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Dear Mr. Minch:

This advisory opinion responds to your request for a bingo advisory opinion received on
April ]3,20]0. Specifically, you asked:

Can an employee of a licensed commercial lessor simultaneous]y be a
charity employee and receive compensation for conducting bingo for
charities in the bingo hall operated by the commercial lessor?

ANSWER:

Neither the Bingo Enabling Act (Act) nor the Bingo Administrative rules prohibit an

employee of a licensed commercial lessor from simultaneously being an employee of

licensed authorized organizations and receiving compensation from the licensed

authorized organizations for conducting bingo in the bingo hall leased by the commercial

lessor. However, determination of whether or not a specific cost is an allowable expense

would depend on evaluation of specific facts relating to the expenditure. Section 402.505

provides the following guidance on the determination of a permissible expense.

(b) The Commission will consider the following in determining the

reasonableness of an expense:
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(1) Whether the amount of the expense incurred exceeds that

which would be incurred by a prudent person under the circumstances

prevailing at the time the decision was made to incur the costs;

(2) Whether the individuals authorizing the amount of the expense

acted with prudence in the circumstances, considering their

responsibilities to the organization;

(3) Whether there was significant deviation from the established

practices of the organization which unjustifiably increased the amount of

the expense incurred; and

(4) Whether the licensed authorized organization engaged in arms­

length transactions and generally accepted sound business practices.

(c) The Commission will consider the following in determining the

necessity of an expense:

(1) Whether the goods or services provided were justifiably

required to support the conduct of bingo;

(2) Whether the expense was of a type generally recognized as an

expense for the conduct of bingo; and

(3) Whether the expense might contribute to an increase in the

proceeds available for charitable distribution.

In addition §402.505 (e) provides:

The licensed authorized organization is responsible for maintaining

documentation to substantiate the permissibility of expenses incurred for

the conduct; administration and operation of bingo. Detailed records,

including receipts or copies of invoices that fully document and

substantiate the bingo expenses must be complete, true, and accurate, and

be maintained for 4 years.

Furthermore, it should be noted that §200 1.411 (a) the Act provides:

Except as provided by this section, a person other than a bona fide

member of a licensed authorized organization may not conduct, promote,

or administer, or assist in conducting, promoting, or administering, bingo.
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SUMMAR Y

Neither the Bingo Enabling Act nor the Bingo Administrative Rules prohibit an

employee of a licensed commercial lessor from simultaneously being a charity

employee and receiving compensation from the licensed authorized organizations

for conducting bingo in the bingo hall leased by the commercial lessor.

However, determination of whether or not a specific expense is an allowable

expenditure of funds would depend on evaluation of specific facts relating to the

expenditure. Furthermore, § 200 10411 (a) of the Act provides that "[ e]xcept as

provided by this section, a person other than a bona fide member of a licensed

authorized organization may not conduct, promote, or administer, or assist in

conducting, promoting, or administering, bingo."

This advisory opinion cannot be construed as a tax ruling or otherwise interpretive of the
Internal Revenue Code. The information provided is completely limited to the context of
the Bingo Enabling Act and the Charitable Bingo Administrative Rules.

This advisory opinion is based on the laws, rules and regulations in effect at the time of
its issuance. All of the information provided herein is subject to change in law.

This opinion is purely advisory in nature and is limited to the particular questions at issue
and to the facts presented in the request. Therefore, this opinion must not be relied upon
as a previous determination regarding any conduct which is not substantially consistent
with the opinions and facts stated in the request.

Yours truly,

~~-so-n-'-D-i-re-c-t-o-r ----­
Charitable Bingo Operations Division

cc: Mary Ann Williamson, Chairman
David J. Schenck, Commissioner
J. Winston Krause, Commissioner
Gary Grief, Executive Director
Kimberly L. Kiplin, General Counsel
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