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Summary: An organization may use bingo funds to help an employee in need who is not a member 
pay for medical bills if the organization can prove that those costs are directed to a 
cause, deed or activity that is consistent with the federal tax exemption the organization 
obtained under 26 U.S.C. § 501 and are consistent with the Texas Occupations Code § 
2001.002 definition of non-profit organization. Whether the organization donates to the 
non-member employee directly or pays the non-member employee’s doctor or hospital 
on behalf of the employee, the organization must maintain records necessary to 
substantiate that the use of funds was for charitable purposes consistent with the 
federal tax exemption of the organization, Tex. Occ. Code § 2001.002, and Charitable 
Bingo Administrative Rule 402.502. The organization may not use bingo funds to help an 
employee in need pay for medical bills if the employee is a member of the organization. 
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Patricia Greenfield 
Greenfield Bingo Services 
P.O. Box 2065 
Weatherford, TX  76086 
  
Re:  Use of Bingo Funds  
  
Dear Ms. Greenfield: 
  
This advisory opinion responds to your request which was received by the Texas Lottery 
Commission (Commission) on April 3, 2006. Below is your request, followed by the 
Commission’s response. 
  
If part of an organization's charitable purpose is to help deserving citizens and the 
organization's members in need, can an organization use their charitable distributions to 
help an employee in need pay for medical bills? Does it matter if they donate to the 
employee directly or write a check directly to the doctor/hospital? If this employee is a 
member of the organization can they make a charitable distribution to her/him or on 
her/his behalf? 
  
ANSWER: 
  
Texas Occupations Code § 2001.453(a) provides that an organization may withdraw 
funds from the Bingo Account only for (1) payment of necessary and reasonable 
expenses incurred and paid in connection with the conduct of bingo, (2) charitable 
purposes, or (3) deposit into a bingo savings account pending disbursement to a 
charitable purpose. The issue presented by this request is whether the proposed uses of 
bingo funds would qualify as disbursements for charitable purposes. 
  

http://www.txlottery.org/bingo/bingoviewOpinionRequest.cfm?RequestID=69


Texas Occupations Code § 2001.454 provides: 
  
(a)  A licensed authorized organization shall devote to the charitable purposes of the 
organization its net proceeds of bingo and any rental of premises. 
(b)  Except as otherwise provided by law, the net proceeds derived from bingo and any 
rental of premises are dedicated to the charitable purposes of the organization only if 
directed to a cause, deed, or activity that is consistent with the federal tax exemption the 
organization obtained under 26 U.S.C. Section 501 and under which the organization 
qualifies as a nonprofit organization as defined by Section 2001.002.  If the organization 
is not required to obtain a federal tax exemption under 26 U.S.C. Section 501, the 
organization’s net proceeds are dedicated to the charitable purpose of the organization 
only if directed to a cause, deed, or activity that is consistent with the purposes and 
objectives for which the organization qualifies as an authorized organization under 
Section 2001.002. 
An organization may claim a charitable distribution if money derived from the net 
proceeds of bingo is directed to a cause, deed or activity that is consistent with the federal 
tax exemption of the organization and under which the organization qualifies as a 
nonprofit organization as defined by Texas Occupations Code § 2001.002.  Section 
2001.002(19) provides as follows: 
  
‘Nonprofit organization’ means an unincorporated association or a corporation that is 
incorporated or holds a certificate of authority under the Texas Non-Profit Corporation 
Act (Article 1396-1.01 et seq., Vernon’s Texas Civil Statutes).  The organization: 
  
(A)    may not distribute any of its income to its members, officers, or governing body, 
other than as reasonable compensation for services; and 
(B)  must have obtained tax exempt status under Section 501(c), Internal Revenue Code 
of 1986. 
Texas Occupations Code § 2001.455 states:  
  
A person given bingo proceeds for a charitable purpose may not use the donation: 
. . . 
(2) for a purpose that would not constitute a charitable purpose if the activity were 
conducted by the donor organization. 
  
