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Re:  Bingo Advisory Opinion Request No. 2014-0227-0002
Dear Mr. Keller:

This Bingo Advisory Opinion is in response to your February 27, 2014 e-mail posing the
following questions:

The Bingo Enabling Act does not address routing of computers from one bingo
hall to another. But it does address premises. "Premises" defined by the TLC-
"Premises" means the area subject to the direct control of and actual use by a
licensed authorized organization or group of licensed authorized organizations to
conduct bingo. The term includes a location or place. Here is the definition of
"Public Property"- that which is dedicated to the use of the public and/or that over
which the state has dominion and control. When a bingo hall transports their
electronic units from one location to another location during this transport when
and if the vehicle gets onto a public road the bingo equipment is no longer on the
premises under the charities control. At this point only a distributor or
manufacturer can reinstall these electronic units. HB1474 section 20 section
2001.313 (b) an individual listed in the registry may be involved in the conduct of
bingo or act as an operator at any location at which bingo is lawfully conducted.

Questions?-

1.) Does all bingo equipment and supplies have to be under the direct control of
the charities?

2.) Who is responsible for these units during transportation? Would it have to be a
charity employee licensed by the TLC?

3.) Is it permissible for a unit to pay an employee of the unit from their bingo
bank account for work performed by that individual off premise of the bingo hall?

4.) If during the routing process the bingo electronics become [compromised)]
(meaning being altered so that a unit can play more than 66 cards or tampered
with in anyway) who would be held responsible?
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ANSWER:

Subsection 2001.407(e) of the Bingo Enabling Act (*Act”) generally provides that a licensed
authorized organization may not obtain by purchase or otherwise bingo equipment or supplies
from a person other than a licensed distributor.! The Act does not, however, address the extent
of control that a licensed authorized organization must exercise over bingo equipment or supplies
it has obtained from a licensed distributor. The Texas Lottery Commission’s (“Commission”)
administrative rules do provide that all bingo equipment is subject to inspection at any time by a
representative of the Commission, and that a licensed authorized organization has a continuing
responsibility to ensure that all bingo equipment used by that organization is in proper working
condition. 16 Tex. Admin. Code § 402.200(b)(1). Therefore, a licensed authorized organization
must maintain a sufficient level of control over all bingo equipment it uses to ensure that
Commission representatives may inspect the equipment at any time and that the equipment is in
proper working condition. Licensed authorized organizations that are members of a bingo
accounting unit must maintain this same level of control over bingo equipment.

The Commission’s rules provide that particular card-minding devices may be used at multiple
bingo premises. See id. § 402.326(c). But neither the Act nor the Commission’s rules directly
address the transport of card-minding devices between bingo premises. In the absence of such
direction in the Act or rules, it is our opinion that either the licensed authorized organization(s)
that use the card-minding devices at either premises or the licensed distributor that leases the
card-minding devices may transport the devices between bingo premises.2 The licensed
authorized organization(s) or distributor transporting the devices is responsible for the devices
during transport and must ensure that the devices are in proper working condition.

A bingo accounting unit is “two or more licensed authorized organizations that conduct bingo at
the same location joining together to share revenues, authorized expenses, and inventory related
to bingo operations.” Tex. Occ. Code § 2001.431(1). Section 2001.435 of the Act provides for
the establishment and maintenance of a unit’s bingo account, and rule 402.203(i)(1) requires that
a unit’s bingo account be maintained in compliance with the same provisions of the Act and rules
applicable to a licensed authorized organization. Therefore, funds deposited into a unit’s bingo
account generally may only be used for: (1) the payment of necessary or reasonable bona fide
expenses, including compensation of personnel, incurred and paid in connection with the conduct
of bingo; and (2) the distribution of funds to the accounts of the unit’s individual members. See
id. § 2001.435(c). The Act permits a unit to pay an employee for work performed in connection
with the conduct of bingo from the unit bank account. There is no statute or rule that requires
such work to be performed on the bingo premises.

As previously stated, a licensed authorized organization has a continuing responsibility to ensure
that all bingo equipment used by that organization is in proper working condition. If any bingo

' A licensed authorized organization may purchase bingo cards or used bingo flash boards or blowers from another
licensed authorized organization, provided that the Commission consents to the sale. Tex. Occ. Code § 2001.407(f).

* Costs associated with the transport of the devices that are paid with bingo account funds must still qualify as
“necessary or reasonable bona fide expenses . . . incurred and paid in connection with the conduct of bingo[.]” Tex.
Occ. Code § 2001.453,
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equipment, such as card-minding devices. becomes compromised (e.g. not in compliance with
applicable statutes and rules) or is modified in an unauthorized fashion, that equipment would no
longer be in proper working condition. The licensed authorized organization that uses the
equipment may bear some responsibility in that situation. Other individuals or entities, including
those transporting the equipment between premises, may also be held responsible, depending on
the facts of a particular case. See, e.g, 16 Tex. Admin. Code § 402.328(d) (delineating a
manufacturer’s, distributor’s, and licensed authorized organization’s responsibilities upon
detecting or discovering any defect, malfunction, or problem with a card-minding system).
Ultimately, the Commission would conduct an investigation to determine what individuals and
entities are responsible for compromising, or making unauthorized modifications to, the bingo
equipment.

SUMMARY

A licensed authorized organization must maintain a sufficient level of control over all bingo
equipment it uses to ensure that Commission representatives may inspect the equipment at any
time and that the equipment is in proper working condition. Licensed authorized organizations
that are members of a bingo accounting unit must maintain the same level of control over bingo
equipment.

It is our opinion that either the licensed authorized organization(s) that use the card-minding
devices at either premises or the licensed distributor that leases the card-minding devices may
transport the devices between bingo premises. The licensed authorized organization(s) or
distributor transporting the devices is responsible for the devices during transport and must
ensure that the devices are in proper working condition.

The Bingo Enabling Act permits a unit to pay an employee for work performed in connection
with the conduct of bingo from the unit bank account. There is no statute or rule that requires
such work to be performed on the bingo premises.

[f bingo equipment is compromised or modified in an unauthorized fashion. the licensed
authorized organization that uses that equipment may bear some responsibility.  Other
individuals or entities may also be held responsible, depending on the facts of a particular case.

This advisory opinion cannot be construed as a tax ruling or otherwise interpretive of the Internal
Revenue Code. The information provided is completely limited to the context of the Bingo
Enabling Act and the Charitable Bingo Administrative Rules.

This advisory opinion is based on the laws, rules and regulations in effect at the time of its
issuance. All of the information provided herein is subject to change in law.
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This opinion is purely advisory in nature and is limited to the particular questions at issue and to
the facts presented in the request. Therefore, this opinion must not be relied upon as a previous
determination regarding any conduct which is not substantially consistent with the opinions and
facts stated in the request.

Yours truly,
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Sandra K. Joseph, Director
Charitable Bingo Operations Division

cc: J. Winston Krause. Chairman
Jodie G. Baggett, Commissioner
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