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Summary: Section 2001.457 of the Bingo Enabling Act, sets forth the minimum amount, 
but does not prescribe the total amount that must be disbursed for charitable 
purposes. All net proceeds from bingo, not just the minimum amounts 
required by section 2001.457, must be devoted to charitable purposes. 
Attorney General Opinion JC-463 (2002), relies on the common-law rule that 
interest becomes part of the fund to which it accrues. Accordingly, interest 
becomes part of a bingo savings account and is subject to all requirements 
and restrictions that apply to funds in a bingo savings account.  
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Leon Brandt 
826 Strange Drive 
Richmond, TX  77469-3933 
  
Re:  Bingo Accounts  
  
Dear Mr. Brandt: 
  
This advisory opinion responds to your request which was received by the 
Texas Lottery Commission (Commission) on March 16, 2006. By letter dated 
March 26, 2006, you revised your request after the Commission requested 
additional information from you.  Below is your revised request, followed by 
the Commission’s response. 
  
Question 1. After a bingo session and all prizes have been awarded, the money 
is deposited as required by Bingo rules. Reasonable expenses are then deducted 
and the formula for the 35% charitable bingo is used and then quarterly 
distributions are made. Does the balance of this money ever become a general 
fund or does it remain forever in a 'Bingo' account?" 
  
Question 2. Money transferred from a Bingo checking account to a Bingo 
savings account and there to remain as an interest bearing savings. Can the 
interest be used in a General account or does this remain as a Bingo Income? 
  
RESPONSE: 
  

http://www.txlottery.org/bingo/bingoviewOpinionRequest.cfm?RequestID=67


Your first question appears to be based on an incorrect understanding of the 
requirements of the Bingo Enabling Act.  Several different provisions of the 
Bingo Enabling Act are relevant to the first question.  Section 2001.454 
provides that an organization that conducts bingo under the Bingo Enabling 
Act must devote all net proceeds to the organization’s charitable purposes.  The 
term “net proceeds” is defined as follows: 
(A)  in relation to the gross receipts from one or more bingo occasions, the 
amount remaining after deducting the reasonable sums necessarily and actually 
expended for expenses under Section 2001.458 and the fee on prizes under 
Section 2001.502;  and 
  
(B) in relation to the gross rent or other consideration received by a licensed 
authorized organization for the use of its premises, fixtures, or equipment by 
another license holder, the amount remaining after deducting the reasonable 
sums necessarily and actually expended for any janitorial services and utility 
supplies directly attributable to the use of the premises, fixtures, or equipment. 
Section 2001.002(18). 
  
A separate section, section 2001.457, sets out a formula for determining the 
minimum amount that must be disbursed for charitable purposes before the end 
of each quarter.  It does not prescribe the total amount that must be disbursed 
for charitable purposes. In short, the answer to the first question is that all net 
proceeds from bingo, not just the minimum amounts required by section 
2001.457, must be devoted to charitable purposes. 
 
The second question has to do with interest earned on a bingo savings account.  
See generally Texas Occupations Code § 2001.451 (an organization that 
conducts bingo may maintain an interest-bearing savings account).  The 
interest becomes part of the bingo savings account and is subject to all 
requirements and restrictions that apply to funds in a bingo savings account.  
Attorney General Opinion JC-463 (2002) (common-law rule is that interest 
becomes part of the fund to which it accrues). 
  
  

______________________ 
  

SUMMARY 
  
Section 2001.457 of the Bingo Enabling Act, sets forth the minimum amount, 
but does not prescribe the total amount that must be disbursed for charitable 
purposes.  All net proceeds from bingo, not just the minimum amounts required 
by section 2001.457, must be devoted to charitable purposes.  Attorney General 
Opinion JC-463 (2002), relies on the common-law rule that interest becomes 
part of the fund to which it accrues.   Accordingly, interest becomes part of a 
bingo savings account and is subject to all requirements and restrictions that 
apply to funds in a bingo savings account.  



  
  _______________________ 

   
This advisory opinion cannot be construed as a tax ruling or otherwise 
interpretive of the Internal Revenue Code.  The information provided is 
completely limited to the context of the Bingo Enabling Act and the Charitable 
Bingo Administrative Rules. 
  
This advisory opinion is based on the laws, rules and regulations in effect at the 
time of its issuance.  All of the information provided herein is subject to change 
in law.  
  
This opinion is purely advisory in nature and is limited to the particular 
questions at issue and to the facts presented in the request.   Therefore, this 
opinion must not be relied upon as a previous determination regarding any 
conduct which is not substantially consistent with the opinions and facts stated 
in the request. 
  
Yours truly, 
  
   
William L. Atkins, Director 
Charitable Bingo Operations Division 
  
cc:   C. Tom Clowe, Jr., Chairman 
        James A. Cox, Jr., Commissioner 
        Kimberly L. Kiplin, General Counsel 
  
   

 


