
 
 
 
 
 

CERTIFIED MAIL NO.  7004 1350 0000 5061 8679 
RETURN RECEIPT REQUESTED 

  
  

BAO # 2007-0921-0001 
  
November 28, 2006 
 
Mr. Din Dillingham 
Elks Lodge #1480 
Box 352 
Breckenridge, TX  76424 
  
Re:  Use of Bingo Funds 
  
Dear Mr. Dillingham: 
  
This advisory opinion responds to your request, which was received by the Texas Lottery 
Commission (Commission) on September 21, 2006. Below is your request, followed by the 
Commission’s response. 
  

I am a new bingo operator for Breckenridge Elks Lodge #1480 in Breckenridge, 
Texas; License #1-75-0693805-3.  We have a woman having major surgery and 
no insurance asking us to help with her medical bills.  Can we pay out of our 
bingo fund?  Also, the National Elks Organization has a fund called the Elks 
National Foundation.  This fund finances activities for handicapped children.  Can 
we donate to that from bingo funds? 

 
ANSWER: 
  
Texas Occupations Code § 2001.453(a) provides that a licensed organization may withdraw 
funds from the Bingo Account only for (1) payment of necessary and reasonable expenses 
incurred and paid in connection with the conduct of bingo, (2) charitable purposes, or (3) deposit 
into a bingo savings account pending disbursement to a charitable purpose. The issue presented 
by this request is whether the proposed uses of bingo funds would qualify as disbursements for 
charitable purposes.  
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Texas Occupations Code § 2001.454 provides: 
  

(a)  A licensed authorized organization shall devote to the charitable purposes of 
the organization its net proceeds of bingo and any rental of premises. 
 
(b)  Except as otherwise provided by law, the net proceeds derived from bingo 
and any rental of premises are dedicated to the charitable purposes of the 
organization only if directed to a cause, deed, or activity that is consistent with the 
federal tax exemption the organization obtained under 26 U.S.C. Section 501 and 
under which the organization qualifies as a nonprofit organization as defined by 
Section 2001.002.  If the organization is not required to obtain a federal tax 
exemption under 26 U.S.C. Section 501, the organization’s net proceeds are 
dedicated to the charitable purpose of the organization only if directed to a cause, 
deed, or activity that is consistent with the purposes and objectives for which the 
organization qualifies as an authorized organization under Section 2001.002. 

 
A licensed authorized organization may claim a charitable distribution if money derived from the 
net proceeds of bingo is directed to a cause, deed or activity that is consistent with the federal tax 
exemption of the licensed authorized organization and under which the licensed authorized 
organization qualifies as a nonprofit organization as defined by Texas Occupations Code § 
2001.002(19).1  Under this definition, the organization: 
  

(A)    may not distribute any of its income to its members, officers, or governing 
body, other than as reasonable compensation for services; and 
 
(B)  must have obtained tax exempt status under Section 501(c), Internal Revenue 
Code of 1986. 

 
The Texas Constitution requires that all proceeds from bingo be spent in Texas for the charitable 
purposes of the organization. Tex. Const. art. III, § 47(b)(1).  Additionally, a person given bingo 
proceeds for a charitable purpose may not use the donation “for a purpose that would not 
constitute a charitable purpose if the activity were conducted by the donor organization.” Tex. 
Occ. Code § 2001.455.  Charitable Bingo Administrative Rule 16 TAC §402.502 describes the 
type of information a licensed authorized organization must maintain to identify its charitable 
purpose and to substantiate its charitable distributions.  The rule further clarifies the uses of 
proceeds that would not be considered dedicated to charitable purposes. 
 
