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Summary: Bingo funds may not be utilized to pay a bingo operator for 
vacation time.  
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Rogerio I. Rabago, Trustee 
Knights of Columbus, Council # 5967 
8527 Adirondack Trail 
Austin,  Texas  78759-7918 
  
Re:  Bingo Expenses  
  
Dear Mr. Rabago: 
  
This advisory opinion responds to your request which was received by the 
Texas Lottery Commission on November 28, 2005, regarding bingo expenses. 
Below is your question followed by the Commission’s answer. 
  
Can the “Primary Operator” and the other Bingo Operators be paid for 
“Vacation Time” days? 
  
ANSWER: 
  
Bingo funds may not be utilized to pay a bingo operator for vacation time days. 
Texas Occupations Code §2001.453(a) provides that an organization may 
withdraw funds from the bingo account only for (1) payment of necessary and 
reasonable expenses incurred and paid in connection with the conduct of bingo, 
(2) charitable purposes, or (3) deposit into a bingo savings account pending 
disbursement to a charitable purpose. Because your question does not relate to 
a distribution for charitable purposes, the issue is whether the proposed use of 
bingo funds would be for necessary and reasonable expenses incurred and paid 
in connection with the conduct of bingo. 
  
Neither the Bingo Enabling Act (BEA) nor the Bingo Administrative Rules 
directly address whether a bingo operator may be paid for vacation time or 
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otherwise. Read as whole, however, the BEA indicates a legislative intent that 
payments to an operator are not necessary and reasonable expenses that may be 
paid from an organization’s bingo account. 
Texas Occupations Code §2001.002 (19) addresses payments to members.[1]  In 
defining “nonprofit organization,” it provides as follows: 
  
. . . The organization: 
  
(A)   may not distribute any of its income to its members, officers, or 
      governing body, other than as reasonable compensation for services; 
. . . 
  
Thus, the section provides the general principle that an organization may not 
distribute income to its members and then provides an exception for 
“reasonable compensation for services.”  The exception raises the question of 
what is meant by “services.”   
  
The BEA does not define “services.”  However, Tex. Occ. Code § 
2001.453(a)(1) provides:  
  
A licensed authorized organization may draw a check on its bingo 
account only for: 
(1)   the payment of necessary and reasonable bona fide expenses, 
  including compensation of personnel, as permitted under 
  Section 2001.458 incurred and paid in connection with the conduct 
  of bingo; 
. . . 
(Emphasis added) 
  
Thus, § 2001.453(a)(1) points to § 2001.458 for further guidance on 
compensation of personnel.   § 2001.458 (a) provides the following: 
  
            (a)  An item of expense may not be incurred or paid in connection 
      with the conduct of bingo except an expense that is reasonable or 
       necessary to conduct bingo, including an expense for: 
     (1)  advertising, including the cost of printing bingo gift certificates; 
                (2)  security; 
                 (3)  repairs to premises and equipment; 
                (4)  bingo supplies and equipment; 
                (5)  prizes; 
                (6)   stated rental or mortgage and insurance expenses; 
                 (7)  bookkeeping, legal, or accounting services related to bingo; 
(8)     fees for callers, cashiers, ushers, janitorial services, and utility 
       supplies and services; 
(9)     license fees; 
(10)   attending a bingo seminar or convention required under Section 
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        2001.107; and 
(11)   debit card transaction fees. 
. . . . 
  
Notably, the listing does not include expenses for operators.  Although § 
2001.458 does not limit reasonable or necessary expenses to only those it 
includes, the omission indicates statutory intent.  Certainly, the Legislature was 
aware that organizations might designate members to perform as operators.  In 
fact, Tex. Occ. Code § 2001.411 pertaining to Persons Operating or 
Conducting Bingo provides the following: 
  
(a)     Except as provided by this section, a person other than a bona fide 
       member of a licensed authorized organization may not conduct, 
      promote, or administer, or assist in conducting, promoting, or 
      administering bingo. 
  
A reasonable interpretation of the BEA as a whole leads to the conclusion that 
bingo funds may not be utilized to pay a bingo operator for vacation time.  
  
  ______________________ 
  
SUMMARY 
  
Bingo funds may not be utilized to pay a bingo operator for vacation time. 
  _______________________ 
   
This advisory opinion cannot be construed as a tax ruling or otherwise 
interpretive of the Internal Revenue Code.  The information provided is 
completely limited to the context of the Bingo Enabling Act and the Charitable 
Bingo Administrative Rules. 
  
This advisory opinion is based on the laws, rules and regulations in effect at the 
time of its issuance.  All of the information provided herein is subject to change 
in law.  
  
This opinion is purely advisory in nature and is limited to the particular 
questions at issue and to the facts presented in the request.   Therefore, this 
opinion must not be relied upon 
as a previous determination regarding any conduct which is not substantially 
consistent with the opinions and facts stated in the request. 
  
Yours truly, 
  
  
  
William L. Atkins, Director 



Charitable Bingo Operations Division 
  
cc:   C. Tom Clowe, Jr., Chairman 
        James A. Cox, Jr., Commissioner 
        Kimberly L. Kiplin, General Counsel 
 
 

 
[1] This opinion does not address the question of whether bingo funds may be used to pay 
vacation time for personnel other than operators. 
   

 

http://www.txlottery.org/bingo/bingoViewOpinion.cfm?OpinionID=52#_ftnref1#_ftnref1

