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Dear Mr. Minch:

This advisory opinion responds to your request for a bingo advisory opinion received on April 9,

2010. Specifically, you stated in your request:

Littlefield Charitable Bingo Management Consulting, Inc., [LCBMCI] a wholly

owned corporate subsidiary of Littlefield Corporation and a sister company to

other wholly owned corporate subsidiaries of Littlefield Corporation which hold

commercial lessors' licenses, requests a Bingo Advisory Opinion on the following

policy and regulatory questions.

LCBMCI is not a licensed entity under the Bingo Enabling Act.

LCBMCI desires to form a purchasing cooperative [Purchasing Coop] which

would concentrate the buying power of a large number of authorized

organizations in order to achieve the lowest possible pricing on the acquisition of

electronic card minding equipment and services.

1. LCBMCI will solicit membership in the Purchasing Coop by direct

solici tation of authorized organizations.

2. LCBMCI will communicate the existence of the Purchasing Coop to all

electronic card minding equipment suppliers (licensed distributors).
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3. LCBMCI will fashion bid specifications, bid analysis forms, sample contracts

and other standardized documents for the use by the Purchasing Coop members to

contract for the supply of electronic card minding equipment and services.

4. LCBMCI will solicit bids on behalf of the Purchasing Coop members.

5. LCBMCI will analyze bids received on behalf of the Purchasing Coop
members.

6. LCBMCI will develop standardized contract forms for use by the Purchasing

Coop members.

7. Authorized organizations and distributors of electronic card minding

equipment and services will enter into contracts to provide equipment and

services. LCBMCI will not be a signatory to any such contracts.

Question No.1

Is there any provision of the Bingo Enabling Act or the Administrative Rules

which would preclude the formation and operation of the Purchasing Coop

contemplated above?

Question No.2

Is there any provision of the Bingo Enabling Act or the Administrative Rules

which would preclude LCBMCI being compensated for its services by the

Purchasing Coop?

Question No.3

Is there any provision of the Bingo Enabling Act or the Administrative Rules

which would preclude authorized organizations from joining the Purchasing

Coop?

Question No.4

Is there any provision of the Bingo Enabling Act or the Administrative Rules

which would preclude authorized organizations from charging any costs

pertaining to the Purchasing Coop from their bingo account as a reasonable and

necessary expense?

ANSWERS:

Neither the Bingo Enabling Act nor the Bingo Administrative rules preclude the actions

presented in questions 1-3 based on the facts provided in your request. Item 7 in your request

indicates that transactions would be in accordance with §2001A07(b) of the Bingo Enabling Act

that provides that B[a] licensed distributor may not furnish by sale, lease, or otherwise, bingo
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equipment or supplies to a person other than a licensed authorized organization, another licensed

distributor, or a person authorized to conduct bingo under Section 2001.551(b)(3) or (4)."

In response to your 41h question, in general, costs related to participation in the Purchasing Coop

may be reasonable as items of expense. However, determination of whether or not a specific

cost is an allowable expense would depend on evaluation of specitic facts relating to the

expenditure. Section 402.505 provides the following guidance on the determination of a

permissible expense.

(b) The Commission will consider the following in determining the

reasonableness of an expense:

(1) Whether the amount of the expense incurred exceeds that which would

be incurred by a prudent person under the circumstances prevailing at the time the

decision was made to incur the costs;

(2) Whether the individuals authorizing the amount of the expense acted

with prudence in the circumstances, considering their responsibilities to the

organization;

(3) Whether there was significant deviation from the established practices

of the organization which unjustifiably increased the amount of the expense

incurred; and

(4) Whether the licensed authorized organization engaged in arms-length

transactions and generally accepted sound business practices.

(c) The Commission will consider the following in determining the necessity of

an expense:

(I) Whether the goods or services provided were justitiably required to

support the conduct of bingo;

(2) Whether the expense was of a type generally recognized as an expense

for the conduct of bingo; and

(3) Whether the expense might contribute to an increase in the proceeds
available for charitable distribution.
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[n addition §402.505 (e) provides:

The licensed authorized organization is responsible for maintaining

documentation to substantiate the permissibility of expenses incurred for the

conduct; administration and operation of bingo. Detailed records, including

receipts or copies of invoices that fully document and substantiate the bingo

expenses must be complete, true, and accurate, and be maintained for 4 years.

SUMMARY

Neither the Bingo Enabling Act nor the Bingo Administrative rules preclude the actions

presented in questions 1-3. With regard to question 4, in general, expenses related to

participation in a Purchasing Coop may be reasonable as items of Expense. However,

determination of whether or not a specific expense is an allowable expenditure of funds would

depend on evaluation of specific facts relating to the expenditure. Section 402.505 provides

guidance on the determination of a permissible expense and on the requirement that an

organization maintain documentation to substantiate the permissibility of expenses.

This advisory opinion cannot be construed as a tax ruling or otherwise interpretive of the Internal

Revenue Code. The information provided is completely limited to the context of the Bingo

Enabling Act and the Charitable Bingo Administrative Ru[es.

This advisory opinion is based on the laws, rules and regulations in effect at the time of its

issuance. All of the information provided herein is subject to change in law.

This opinion is purely advisory in nature and is limited to the particular questions at issue and to

the facts presented in the request. Therefore, this opinion must not be relied upon as a previous

determination regarding any conduct which is not substantially consistent with the opinions and

facts stated in the request.

Yours truly,

~f-, -D-i'-'e-c-to-,-'-----

Charitable Bingo Operations Division
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cc: Mary Ann Williamson, Chairman
David 1. Schenck, Commissioner

J. Winston Krause, Commissioner

Gary Grief, Executive Director

Kimberly L. Kiplin, General Counsel
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