
 
 
 
 
 

CERTIFIED MAIL NO.  7004 1350 0000 5061 8693 
RETURN RECEIPT REQUESTED 

  
  

BAO # 2007-1002-0003 
  
December 1, 2006 
       
Detective Shane Denham 
White Settlement Police Department 
8900 Clifford Street 
White Settlement, Texas 76108 
  
Re:  Bingo Receipts 
  
Dear Detective Denham: 
  
This advisory opinion responds to your request which was received by the Texas Lottery 
Commission (Commission) on October 4, 2006.   You requested an opinion about 
whether the Bingo Enabling Act (BEA) (Tex. Occ. Code Ch. 2001) permits a person to 
use a “plastic card”1 to purchase bingo products such as bingo paper or daubers. 
 
ANSWER: 
  
All payment for the purchase of bingo paper must comply with relevant provisions of the 
BEA and Charitable Bingo Administrative Rules (16 TAC Ch. 402) (Rule(s)).  Bingo 
paper is bingo equipment.2  Payment for purchase of bingo paper is a transaction covered 
by Tex. Occ. Code §2001.414(b) which provides, “An organization conducting bingo 

                                                 
1 In your request, you provide the following explanation of what is meant by a “plastic card:” 
 

“A customer enters the bingo hall and, using a vending type machine, inserts 
money, and is issued a plastic game card with that amount of cash on the card.  
The customer then plays any of the electronic machines that are available.  As the 
customer wins or loses, points are added or deducted from their total.  At the end 
of playing, the customer hits a button and the points are transferred back to the 
plastic game card.  The customer can then take this game card to the cashier 
window and redeems the points for bingo papers or daubers (example $5 in 
points earns you $4 in papers or daubers).  The customer receives no change or 
cash for the points on the card.  . . . The customer may also exchange points for 
snack bar items, again with no change ever being received . . . .” 
 

2  See Rule 301(a)(2) defining bingo card/paper and Tex. Occ. Code §2001.002(5)(A)(iv) 
   definition of bingo equipment. 
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must record on a cash register all transactions for which it receives bingo gross receipts . . 
. .”  In addition, Tex. Occ. Code §2001.451 pertaining to bingo accounts provides the 
following: 

. . . 
 
(b) A licensed authorized organization shall deposit in the bingo account 
all funds derived from the conduct of bingo, less the amount awarded as 
cash prizes . . . . Except as provided by Subsection (b-1), a deposit must be 
made not later than the next business day after the day of the bingo 
occasion on which the receipts were obtained.   
 
(b-1) A licensed authorized organization may deposit funds derived from 
the conduct of bingo that are paid through a debit card transaction in the 
bingo fund not later than 72 hours after the transaction. 

 . . . 
 
Use of a plastic card, other than a debit card, for purchase of bingo paper would not 
comply with requirements of Tex. Occ. Code §§2001.414(b) and 2001.451 because it 
would not allow the organization to record on a cash register all transactions for which it 
receives bingo gross receipts or to deposit funds in the bingo account as required. 
 
The BEA does not regulate a bingo customer’s purchase of bingo daubers3 or snack bar 
items.   

______________________ 
 

SUMMARY 
 

Use of a plastic card, other than a debit card, for purchase of bingo paper would not 
comply with requirements of Tex. Occ. Code §§2001.414(b) and 2001.451 because it 
would not allow the organization to record on a cash register all transactions for which it 
receives bingo gross receipts or to deposit funds in the bingo account as required. The 
BEA does not regulate a bingo customer’s purchase of bingo daubers or snack bar items. 
 

______________________ 
  
This advisory opinion cannot be construed as a tax ruling or otherwise interpretive of the 
Internal Revenue Code.  The information provided is completely limited to the context of 
the Bingo Enabling Act and the Charitable Bingo Administrative Rules. 
  
This advisory opinion is based on the laws, rules and regulations in effect at the time of 
its issuance.  All of the information provided herein is subject to change in law.  
  
This opinion is purely advisory in nature and is limited to the particular questions at issue 
and to the facts presented in the request.   Therefore, this opinion must not be relied upon 

                                                 
3  Bingo daubers are not included in the BEA definition of bingo equipment.  Tex. Occ. Code 
§2001.002(5). 
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as a previous determination regarding any conduct which is not substantially consistent 
with the opinions and facts stated in the request. 
  
Yours truly, 
  
  
  
Philip D. Sanderson, Assistant Director 
Charitable Bingo Operations Division 
  
cc:   C. Tom Clowe, Jr., Chairman 
        James A. Cox, Jr., Commissioner 
        Anthony J. Sadberry, Executive Director 
        Kimberly L. Kiplin, General Counsel 
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