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Summary: A charitable organization may not play a form of keno during intermissions or 
between games of bingo during a bingo occasion. 
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January 30, 2006 
  
Gary Capshaw 
Senior Vice Commander 
VFW Post 2773 
P.O. Box 171 
Denison, Texas  75021 
  
Re:  Bingo Activities  
  
Dear Mr. Capshaw: 
  
This advisory opinion responds to your request which was received by the Texas Lottery 
Commission (Commission) on December 1, 2005. Below are your questions followed by 
the Commission’s answer. 
  
1. May a charitable organization play a form of keno (using the bingo ball machine to 
draw numbers) during intermissions or between games of bingo during a regularly 
scheduled event as long as: 
   
A.     It is conducted entirely in-house among customers only, 
B.     The payout, plus the bingo payout, does not exceed the maximum, 
C.     The payout per game does not exceed 10 times the amount it costs customers to 
play the game. 
  
2. If cash prizes are illegal, could keno be played for non-cash prizes and could those 
prizes be purchased from the bingo account. 
  
ANSWER: 
  
Texas Occupations Code §2001.416(a) provides that “[a] game of chance other than 
bingo or a raffle . . . may not be conducted or allowed during a bingo occasion.”  Thus, 
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response to your questions requires consideration of the following issues. 
  
1.      Is keno a game of chance other than bingo or a raffle? 
2.      What is a bingo occasion?  
  
First, keno is a game of chance other than bingo or a raffle.   Texas Occupations Code 
§2001.551(a) defines “bingo” as a specific game of chance . . . in which prizes are 
awarded on the basis of designated numbers or symbols on a card conforming to numbers 
or symbols selected at random . . . .    
The Charitable Raffling Enabling Act §2002.002 (6) defines a raffle ast the award of one 
or more prizes by chance at a single occasion among a single pool or group of persons 
who have paid or promised a thing of value for a ticket that represents a chance to win a 
prize.  The statutes do not define “keno.”  When a statute does not define a term, the 
term’s ordinary meaning is applied. Tex. Att’y Gen. Op. No. JC-0480 (2002).   Merriam 
Webster Online defines “keno” as “a game resembling bingo.”[1]   According to common 
understanding, keno is like bingo in that it is a game utilizing numbers. Unlike bingo, the 
keno player picks the numbers for his or her ticket.   The amount of numbers the player 
originally picked that match winning numbers of a particular drawing will determine if 
the player wins any money.  Thus, keno is a game of chance that is distinct from bingo or 
a raffle.  The Attorney General concluded in Attorney General Opinion JC-0449 that 
§2001.416 prohibits all “games of chance” except bingo, a raffle, and “an amusement 
machine that is not a gambling device” during a bingo occasion.  Tex. Att’y Gen. Op. No. 
JC-0449 (2002). 
Second, Texas Occupations Code §2001.002(6) provides the following definition: 
  
"Bingo occasion" means all activities incident to the conduct of a series of bingo games 
by a licensed authorized organization, including the organization's licensed times and any 
preparatory or concluding activities incident to the conduct of bingo. 
  
Furthermore, the Attorney General has addressed the meaning of “bingo occasion.”  
“Bingo occasion”   “. . . means a gathering for the purpose of playing bingo. The time of 
a bingo occasion includes times before, during, between, and after bingo games.”  Tex. 
Att’y Gen. Op. No. JM-844 (1988).  These definitions encompass the fact scenario 
presented in your question. 
Therefore, the first question you present falls within the prohibition of Texas Occupations 
Code §2001.416(a).  An organization’s playing keno during intermissions or between 
games of bingo during a regularly scheduled event is prohibited by Texas Occupations 
Code §2001.416(a).[2]   Because the response to your first question is negative, the second 
question is not addressed. 
  

  ______________________ 
  

SUMMARY 
  
A charitable organization may not play a form of keno during intermissions or between 
games of bingo during a bingo occasion. 
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  _______________________ 

   
This advisory opinion cannot be construed as a tax ruling or otherwise interpretive of the 
Internal Revenue Code.  The information provided is completely limited to the context of 
the Bingo Enabling Act and the Charitable Bingo Administrative Rules. 
  
This advisory opinion is based on the laws, rules and regulations in effect at the time of 
its issuance.  All of the information provided herein is subject to change in law.  
  
This opinion is purely advisory in nature and is limited to the particular questions at issue 
and to the facts presented in the request.   Therefore, this opinion must not be relied upon 
as a previous determination regarding any conduct which is not substantially consistent 
with the opinions and facts stated in the request. 
  
Yours truly, 
  
  
  
William L. Atkins, Director 
Charitable Bingo Operations Division 
  
cc:   C. Tom Clowe, Jr., Chairman 
        James A. Cox, Jr., Commissioner 
        Kimberly L. Kiplin, General Counsel 
 
 

[1] m-w.com/dictionary/keno 
[2]   Moreover, the activity you describe could violate Texas Penal Code § 47.03 pertaining to Gambling 
    Promotion. 
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