 
Commission received additional information from you on April 11, 2006.   Below are 
pertinent portions of your response followed by the Commission’s answer. 
  
Our devices function as electronic bingo card minding devices (EBCMD’s) or electronic 
daubers . . . . 
  
The concept for the pick system works like any other pick system.  The POS (point of 
sale) would be equipped with a module that would scan the pick cards.  A customer 
would take a card, fill out the pick numbers he or she desires, and turn it in, in order to 
purchase a pick ticket.  Instead of filling out, the customer would also be able to choose a 
“quick pick” where a RNG (random number generator) will pick the numbers for them.  
Once the customer has the ticket, they can use it to play a pick game later in the session. 
  
ANSWER: 

http://www.txlottery.org/bingo/bingoviewOpinionRequest.cfm?RequestID=66


  
The “quick pick” feature of the system you described would not comply with the Bingo 
Enabling Act.  Specifically, Texas Occupations Code § 2001.409 (a) (1) provides: 
                                                                                                                                                
(a)  A person may not use a card-minding device: 
to generate or determine the random letters, numbers, or other symbols used in playing 
the bingo card played with the device’s assistance. 
  
In addition, Charitable Bingo Administrative Rule § 402.301(h)(1), which defines a 
player pick ems game, does not provide for player pick ems to be played utilizing a card 
minding-device.  § 402.301(h)(1) provides the following in regard to a player pick ems 
game. 
  
Player pick ems.  A game where a player selects his/her own numbers on a multi-part 
duplicated disposable bingo card/paper.  One copy is retained by the player and used as a 
bingo card/paper while the other copy is provided to the organization for verification 
purposes. 
  
The Bingo Enabling Act, Texas Occupations Code § 2001.055, provides that “[t]he 
Commission may by rule establish the number and type of bingo games that may be 
played during a bingo occasion.”  Charitable Bingo Administrative Rule § 402.301 
pertaining to Bingo Card/Paper provides in subsection (l) that the “. . . rule is applicable 
only to bingo/card paper . . . and shall not be applicable to the manufacture or use of 
card-minding devices addressed in § 402.302, with the exception of style of play as 
defined by this rule . . . .”   Thus, § 402.301(h) pertaining to style of play applies to card-
minding devices.   
  

______________________ 
  

SUMMARY 
  

The “quick pick” feature of the system as described in the request for a Bingo Advisory 
Opinion is prohibited by Texas Occupations Code §2001.409.  Charitable Bingo 
Administrative Rule § 402.301(h)(1) does not permit the playing of pick games with 
electronic bingo card minding systems. 

______________________ 
  
This advisory opinion cannot be construed as a tax ruling or otherwise interpretive of the 
Internal Revenue Code.  The information provided is completely limited to the context of 
the Bingo Enabling Act and the Charitable Bingo Administrative Rules. 
  
This advisory opinion is based on the laws, rules and regulations in effect at the time of 
its issuance.  All of the information provided herein is subject to change in law.  
  
This opinion is purely advisory in nature and is limited to the particular questions at issue 
and to the facts presented in the request.   Therefore, this opinion must not be relied upon 



as a previous determination regarding any conduct which is not substantially consistent 
with the opinions and facts stated in the request. 
  
Yours truly, 
  
  
  
William L. Atkins, Director 
Charitable Bingo Operations Division 
  
cc:   C. Tom Clowe, Jr., Chairman 
        James A. Cox, Jr., Commissioner 
        Kimberly L. Kiplin, General Counsel 
  
 


