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Summary: In response to your first question, the Commission is seeking an attorney general 
opinion on interpretation of Tex. Occ. Code § 2001.458 (b). Second, neither the Bingo 
Enabling Act nor Commission Charitable Bingo Administrative rules define the term 
“health benefit.” Therefore, it should be interpreted according to common usage. A 
determination of whether a particular expense falls within the meaning of the term 
would require review of a specific fact situation. Third, the Commission does not 
maintain information on whether licensed authorized organizations provide dependent 
health care insurance. No prior opinions have been issued on this matter. 
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BAO # 2006-0403-0015
  
June 2, 2006 
  
David Mandell 
BnaiBrith Youth Organization 
400 W. Illinois 
Suite 1550 
Midland, TX  79701-4359 
  
Re:  Use of Bingo Funds  
  
Dear Mr. Mandell: 
  
This advisory opinion responds to your request which was received by the Texas Lottery 
Commission (Commission) on April 3, 2006. Below is your request, followed by the 
Commission’s response. 
  
1.      What is the specific statutory prohibition under your rule 2001.458 (b)[1] that 
prohibits our charity from providing dependent health care insurance for our employees? 
  
2.      Under Section 2001.458 (b) we would request that the term “health benefit” be fully 
defined as to what that term specifically means, as well as what items of health care 
expense are allowed under that term and which are excluded so that in the future we have 
clarification on this matter. 
  
3.      Are there any other charitable bingo organizations licensed to play bingo in the 
State of Texas that provided dependent health care insurance, and have there been any 
prior opinions issued on this matter. 
  

  

http://www.txlottery.org/bingo/bingoviewOpinionRequest.cfm?RequestID=71
http://www.txlottery.org/bingo/bingoViewOpinion.cfm?OpinionID=66#_ftn1#_ftn1


  
  
  
  
  

______________________ 
  
  

SUMMARY 
  
In response to your first question, the Commission is seeking an attorney general opinion 
on interpretation of Tex. Occ. Code § 2001.458 (b).  Second, neither the Bingo Enabling 
Act nor Commission Charitable Bingo Administrative rules define the term “health 
benefit.”[2]   Therefore, it should be interpreted according to common usage.  A 
determination of whether a particular expense falls within the meaning of the term would 
require review of a specific fact situation.  Third, the Commission does not maintain 
information on whether licensed authorized organizations provide dependent health care 
insurance.   No prior opinions have been issued on this matter. 
  

______________________ 
  

   
This advisory opinion cannot be construed as a tax ruling or otherwise interpretive of the 
Internal Revenue Code.  The information provided is completely limited to the context of 
the Bingo Enabling Act and the Charitable Bingo Administrative Rules. 
  
This advisory opinion is based on the laws, rules and regulations in effect at the time of 
its issuance.  All of the information provided herein is subject to change in law.  
  
This opinion is purely advisory in nature and is limited to the particular questions at issue 
and to the facts presented in the request.   Therefore, this opinion must not be relied upon 
as a previous determination regarding any conduct which is not substantially consistent 
with the opinions and facts stated in the request. 
  
  
Yours truly, 
  
  
  
William L. Atkins, Director 
Charitable Bingo Operations Division 
  
cc:   C. Tom Clowe, Jr., Chairman 
        James A. Cox, Jr., Commissioner 
        Kimberly L. Kiplin, General Counsel 
 

http://www.txlottery.org/bingo/bingoViewOpinion.cfm?OpinionID=66#_ftn2#_ftn2


 

[1]  § 2001.458 is in the Texas Occupations Code (Bingo Enabling Act) rather than Commission rules. 
[2]  Any interested person may petition the Commission requesting adoption of a rule.  Petitions must be in 
   writing, should be filed with the general counsel, and must comply with the requirements set out in 
   Commission General Administration Rule 16 TAC § 403.110. 
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