Charitable Bingo Administrative Rule 16 TAC § 402.502 describes the type of 
information an organization must maintain to identify its charitable purpose and to 
substantiate its charitable distributions.  In addition, subsection (e) of the rule provides in 
pertinent part: 
  
(e) A use of net proceeds, which would not be considered as a cause, deed, or activity 
dedicated to the charitable purposes of the organization and not consistent with the 26 
U.S.C. Section 501 tax exemption of the organization or the purposes or objective for 
which the organization qualifies as an authorized organization, are any use of proceeds 
which: 
(1) inures to the benefit of any private shareholder, individual, officers, governing body 



or member other than as reasonable compensation for services rendered; 
(2) has no documentation to substantiate the use of net proceeds; or 
(3) does not further the organization's cause, deed or activity consistent with the federal 
tax exempt application or other written purposes furnished to the commission that are 
consistent with the organization's tax exemption. 
Thus, if the distribution of bingo proceeds was for the benefit of an individual listed in 
subsection (e)(1), if the organization did not maintain records to substantiate the use of 
proceeds, or if the distribution did not further the organization’s cause, deed or activity 
consistent with its tax exempt purpose, then the distribution would not be an allowable 
charitable distribution of proceeds derived from the conduct of bingo. 
  
Therefore, an organization may use bingo funds to help an employee in need who is not a 
member pay for medical bills if the organization can prove that those costs are directed to 
a cause, deed or activity that is consistent with the federal tax exemption the organization 
obtained under 26 U.S.C. § 501 and are consistent with the Texas Occupations Code § 
2001.002 definition of non-profit organization.  Whether the organization donates to the 
non-member employee directly or pays the non-member employee’s doctor or hospital on 
behalf of the employee, the organization must maintain records necessary to substantiate 
that the use of funds was for charitable purposes consistent with the federal tax 
exemption of the organization, Tex. Occ. Code § 2001.002, and Charitable Bingo 
Administrative Rule 402.502.  
  
To meet the § 2001.002 definition of non-profit organization, the organization may not 
distribute income to its own members except for reasonable compensation for services.  
Furthermore, Charitable Bingo Administrative Rule 402.502 provides that a use of net 
proceeds for the benefit of any member except as reasonable compensation for services 
rendered would not be considered as dedicated to the charitable purposes of the 
organization.  Therefore, the organization may not use bingo funds to help an employee 
in need pay for medical bills if the employee is a member of the organization.  
  

__________________ 
  

SUMMARY 
  

An organization may use bingo funds to help an employee in need who is not a member 
pay for medical bills if the organization can prove that those costs are directed to a cause, 
deed or activity that is consistent with the federal tax exemption the organization 
obtained under 26 U.S.C. § 501 and are consistent with the Texas Occupations Code § 
2001.002 definition of non-profit organization. Whether the organization donates to the 
non-member employee directly or pays the non-member employee’s doctor or hospital on 
behalf of the employee, the organization must maintain records necessary to substantiate 
that the use of funds was for charitable purposes consistent with the federal tax 
exemption of the organization, Tex. Occ. Code § 2001.002, and Charitable Bingo 
Administrative Rule 402.502.  The organization may not use bingo funds to help an 
employee in need pay for medical bills if the employee is a member of the organization.  
  



______________________ 
  
  

This advisory opinion cannot be construed as a tax ruling or otherwise interpretive of the 
Internal Revenue Code.  The information provided is completely limited to the context of 
the Bingo Enabling Act and the Charitable Bingo Administrative Rules. 
  
This advisory opinion is based on the laws, rules and regulations in effect at the time of 
its issuance.  All of the information provided herein is subject to change in law.  
  
This opinion is purely advisory in nature and is limited to the particular questions at issue 
and to the facts presented in the request.   Therefore, this opinion must not be relied upon 
as a previous determination regarding any conduct which is not substantially consistent 
with the opinions and facts stated in the request. 
  
Yours truly, 
  
  
  
William L. Atkins, Director 
Charitable Bingo Operations Division 
  
cc:   C. Tom Clowe, Jr., Chairman 
        James A. Cox, Jr., Commissioner 
        Kimberly L. Kiplin, General Counsel 
  
 


