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Summary: Consistent with Tex. Occ. Code §2001.458(a)(6), an organization may use funds derived 
from the conduct of bingo to make loan payments as items of expense for a facility in 
which bingo is conducted so long as the costs are reasonable and necessary to the 
conduct of bingo and the costs are paid out of the bingo account. If the facility is not 
used to conduct bingo, then an organization may not claim that the loan payments are 
reasonable and necessary costs to conduct bingo. If the facility is used to conduct bingo 
and non-bingo activities, then it would be necessary to separate the loan costs related to 
the conduct of bingo from the loan expenses related to the non-bingo activities. In 
addition, consistent with Tex. Occ. Code §2001.454, if the organization can prove that 
the loan costs associated with non-bingo activities are directed to a cause, deed or 
activity that is consistent with the federal tax exemption the organization obtained 
under 26 U.S.C. Section 501 and with the Tex. Occ. Code § 2001.002 definition of non-
profit organization, then those costs may be recognized as a charitable distribution and 
therefore an allowable use of funds derived from the conduct of bingo.  
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June 23, 2006 
  
Al Cervantes, Project Chairman 
San Felipe Lions Club 
P.O. Box 281 
Del Rio, TX  78840 
  
Re:  Use of Bingo Proceeds  
  
Dear Mr. Cervantes: 
  
This advisory opinion responds to your request which was received by the Texas Lottery 
Commission (Commission) on April 21, 2006.   You requested an opinion about whether 
the San Felipe Lions Club may use bingo proceeds to pay off a loan acquired to build a 
new facility. 
  
ANSWER: 
  
Tex. Occ. Code §2001.453(a) provides that an organization may withdraw funds from the 
bingo account only for payment of necessary and reasonable expenses incurred and paid 
in connection with the conduct of bingo, charitable purposes, or deposit into a bingo 
savings account.  If the organization designates funds to pay for reasonable and necessary 
expenses related to the conduct of bingo pursuant to Tex. Occ. Code §2001.458, then 
payment should be made out of the organization’s bingo account. 
  
Tex. Occ. Code §2001.458(a)(6) provides in pertinent part: 
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(a) An item of expense may not be incurred or paid in connection with the conduct of 
bingo except an expense that is reasonable or necessary to conduct bingo, including an 
expense for: 
            . . . 
(6) stated rental or mortgage and insurance expenses. 
            
If the facility identified in your letter is used to conduct licensed bingo occasions, then 
your organization may choose to make loan payments out of its bingo account.  If the 
facility is not used to conduct licensed bingo occasions, then your organization may not 
claim that the loan payments are reasonable and necessary costs to conduct bingo.  Thus, 
those costs would not be allowable as an item of expense under Tex. Occ. 
Code, §2001.458.  If the facility is used to conduct licensed bingo and non-bingo 
activities, then it would be necessary to separate the loan costs related to the conduct of 
bingo from the loan expenses related to the non-bingo activities.  In addition, the 
organization must maintain records necessary to substantiate the loan payment items of 
expense related to the conduct of bingo. 
  
It may be possible that the loan costs related to non-bingo activities may be paid with 
funds derived from bingo.  Tex. Occ. Code §2001.454 provides: 
  
(a)  A licensed authorized organization shall devote to the charitable purposes of the 
organization its net proceeds of bingo and any rental of premises. 
  
(b)  Except as otherwise provided by law, the net proceeds derived from bingo and any 
rental of premises are dedicated to the charitable purposes of the organization only if 
directed to a cause, deed, or activity that is consistent with the federal tax exemption the 
organization obtained under 26 U.S.C. Section 501 and under which the organization 
qualifies as a nonprofit organization as defined by Section 2001.002.  If the organization 
is not required to obtain a federal tax exemption under 26 U.S.C. Section 501, the 
organization’s net proceeds are dedicated to the charitable purpose of the organization 
only if directed to a cause, deed, or activity that is consistent with the purposes and 
objectives for which the organization qualifies as an authorized organization under 
Section 2001.002. 
  
An organization may claim a charitable distribution if money derived from the net 
proceeds of bingo is directed to a cause, deed or activity that is consistent with the federal 
tax exemption of the organization and with the Tex. Occ. Code § 2001.002 definition of 
non-profit organization.  If the organization can prove that the loan costs associated with 
non-bingo activities are directed to a cause, deed or activity that is consistent with the 
federal tax exemption the organization obtained under 26 U.S.C. Section 501 and with 
the Tex. Occ. Code § 2001.002 definition of non-profit organization, then those costs 
may be recognized as a charitable distribution and therefore an allowable use of funds 
derived from the conduct of bingo.  The organization must maintain records necessary to 
substantiate that the use of funds is directed to a cause, deed or activity that is consistent 
with the federal tax exemption of the organization and with the Tex. Occ. Code § 
2001.002 definition of non-profit organization.  



  
______________________ 

  
SUMMARY 

  
Consistent with Tex. Occ. Code §2001.458(a)(6), an organization may use funds derived 
from the conduct of bingo to make loan payments as items of expense for a facility in 
which bingo is conducted so long as the costs are reasonable and necessary to the conduct 
of bingo and the costs are paid out of the bingo account. If the facility is not used to 
conduct bingo, then an organization may not claim that the loan payments are reasonable 
and necessary costs to conduct bingo.  If the facility is used to conduct bingo and non-
bingo activities, then it would be necessary to separate the loan costs related to the 
conduct of bingo from the loan expenses related to the non-bingo activities.    In addition, 
consistent with Tex. Occ. Code §2001.454, if the organization can prove that the loan 
costs associated with non-bingo activities are directed to a cause, deed or activity that is 
consistent with the federal tax exemption the organization obtained under 26 U.S.C. 
Section 501 and with the Tex. Occ. Code § 2001.002 definition of non-profit 
organization, then those costs may be recognized as a charitable distribution and 
therefore an allowable use of funds derived from the conduct of bingo.  
  
  

______________________ 
  
  
This advisory opinion cannot be construed as a tax ruling or otherwise interpretive of the 
Internal Revenue Code.  The information provided is completely limited to the context of 
the Bingo Enabling Act and the Charitable Bingo Administrative Rules. 
  
This advisory opinion is based on the laws, rules and regulations in effect at the time of 
its issuance.  All of the information provided herein is subject to change in law.  
  
This opinion is purely advisory in nature and is limited to the particular questions at issue 
and to the facts presented in the request.   Therefore, this opinion must not be relied upon 
as a previous determination regarding any conduct which is not substantially consistent 
with the opinions and facts stated in the request. 
  
Yours truly, 
  
  
  
William L. Atkins, Director 
Charitable Bingo Operations Division 
  
cc:   C. Tom Clowe, Jr., Chairman 
        James A. Cox, Jr., Commissioner 
        Kimberly L. Kiplin, General Counsel  



 