You first ask whether you may use bingo funds to assist someone with medical expenses.  Upon 
review of the provisions set out above, the Commission determined in Bingo Advisory Opinion 
#2006-0403-0012 that: 

                                                 
1 Section 2001.002(19) defines “nonprofit organization” to mean “an unincorporated association” or “a corporation 
that is incorporated or holds a certificate of authority under the Texas Non-profit Corporation Act.” The provisions 
of that act have been recodified in the Texas Business Organization Code. 
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[A]n organization may use bingo funds to help an employee who is not a member 
pay for medical bills if the organization can prove that those costs are directed to 
a cause, deed or activity that is consistent with the federal tax exemption the 
organization obtained under 26 U.S.C. § 501 and are consistent with the Texas 
Occupations Code § 2001.002 definition of non-profit organization.  Whether the 
organization donates to the non-member employee directly or pays the non-
member employee’s doctor or hospital on behalf of the employee, the 
organization must maintain records necessary to substantiate that the use of funds 
was for charitable purposes consistent with the federal tax exemption of the 
organization, Tex. Occ. Code § 2001.002, and Charitable Bingo Administrative 
Rule 402.502.  

  
Because the use of proceeds to benefit members of a licensed authorized organization is strictly 
prohibited, however, the opinion specifically stated: “The organization may not use bingo funds 
to help an employee in need pay for medical bills if the employee is a member of the 
organization.” 
 
Although your request does not indicate whether the person seeking assistance with medical bills 
is an employee, the analysis is the same.  As long as the person is not a member of the licensed 
authorized organization and the use of the funds is consistent with the charitable purposes of the 
organization under its federal tax exemption, bingo funds may be used to help pay the person’s 
medical bills.  Applicable reporting requirements will still apply. 
 
You next ask if donations from bingo funds may be made to the Elks National Foundation. 
Although we do not know the particular nature of the National Foundation, it is possible that 
bingo funds could be donated to the Foundation as a charitable distribution if the following 
criteria are met: 
 

(1) the licensed authorized organization can prove that the expenses are directed to a 
cause, deed or activity that is consistent with the federal tax exemption the licensed 
authorized organization obtained under 26 U.S.C. Section 501; 
 

(2)  the expenses are consistent with the Section 2001.002 definition of non-profit 
organization; and 
 

(3) the licensed authorized organization can document that the National Foundation 
distributes funds in an amount equal or greater to the amount of funds donated from 
bingo proceeds for its charitable purposes in Texas.   

 
As noted above, the licensed authorized organization must maintain records necessary to 
substantiate (1) that the use of funds is directed to a cause, deed or activity that is consistent with 
the federal tax exemption of the licensed authorized organization, and (2) that the proceeds are 
ultimately used for its charitable purposes in Texas. 
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___________________ 

 
SUMMARY 

 
If the licensed authorized organization can prove that the use of bingo funds is directed to a 
cause, deed or activity that is consistent with the federal tax exemption the licensed authorized 
organization obtained under 26 U.S.C. § 501 and is consistent with the Texas Occupations Code 
§ 2001.002 definition of non-profit organization, the licensed authorized organization may pay 
the medical expenses for a person who is not a member and can make a donation to a National 
Foundation to help disabled children. The licensed authorized organization must maintain 
records necessary to substantiate 1) that the use of funds was for charitable purposes consistent 
with the federal tax exemption of the licensed authorized organization, and (2) that the proceeds 
were ultimately used to support the licensed authorized organization’s charitable purposes in 
Texas. Tex. Const. art. III, § 47(b)(1); Tex. Occ. Code § 2001.002; Charitable Bingo 
Administrative Rule 402.502.   

______________________ 
 

  
This advisory opinion cannot be construed as a tax ruling or otherwise interpretive of the Internal 
Revenue Code.  The information provided is completely limited to the context of the Bingo 
Enabling Act and the Charitable Bingo Administrative Rules. 
  
This advisory opinion is based on the laws, rules and regulations in effect at the time of its 
issuance.  All of the information provided herein is subject to change in law.  
  
This opinion is purely advisory in nature and is limited to the particular questions at issue and to 
the facts presented in the request.   Therefore, this opinion must not be relied upon as a previous 
determination regarding any conduct which is not substantially consistent with the opinions and 
facts stated in the request. 
  
Yours truly, 
  
  
  
Philip D. Sanderson, Assistant Director 
Charitable Bingo Operations Division 
  
cc:   C. Tom Clowe, Jr., Chairman 
        James A. Cox, Jr., Commissioner 
        Anthony J. Sadberry, Executive Director 
        Kimberly L. Kiplin, General Counsel 
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